Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ajutor de la stat pentru cultivarea legumelor în sere și solarii. Câți bani pot primi legumicultorii. Proiect, la MADR

Publicat

Ajutor de la stat pentru cultivarea legumelor în sere și solarii. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va aloca peste 25 de milioane de euro din bugetul anului viitor pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate în perioada 2024-2025, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR.

Astfel, legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum de 1.000 de euro/1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras şi/sau lung sau gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate.

Ajutor de la stat pentru cultivarea legumelor în sere și solarii

Resursele financiare necesare aplicării schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate” pentru perioada 2024-2025 prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 124,337 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 25 de milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii pe anul 2025.

Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:

  • producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2025;
  • producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
  • producătorilor agricoli persoane juridice.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate, beneficiarii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe următoarele criterii de eligibilitate:

  • să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;
  • să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
  • să marcheze suprafaţa prevăzută, la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2023-2024”,
  • să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii de legume.

De asemenea, legumicultorii trebuie:

  • să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii;
  • să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare;
  • să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.

„Pentru suprafaţa prevăzută de 1000 mp se acceptă o o diferenţă de minus 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei cultivate cu legume”, se precizează în proiectul de act normativ.

Care sunt producțiile minime pe care trebuie să le obțină legumicultorii

Producţiile minime pe care trebuie să le obţină beneficiarii sunt:

  • 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
  • 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;
  • 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;
  • 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
  • 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
  • 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
  • 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Dovada obţinerii producţiei de legume obţinute în spaţii protejate, prevăzute în proiect, o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului.

În document se precizează că valorificarea producţiei se va face în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025 inclusiv.

Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile pentru o singură cultură dintre cele prevăzute, iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor începând cu data de 25 februarie 2025.

Valoarea maximă a sprijinului financiar se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate