Connect with us

Administrație

ALBA: Lucrările la drumul care face legătura între Transapuseana și Galda de Jos, reluate. Va fi circulabil din această vară

Publicat

Au fost reluate lucrările pe Drumul Județean 107 K, între Galda de Jos și intersecția cu Transapuseana, la Mogoș, au transmis autoritățile județene. În această perioadă, echipele din teren toarnă asfalt și urmează să se ocupe de partea de rigole, a precizat vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan.

”În rest, tot ce ține de lucrări este încheiat, iar locuitorii din Alba și nu numai se vor bucura, curând, de 13,5 kilometri de drum modernizat complet.

Vreau să subliniez faptul că termenul de execuție prevăzut în contract era luna mai 2026, dar că datorită colaborării excelente între Consiliul Județean și constructor lucrările vor fi încheiate în maxim două luni de zile” a precizat Hațegan.

Astfel, drumul va deschide o nouă rută cu potențial turistic, încă din această vară.

  • Galda de Jos (DJ 107H) – Mesentea – Galda de Sus – Măgura – Poiana Galdei – Modolești – Întregalde – Ivăniș – Ghiocani – DJ 107I (Bârlești), tronson IV: km 23+700 – km 37+500”.
  • Valoarea investiției este de 35,2 milioane de lei. Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

”Drumul dintre Ivăniș și Bârlești are o semnificație importantă atât pentru oamenii din zonă, cât și pentru turiștii dornici să pătrundă în lumea de frumuseți a Munților Trascăului, reprezentând o deschidere spre dezvoltare economică, turistică și culturală, cu un impact social ridicat.

Parcurgând DJ 107 K Galda de Jos – Bârlești, întâlnim priveliști de o frumusețe aparte, care vrăjesc orice turist dornic de aventură.

Aici ne putem bucura de relieful pitoresc cu creste ascuțite, văi, chei, abrupturi și specii rare de plante, cât și de casele tradiționale ale oamenilor din zonă, cu șurile acoperite cu paie.

Oamenii de aici își trăiesc viața de zi cu zi în spiritul credinței, tradițiilor și obiceiurilor noastre românești.

La Bârlești are loc în fiecare vară claca de coasă, descrisă pe larg de către Ovidiu Bârlea în cărțile sale, prin care este reconstituit modul în care mogoșenii se ajutau unii pe alții la coasă.

Biserica din lemn din localitate, edificiu monument istoric construit în anul 1846, păstrează încă icoanele împărătești pictate pe lemn și pictura de pe catapeteasmă, care datează din anul construirii.

De-a lungul drumului găsim și biserica de lemn din Întregalde, monument istoric construit în anul 1768, cu picturile interioare din anul 1789, cât și muzeul etnografic, cu interiorul de casă țărănească tradițională și exponatele ce reflectă arta mesteșugărească a oamenilor din zonă.

Investiția vine în completarea celei prin care, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, a fost asfaltată porțiunea de drum dintre Roica și Ivăniș.

La Bârlești, DJ 107 K se intersectează cu DJ 107 I, asigurând astfel legătura dintre Transapuseana și culoarul Mureșului (Autostrada A 10 și DN 1)” a transmis președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement