Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Judeţul Alba, locul doi pe ţară la credite nerambursate. Restanţe la banci de peste 300 milioane lei

Publicat


Judeţul Alba este al doilea judeţ din ţară cu cei mai mulţi restanţieri la bănci. Valoarea împrumuturilor restante este de 341,27 milioane lei. Locuitorii din Alba au credite luate de la bănci în valoare totală de 2,65 miliarde lei, astfel că ponderea împrumuturilor restante se ridică la 12,86%.

Creditele restante în lei, înregistrate de locuitorii judeţului sunt de 136 milioane lei, în timp ce împrumuturile contractate în alte monede care generează probleme clienţilor şi băncilor sunt în valoare de 205,2 milioane lei.

„Am ajuns să cerşim şi să luăm bani din pensiile şi mila părinţilor”

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Alba rămâne printre judeţele cu cei mai mulţi şomeri – 17.876 şi cu o rată a şomajului de 9,78 la sută. Doar în Alba Iulia, numărul şomerilor ajunge la aproape 2.000 de persoane, care se găsesc, de cele mai multe ori, în imposibilitatea de a mai plăti rate, întreţinere şi alte cheltuieli. „Am un copil în întreţinere, iar soţul este bugetar. Are un salariu de 1.200 lei, în condiţiile în care ratele la bancă depăşesc 1.700 lei. Cheltuielile lunare depăşesc 600 lei, doar întreţinerea. Am terminat facultatea în urmă cu 11 ani şi am lucrat ca economist, iar astăzi mă găsesc în imposibilitatea de a-mi plăti la timp datoriile şi de a întreţine familia pe un singur salar“, a declarat Ioana Popovici, 37 ani, şomeră.

„Am ajuns să ne zbatem să supravieţuim cu 900 lei pe lună. Am un copil la facultate, iar soţia lucrează în străinătate, câteva luni pe an. Cheltuielile de acasă trec de 800 lei pe lună şi am fost nevoiţi să luăm bani împrumut, aproape în fiecare lună. Avem şi rate pe care ne chinuim să le acoperim. E trist că am ajuns să cerşim, să luăm bani din pensiile şi mila părinţilor, pentru a supravieţui“, a afirmat Cornel Secărean, 46 ani, muncitor.

Credite luate cu uşurinţă, achitate cu greutate

Creditele acordate cu mare uşurinţă şi cu o documentaţie sumară i-a determinat, până nu demult, pe români să apeleze la bănci. În numai doi ani de criză, restanţele populaţiei au crescut de cinci ori, iar în judeţul Alba, în prezent, creditele restante trec de 300 milioane de lei. „Plâng când mă gândesc că 25 de ani va trebui să scot lunar din buzunar 1.200 lei, iar serviciile sunt nesigure. Eu nu muncesc în prezent, iar traiul ni-l asigură – dacă putem spune aşa – venitul soţului, care abia acoperă unul din cele două credite. Nu aveam altă soluţie de a avea propriul apartament, nu avea cine să ne ajute, iar acum trăim într-o incertitudine continuă şi cu teama zilei de mâine. Aşa am ajuns, noi, tinerii, să ne pierdem tinereţea muncind zi lumină pe salarii de nimic şi cu grija zilei de mâine, fără a ne permite nici măcar traiul decent, de multe ori”, a afirmat Daniela Roman, 29 ani.

