Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia, în TOP 10 municipii reşedinţă de judeţ, la cheltuieli cu energia electrică. Cât plăteşte primăria pentru iluminatul public

Publicat


pret lei mwh primariiÎntr-un clasament privind costul energiei electrice suportat de administraţiile publice din municipiile reşedinţă de judeţ, Primăria Alba Iulia este în top 10, cu preţuri apropiate de cele plătite de Cluj-Napoca sau Satu Mare. Preţul plătit pe Mwh este de aproape 400 de lei. Sunt concluziile unui studiu comparativ realizat  de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons.

Reamintim că la Alba Iulia, serviciul de iluminat public este asigurat prin contract de delegare de gestiune câştigat la licitaţie, de la sfârşitul anului 2012, de firma Flash Lighting Services SA. De atunci, au fost lucrări de modernizări şi extinderi ale ale reţelei în mai multe zone din oraş, însă mai sunt străzi în care iluminatul public este deficitar.

De exemplu, au fost investiţii pentru extinderea reţelei de iluminat pe strada Francesca (128.925,05 lei fără TVA) şi reabilitarea reţelei de iluminat public pe Bd. Tudor Vladimirescu (843.580 lei), „Reabilitare iluminat public zona Parc Proiectări – Cetate” (108.236 lei, respectiv 26.357 euro fără TVA), „Reabilitare iluminat public Zona Centrală str. Ardealului, Iuliu Maniu, I.I. C. Brătianu, Parc Ardeleana, Parcări Ampoi – str. Arieşului” (838. 979 lei, respectiv 204.305 euro, fără TVA).

Reamintim că din martie anul trecut, Primăria Alba Iulia a încheiat contract cu Bursa de Mărfuri, pentru a cumpăra energie electrică pentru şcoli, grădiniţe şi servicii publice la tarife mai mici cu aproximativ 10% faţă de tarifele fostului furnizor.

Citeşte şi Primăria Alba Iulia încheie un nou contract cu Bursa de Mărfuri, pentru cumpărarea energiei la tarife mai mici

În bugetul Consiliului Local Alba Iulia la capitolul iluminat public sunt trecute pentru 2015 investiţii pentru:

– sistem telegestiune iluminat Cetate: 564.000 lei din (din total valoare proiect 664.000 lei)

– reabilitare rețele iluminat municipiul Alba Iulia: 475.000 lei (din total valoare proiect 4.264.570 lei, rest de executat 1.542.940 lei)

– extindere rețele iluminat – Semnale intrare în municipiul Alba Iulia: 167.210 lei (rest de executat din total 230.000 lei)

– realizare rețele iluminat strada Tudor Vladimirescu: 157.500 lei (rest de executat din total valoare proiect 973.600 lei).

Citeşte şi CUM se împart cei 42,6 milioane lei pentru INVESTIŢII la Alba Iulia în 2015. Câţi bani plăteşte Primăria pentru fiecare lucrare

De asemenea, în şedinţa Consiliului Local din 12 martie se propune majorarea tarifelor de iluminat public cu 2,25%, respectiv cu până la 3,44% pentru investiţii în acest sector.

Top municipii reședință de județ în funcţie de costul lei pe Mwh:

  1. Arad
  2. Focșani
  3. Sfântu Gheorghe
  4. Slatina
  5. Vaslui
  6. Ploiești
  7. Brașov
  8. Zalău, Sibiu
  9. Satu Mare, Cluj Napoca, Alexandria
  10. Alba Iulia

Pe următoarele locuri, în ordine; Târgu Jiu, Giurgiu, Timișoara, Reșița, Buzău, Piatra Neamț

Conform studiului Infocons, 80,48 % din primăriile reședință de județ și Primăria muncipiului București au răspuns la acest studiu.

Din datele care au rezultat în urma studiului, s-a constatat că 36,36% din sistemele de iluminat public din municipiile reşedinţă de judeţ din ţară au și tehnologie LED, 24,24% au achiziționat corpuri de iluminat prin licitație şi 18,18% au achiziționat servicii de mentenanță și reparații prin licitație.

În anul 2013, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost înregistrată la Primăria Municipiului București și anume 90.000.000 lei, iar cea mai mică cheltuială s-a înregistrat la Primăria Vaslui, 318.307,97 lei.

În anul 2014, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost înregistrată la Primăria Brașov și anume 17.996.000 lei, iar cel mai mic cost la Primăria Tulcea în cuantum de 360.000 lei.

În ceea ce privește costurile energiei electrice, la Arad prețul este de 577 lei / MWH, de 3 ori mai mult decât la Buzău unde prețul este de 178 lei / MWH sau decât la Piatra Neamț unde prețul este de 161,25 lei / MWH + taxe și contribuții reglementate.

Studiu a fost realizat în perioada ianuarie – februarie 2015.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Copiii și profesorii din Alba, plecați în excursie în Italia, au ajuns în țară. Medic, la Vama Borș: Nu prezintă simptome

Publicat

Autocarul ce îi transportă pe elevii și profesorii din Alba care s-au întors de urgență în țară dintr-o excursie în Italia a ajuns în Vama Borș duminică, în jurul orei 19.30. Toți cei din autocar au trecut printr-un filtru medical, fiind consultați de către medici îmbrăcați în costume speciale.  Potrivit medicilor, cei aflați în autocar […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Iubește românește de Dragobete 2020. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

Publicat

dragobete

MESAJE de DRAGOBETE 2020: SMS-uri, idei de felicitări și declarații de dragoste. Românii celebrează în fiecare an, pe 24 februarie, ziua iubirii, de Dragobete. Este momentul în care cei îndrăgostiţi au ocazia să-şi exprime şi să-şi dovedească sentimentele, prin cele mai interesante și neașteptate gesturi și declaraţii  de dragoste. Dragobete era numit şi Năvalnicul sau […]

Citește mai departe
Publicitate

AIUD

FOTO: Trei cămine culturale din comuna Unirea vor fi modernizate și dotate, printr-o investiție de 1,6 milioane de lei

Publicat

Trei cămine culturale aflate în satele Ciugudu de Jos, Inoc și Măhăceni din comuna Unirea vor fi modernizate și dotate printr-o investiție de 1,6 milioane de lei. Primăria comunei Unirea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) trei licitații pentru execuția lucrărilor de modernizare și dotare a căminelor culturale din localitățile Măhăceni, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Prefectul de Alba: Carantină la domiciliu pentru elevii care se întorc din Italia. DSP decide dacă se aplică și părinților

Publicat

Prefectul de Alba, Nicolae Albu a declarat duminică seara, pentru Alba24, că elevii și profesorii de la Liceul „Regina Maria” din Alba Iulia, care vor sosi din Italia, vor fi în carantină la domiciliu. Acesta nu a putut preciza dacă și părinții copiilor vor fi ținuți în carantină, însă a explicat că o astfel de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate