Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Smart City 2018: Tururi digitale la obiective din Cetatea Alba Carolina direct pe telefonul mobil


Publicat

Alba Iulia va beneficia de tururi digitale de explorare urbană, prin intermediul aplicației mobile Questo. O soluție propusă în cadrul proiectului „Alba Iulia Smart City 2018” prevede crearea de tururi de tip „quest” (căutare de indicii care duc la alte indicii) prin care se vor putea (re)descoperi locurile știute și mai puțin cunoscute din oraș. Turiștii vor putea să descopere povestea obiectivelor de interes din Alba Iulia, pe care le vor vizita într-un mod interactiv, direct de pe smartphone, deplasându-se prin oraș în funcție de indiciile turului. 

Citește și Noi decidem ce mașini parcate ilegal vor fi ridicate! Mesaje sub ștergător de la Poliția Locală Alba Iulia

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 30 ianuarie, aprobarea unui protocol de cooperare între Municipiul Alba Iulia și compania Questo Global SRL, în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”.

Protocolul care va fi încheiat cu compania Questo Global SRL propune testarea și folosirea unei aplicații mobile care aduce o contribuție importantă la dezvoltarea turismului în Alba Iulia din punct de vedere digital.

Citește și Parcările publice din Alba Iulia: Firmele vor putea utiliza locul permanent. Taxa anuală, majorată

Soluția presupune integrarea digitală în aplicația Questo a patrimoniului turistic și cultural al Alba Iuliei și promovarea obiectivelor de interes prin trasee interactive realizate în cadrul aplicației. Implementarea se va face prin intermediul unei licențe de exploatare care permite crearea unei secțiuni „Alba Iulia” în platforma Questo.

Prin această platformă factorii implicați în promovarea turismului și a patrimoniului cultural (ghizi, muzeografi, profesori, cercetători, localnici, reprezentanți ai organiațiilor nonguvernamentale) pot construi trasee tematice interactive.

Questo aparține zonei de soluții inteligente în domeniul turismului. Aplicația, care funcționează deja pe orașele București, Budapesta, Sibiu, Rotterdam, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sighișoara, Craiova, Bacău, Cisnădioara și pe conceptul „Cetățile Dacice” aduce un plus de vizibilitate turistică pentru Alba Iulia în online. Totodată, Questo invită la implicare și oferă un spațiu digital propice pentru interacțiunea cetățenilor cu propriul oraș, dar mai ales al turiștilor cu Alba Iulia.

Tururile de tip „quest” (căutare de indicii care duc la alte indicii) care vor fi create pentru Alba Iulia vor anima utilizarea mediului digital cu scopul de a se (re)descoperi locurile știute și mai puțin cunoscute din oraș. Realizarea turului de explorare urbană îi va ajuta pe turiștii care ajung în oraș să descopere povestea obiectivelor de interes din Alba Iulia, pe care le vor vizita într-un mod interactiv, direct de pe smartphone, deplasându-se prin oraș în funcție de indiciile turului. Traseul turului va urma și zone mai puțin populare din oraș, astfel încât să se promoveze și locurile mai puțin vizitate, dar care au povești care merită spuse.

Citește și NOI CREȘTERI SALARIALE la Primăria Alba Iulia. Șefii vor lua de 4,5 ori mai mult decât media pe județ

Descriere

Soluția propusă este construirea unor tururi digitale de explorare urbană prin intermediul aplicației mobile Questo. Un traseu cuprinde între 7 și 15 locuri din oraș, întinse pe o distanță de maxim 4 kilometri. Pentru a parcurge un tur digital, utilizatorii aplicației vor trebui să o descarce gratuit din magazinele Google Play sau App Store și să pornească în rezolvarea indiciilor interactive.

Cum se parcurge un traseu Questo?