Peste 350 de plângeri la CJPC Alba

Cei care au luat credite, iar la un moment dat s-au simţit înşelaţi de creditori sau de bănci au făcut peste 350 de plângeri la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba, în numai doi ani. Principalele aspecte reclamate de consumatori privind activitatea financiară s-au referit la: majorarea dobânzii la creditele contractate; refuzul băncii de a diminua dobânda la creditele acordate în euro şi CHF, deşi indicii de referinţă au scăzut considerabil; existenţa clauzelor abuzive în contractele de credit; refuzul băncii de a reeşalona creditele; deficienţe operaţiuni carduri: tranzacţii debitate de mai multe ori, blocare card în ATM, neeliberare numerar la ATM, deşi sumele respective au fost blocate în cont, imposibilitatea de a efectua tranzacţii on-line; plăţi bancare neoperate în termen; rambursări anticipate neoperate în cont; perceperea comisionului de retragere la desfiinţarea depozitelor bancare, comision despre care consumatorii nu au fost informaţi; încălcarea clauzelor contractuale de către bancă; perceperea de comisioane pentru transfer transfrontalier de bani care nu au fost comunicate consumatorilor înainte de efectuarea tranzacţiilor; raportarea la Biroul de Credit, fără notificare prealabilă; perceperea comisionului de risc, interzis prin OUG nr 50/2010; majorarea comisionului de administrare credit; redenumirea comisionului de risc în comision de administrare. Multe dintre dosarele instrumentate de inspectorii CJPC Alba au ajuns în instanţă. Fără perspective, datornicii din Alba se văd nevoiţi să caute soluţii, să vândă bunurile achiziţionate prin credite sau leasinguri sau să caute mai multe locuri de muncă aici, ceea ce este puţin probabil sau în străinătate.

Se anunţă alte peste 300 de disponibilizări

La ora actuală, şomerii din judeţul Alba nu pot opta pentru prea multe locuri de muncă. Săptămâna aceasta, la AJOFM Alba erau afişate nu mai mult de 20 de posturi şi niciunul pentru şomerii cu studii superioare, în condiţiile în care în judeţ numărul şomerilor este de 17.876, cel mai probabil în creştere, dacă de la 1 aprile alţi 340 de salariaţi vor fi concediaţi. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, cinci primării din judeţ vor renunţa la o parte din personal. Primăria Municipiului Aiud va da afară 72 de angajaţi, Primăria Ocna Mureş – 37, Primăria Abrud – 15, Primăria Cîmpeni – 35, iar Primăria Baia de Arieş – 13. De asemenea, SC CFR – SIRV Braşov, punct de lucru Aiud va renunţa, până la începutul lunii viitoare, la 168 de salariaţi.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Accident rutier la ieșire din Petrești spre Sebeș: Unul dintre șoferii implicați a consumat alcool

Publicat

politia-accident-noaptea

Un accident rutier soldat doar cu pagube materiale s-a produs, vineri seara, la ieșirea din Petrești spre Sebeș. Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate două autovehicule, iar în urma cercetărilor s-a constatat că unul dintre șoferi a consumat alcool. În urma coliziunii nu au fost persone rănite. Pe timpul cercetărilor de la fața […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Un bărbat de 37 de ani a murit la secția Urgențe a Spitalului Județean Alba. Anchetă a poliției după reclamația rudelor

Publicat

s

Polițiștii din Alba au declanșat, vineri, o anchetă in rem pentru ucidere din culpă, în urma unei plângeri formulate de o femeie din Alba care a declarat că soțul ei în vârstă de 37 de ani, a murit joi seara la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia după ce a fost ținut prea mult timp […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul minim din UE, între 300 și 2.000 de euro. România, printre statele europene cu cele mai scăzute salarii minime

Publicat

euro

Salariul minim în statele europene este între 300 și 2.000 de euro. Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim, iar în Albania, aspirantă la aderarea la clubul european, este cel mai scăzut salariu minim. România se află, alături de Bulgaria și Ungaria, printre țările cu cele mai scăzute salarii minime. Publicația spaniolă Cope, preluată de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă destinație de vacanță cu zbor direct din Sibiu, în sezonul de vară 2020. Orarul de zbor către Monastir, Tunisia

Publicat

Aeroportul Internațional Sibiu, împreună cu reprezentanții Amara Tour, a anunțat lansarea unei noi destinații de vacanță cu zbor direct de la Sibiu spre Monastir – Tunisia, în sezonul de vară 2020. Zborurile pe ruta Sibiu – Monastir vor fi operate de compania aeriană Jasmin Airways în regim de curse charter, cu o frecvență săptămânală, în […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate