Blaj
Alba Etnografică – unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună. Lansarea proiectului, la Blaj
Cu ocazia organizării manifestărilor dedicate „Sărbătorii Libertății de la Blaj”, eveniment aflat sub semnul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu, județul Alba scrie istorie prin lansarea și promovarea proiectului Alba Etnografică – unicul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună (83 de expoziții etnografice în cele 67 de comune ale județului Alba).
Pe Câmpia Libertății din Blaj, în zilele de 18 și 19 mai 2024, se va desfășura proiecția a nu mai puțin de 83 de producții audiovizuale, realizate cu meticulozitate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” în ultimele 18 luni, pentru cele 83 de expoziții etnografice desfășurate în județul Alba.
Aceste expoziții etnografice sunt un adevărat tribut adus tradițiilor și identității culturale din fiecare comună a județului.
Momentul culminant al evenimentului va fi lansarea albumului și arhivei „Alba Etnografică”, o colecție bogată de imagini autentice, materiale audiovizuale și informații utile, incluzând localizarea și datele de contact ale fiecărei expoziții etnografice.
Această inițiativă are ca scop promovarea și conservarea patrimoniului cultural imaterial al județului Alba și oferă o perspectivă unică asupra tradițiilor și obiceiurilor locale.
Albumul și arhiva foto-video Alba Etnografică poate fi consultată AICI.
„Proiectul <Alba Etnografică> este mai mult decât o simplă serie de expoziții – este o manifestare amplă a turismului cultural din regiune, o acțiune capabilă să susțină în mod activ și permanent conservarea, promovarea și valorificarea Patrimoniului Cultural imaterial prin cele nu mai puțin de 83 de expoziții etnografice din cele 67 de comune ale județului Alba, și nu în ultimul rând, reprezintă un omagiu istoric adus eroului națiunii române, Avram Iancu, în una dintre locațiile simbol ale românilor: Câmpia Libertății din Blaj.
Această inițiativă complexă reflectă angajamentul nostru în susținerea identității culturale și promovarea moștenirii noastre culturale. Mulțumim tuturor inițiatorilor și custozilor expozițiilor etnografice, specialiștilor din domeniul etnografiei și folclorului care ne-au fost alături necondiționat, echipei de proiect din cadrul instituției noastre, dar mai ales celui care a susținut permanent acțiunile noastre și ne-a insuflat ideea că Alba trebuie să aibă și să promoveze cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună: președintele Consiliului Județean Alba, dl Ion Dumitrel”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Programul acțiunilor dedicate:
18 mai 2024, pe Câmpia Libertății din Blaj
- interval orar 10:00 – 18:00 – Alba Etnografică, difuzarea producțiilor audiovizuale realizate în Expozițiile etnografice ale județului Alba (singurul județ din România cu cel puțin o expoziție etnografică în fiecare comună).
19 mai 2024, pe Câmpia Libertății din Blaj
- interval orar 10:00 – 17:00 – Alba Etnografică, difuzarea producțiilor audiovizuale realizate în Expozițiile etnografice ale județului Alba
- ora 17:00 – Lansarea albumului și arhivei Alba Etnografică în Anul Bicentenarului nașterii eroului Avram Iancu (83 de expoziții etnografice în 67 de comune ale județului Alba)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News