Utilizatorii primesc pentru început un punct unic de start în oraș. Odată ajunși acolo, aplicația le transmite un prim indiciu pe care aceștia trebuie să îl rezolve pentru a descoperi următorul loc de pe traseu. De fiecare dată când rezolvă un indiciu și descoperă un loc nou, utilizatorii primesc în aplicație și povestea locului respectiv. Apoi urmează un indiciu nou și tot procesul se repetă până la final.

Obiectivele proiectului:

 • Crearea unui tur de explorare urbană – acesta îi va ajuta pe turiștii care ajung în oraș să descopere poveștile locurilor pe care le vizitează printr-un mod interactiv, digital. Traseul turului va urma zone mai puțin populare din oraș, astfel încât să promoveze și zonele mai puțin vizitate, dar care au povești care merită spuse
 • Redescoperirea orașului și a poveștilor lui de către localnici. Marea majoritate a localnicilor își cunosc orașul din punct de vedere rutier, dar nu și istoric sau cultural. Traseele Questo își propun să îi ajute să descopere mai bine propriul oraș, printr-un demers digital, educațional.

Citește și FOTO: Pensiuni de vânzare în județul Alba, la începutul anului 2018. Vezi cât costă și în ce zone se află

Etape majore și termene de implementare, dezvoltare și testare a soluției

 • formarea echipei de lucru până la data de 29 ianuarie 2018
 • documentarea poveștilor și a posibilelor trasee – februarie – martie 2018
 • construirea traseelor (stabilirea și ordonarea locurilor de pe traseu, editarea indiciilor și a poveștilor) – aprilie 2018
 • lansarea traseelor (adăugarea în aplicație, conferința de presă, eveniment pe facebook) – mai 2018
 • promovare și monitorizare – aprilie 2018 – mai 2019

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Iulia

  luni, 29.01.2018 at 13:45

  Dragi jurnalisti, poate faceti si voi o mica „investigatie” (mai mult de 20 min nu va ia) sa vedeti cum de o primarie poate semna un contract pentru o aplicatie atat de catastrofala.
  Aceasta aplicatie are 10,000 de descarcari in aproape 2 ani de zile. NU acest lucru o face o catastrofa ci rezultatele ei dupa ce acesti tineri care o promoveaza au fost pe la toate televiziunele sa o prezinte (doar la buhnici nu s-au dus, dar probabil stiu ei de ce nu s-au dus) de la tvr1 la antena 3. Daca in 2 ani de zile au reusit doar 10,000 de descarcari dupa atata promovare, dupa zeci de articole pe toate site-urile cu aplicatia lor minute, au obtinut promovare de la Samsung si Bitdefender pe facebook si tot n-au avut succes, cum sa aiba succes pe plan local?

  Acesti tineri „antreprenori” ar fi trebuit sa inteleaga ca nu merge si ca trebuie SA faca ceva mult mai bun si mai util, insa au trecut la pasul B, contractele cu statul.
  Poate aflati si suma acestui contract, ca daca o aplicatie nationala (sa nu-i zic internationala cum o lauda ei) a reusit doar 10,000 de descarcari in 2 ani de zile, e un esec total.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Premieră în România. 45 de studenți de la Facultatea de Drept din București, acuzați de fraudă la examen, au fost exmatriculați

Publicat

45 de studenți din anul I de la Facultatea de Drept a Universității București, acuzați că au fraudat mai multe examene, au fost exmatriculați astăzi.

Anunțul a fost făcut de rectorul Universității din București, Marian Preda, potrivit edupedu.ro.

Rectorul universității a mai precizat că dovezile sunt solide și că există inclusiv mărturii ale studenților, care au recunoscut că au fraudat examenele.

„În calitate de Rector al Universității din București, validez propunerea de exmatriculare, ca urmare a fraudei constatate cu o largă majoritate de Consiliul Facultății de Drept. Menționez că, în luarea deciziei, Consiliul Facultății de Drept a aplicat Regulamentul actual al facultății, care spune clar că, pentru fraudarea examenelor, nu există decât o singură sancțiune, și anume: exmatricularea”, a anunțat Marian Preda.

El precizează că a analizat cu mare atenție propunerea de exmatriculare transmisă de Consiliul Facultății de Drept, pe care a discutat-o și prorectorii.

„Am discutat cu conducerea facultății, am citit memoriul studenților în discuție și i-am ascultat si pe cei doi dintre ei, care mi-au solicitat acest lucru. Dovezile care stau la baza deciziilor arată, fără niciun dubiu, că studenții în cauză au încălcat în mod evident și în mod repetat, la mai multe examene din sesiune, regulamentele facultății și ale universității. Avem și mărturii ale studenților care au recunoscut, în cadrul discuțiilor avute cu reprezentanții facultății, că au fraudat examenele. În consecință, Consiliul Facultății de Drept, format din cei mai reputați specialiști în drept de la nivel național, a votat cu o largă majoritate pentru propunerea de exmatriculare”, a adăugat rectorul.

El a mai menționat că, în luarea deciziei, a luat în calcul și componenta morală a acestei situații, „cu atât mai mult cu cât actualii studenți ai Facultății de Drept sunt cei care vor înfăptui justiția în viitor, iar un stat puternic, un stat de drept, are nevoie de juriști corecți, integri și buni profesioniști”.

În total, 49 de studenți au fost suspecți de fraudarea unor examene pe care le-au susținut online. Aceștia comunicau pe două grupuri de WhatsApp și rezolvau împreună subiectele de examen.

Citește și: Zeci de studenți din anul I, propuși spre exmatriculare pentru fraudă la examene, la cea mai mare facultate de Drept din România

Potrivit declarațiilor făcute de decanul facultății, Răzvan Dincă, după ce a izbucnit scandalul, săptămâna trecută, studenții făceau schimb de metode de copiat, purtau discuții despre cum să își poziționeze ecranele astfel încât să aibă acces și la un alt dispozitiv, iar unii dintre ei s-au și filmat explicând astfel de metode de fraudă pentru ceilalți.

Sursa: edupedu.ro, Mediafax

Foto: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primele informații legate de luarea de ostateci, transformată în dublă crimă, din Onești. ”Filmul” evenimentelor

Publicat

Autoritățile din Onești, dar și mai mulți șefi ai poliției din țară, au făcut marți 2 martie, primele declarații oficiale legate de luarea de ostatici a doi muncitori, care între timp s-a transformat într-o dublă crimă.

Mai exact cei doi muncitori au fost sechestrați într-un apartament dintr-un bloc din Onești, de către un bărbat care își pierduse apartamentul în urmă cu mai bine de zece ani într-un litigiu. 

Deși s-a negociat mai bine de două ore cu acesta, la un moment dat bărbatul i-a atacat pe cei doi ostateci cu un cuțit și i-a omorât.

Acum după tragedie, autoritățile încearcă să facă lumină în anchetă și să afle cu adevărat  ce s-a întâmplat.

Momentan anchetatorii au făcut public ”filmul” evenimentelor și orele de intervenție ale polițiștilor

Agresorul de la Bacău a sunat la 112 la 11.47, dar s-a întrerupt apelul.

La 11.52 a ajuns primul echipaj la fața locului.

La 11.55 s-a dispus constituirea unei grupe operative din 17 polițiști de la SIC, un negociator și grupă de intervenție. Dar pentru că negociatorul era liber, acesta a trebuit să ajungă de acasă.

Între timp la fața locului s-a dus adjunctul șefului de poliție Onești, care îl cunoștea pe agresor și a inițiat primul dialog cu acesta.

La 13.53 la fața locului au ajuns trupele speciale alături de negociator.

”Negociatorul a fost chemat de urgență la serviciu, el fiind liber. Celălalt negociator se afla în concediu medical”, a  precizat Gheorghe Cristian, adjunctul Direcției de investigații Criminale

La 14.38 a sunat din la nou la 112, spunând că are 2 persoane ostatice și vrea actele locuinței sau 300.000 de lei.

”În paralel, polițiștii au discutat cu soția agresorului care a spus că își susține soțul în toate acțiunile”, a mai precizat Cristian Gheorghe.

La ora 16.39 agresorul a sunat din nou la 112, iar apelul a durat 12 minute și 45 de secunde.

La 16.55 s-a produs un declic, atunci când unul dintre ostatici l-a lovit pe agresor.

Conform chestorului de poliţie Alexandru Scurtu, în urma demersurilor de comunicare depuse de către ofiţerul negociator, „situaţia era sub control” la momentul orei 16,55, când însă „s-a produs un declic” deoarece „una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor”, moment în care acesta a început să lovească pe cei doi sechestraţi cu cuţitul şi din apartament s-au auzit ţipete, ceea ce a declanşat şi intervenţia în forţă a trupelor de intervenţie, care a fost însă îngreunată de modul în care a fost blocată uşa de acces în apartament.

Intervenția trupelor speciale a fost îngreunată de spargere sistemelor de închidere. Mai exact, agresorul pusese și o scara în ușă și din acest motiv a durat mult deschiderea usii.

S-a folosit inițial muniție neletală care prima dată a lovit mâna agresorului și a facut să scape cuțitul din mână.

Ulterior s-a tras cu arma. Intervenția forțelor de ordine s-a realizat imediat ce zgomotele și țipetele din interior au dat de înteles ca acolo se întampla ceva.

Presupusul ucigaș avea un cazier bogat. În 1987, el fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru furt calificat, în 1991 – la un an și 6 luni pentru furt calificat, în 2003 – la 6 luni închisoare pentru vătămare corporală gravă, iar în 2010 a fost condamnat în Italia la 28 zile de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului sau a stupefiantelor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar in rem pentru infracţiunea de omor calificat, potrivit unui comunicat oficial.

sursă foto: captură ecran Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE ACCIDENT MORTAL de muncă pe platforma Kronospan Sebeș: Un bărbat de 56 de ani a fost ucis de o volă. Ce s-a întâmplat

Publicat

O persoană și-a pierdut viață într-un accident de muncă, produs marți, în jurul orei 12.3o, în  incinta unei societăți comerciale din Sebeș. 

Polițiștii IPJ Alba desfășoară cercetări la fața locului.

Potrivit surselor alba24.ro, ar fi vorba despre platforma industrială a firmei Kronospan. Potrivit primelor informații oferite de autorități, persoana ar fi fost acroșată de un utilaj – volă.

UPDATE: Apelul la 112 a fost făcut la ora 12:19, la foarte scurt timp după accident.

Persoana accidentată avea 56 de ani și era administratorul unei firme de curățenie, cu care Kronospan ar avea un contract de prestări de servicii.

Autoritățile urmează să decidă ce făcea acesta în zona de acțiune a volei.

Potrivit reprezentanților ITM Alba, angajatul care manipula vola nu l-ar fi observat pe acesta în timpul unor operațiuni de transport al unor materiale lemnoase.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE a amendat Hidroelectrica, Electrica, E.ON și ENEL. Primele sancțiuni după liberalizarea pieței de energie electrică

Publicat

Companiile Hidroelectrica, Electrica, E.ON și ENEL au fost amendate de către ANRE pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a anunțat, marți, într-un comunicat, că a amendat cinci furnizori de energie electrică cu o sumă totală de două milioane de lei, în contextul unor nereguli descoperite după liberalizarea pieței.

Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE anunță că a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

ANRE – amenzi pentru Hidroelectrica, Electrica, E.ON și ENEL

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 de lei pentru:

 • nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
 • nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
 • nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 de lei pentru:

 • nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
 • nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au primit câte 400.000 de lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

Au fost verificate următoarele aspecte:

 • modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);
 • respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;
 • respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate