Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Situația din Alba: PNL ar fi avantajat dacă NU s-ar schimba legea

Publicat


sondaj partide

Alegerea primarilor într-un tur de scrutin sau în două, reprezintă subiectul politic cel mai important al acestor zile. Guvernul Orban a transmis luni dimineaţă documentaţia necesară la Parlament pentru demararea procedurii de angajare a răspunderii în privinţa modificării legii electorale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Practic, vor fi afectate într-un fel sau în altul, toate comunitățile locale din România. Aceasta pentru că un primar care intră în turul doi de pe primul loc, poate pierde destul de ușor în turul al doilea, dacă ceilalți se aliază împotriva sa.

Cele mai avantajate de scrutinul într-un singur tur sunt partidele mari. Primarul în funcție are cele mai multe șanse de a obține cel mai mare număr de voturi în primul tur. Este un lucru ușor observabil cu prilejul alegerilor care au trecut.

Situația din Alba

În județul Alba, alegerea primarilor dintr-un singur tur ar avantaja masiv PNL, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la nivel național. La alegerile din 2016, PNL a obținut în Alba 58 de primari, PSD 13 primari, ALDE şi UDMR câte doi primari, PMP şi Partidul Verde câte un primar şi a mai fost ales un independent.

În mod normal, aceste persoane au prima șansă de a fi realese, chiar dacă ar candida de la un alt partid. Totuși, în două tururi, această situație s-ar putea schimba. Acest fenomen este și mai ușor de intuit la nivel național, acolo unde în turul doi, candidații PNL s-ar putea alia cu cei ai USR-PLUS. În plus, PSD ar rămâne cu mai puține posibilități de negociere a posturile de viceprimar.

Surse din rândul PNL au declarat pentru Alba24 că cel puțin 50 de primari liberali din județul Alba ar câștiga fără probleme un nou mandat, dacă alegerile ar fi într-un singur tur. Este vorba despre analize interne realizate de formațiunea politică.

În Alba, cele mai dezavantajate ar fi USR și PLUS, care ar avea o dificultate să ”spargă” majoritățile construite în ani buni de partidele mari.

La ora actuală, și președinții consiliilor județene sunt aleși prin vot directe de către cetățeni, după ce PSD a modificat în 2019, alegerea acestuia de către consilierii județeni. Practic, s-a revenit la situația din 2012. Președintele Iohannis s-a pronunțat însă în mod ciudat împotriva votului direct pentru această funcție.

Istoria acestui subiect

Încă din 1925, în legea din România este prevăzută necesitatea obținerii de către candidatul la funcția de primar, a majorității absolute a voturilor exprimate în primul tur de scrutin, organizat la nivelul consiliilor locale alese în mod direct.

Începând cu 1992, odată cu organizarea primelor alegeri locale libere după Revoluția din 1989, primarii aleși au beneficiat de opțiunea nemijlocită a majorității cetățenilor care s-au exprimat prin vot și au învestit cu încrederea lor candidatul ales. În același regim au fost organizate nu mai puțin de cinci rânduri de alegeri locale (1992, 1996, 2000, 2004, 2008).

  • ”Modificarea condițiilor pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scrutin, când a fost anulată condiția obținerii majorității de 50% plus 1 din voturi, a generat în societate un profund val de nemulțumire, după scrutinele din 2012 și 2016” se arată în expunerea de motive a noii legi.

Subiectul alegerii primarilor, prin votul majorității de jumătate plus unu din voturi, a reintrat în dezbaterea parlamentară la scurt timp după alegerile locale din 2016, făcând obiectul mai multor inițiative legislative.

Totodată, solicitarea revenirii la modul inițial de alegere a primarilor a venit nu doar din partea partidelor politice, ci și a societății civile. În ciuda susținerii majorității covârșitoare a românilor pentru această reglementare, la nivelul Parlamentului revenire la două tururi de scrutin a fost refuzată în mod sistematic, în general din motive procedurale.

  • ”În fapt, reglementarea transpune în legislația electorală voința existentă la nivelul societății românești pentru un stardard ridicat de reprezentare la nivelul comunităților locale odată cu alegerea primarului localității” – expunerea de motive a legii.

Principala problemă la nivelul comunităților locale a fost determinată de diminuarea legitimității acelor primari care au fost aleși fără o majoritate reală.

Iniuțiatorii alegerii primarilor în două tururi mai remarcă ”o alterare a standardului democratic la nivelul comunităților locale”. Aceștia remarcă faptul că ”pe fondul acestei măsuri a putut fi observată din partea unor edili o atitudine incompatibilă cu funcția de autoritate publică pe care o exercită, întrucât aceștia urmăresc în exercitarea și perpetuarea mandatului obținerea unei susțineri facile din partea unei minorități a comunității – chiar dacă una semnificativă – și nu a unei majorități reprezentative”.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO ALERTĂ: O tânără și bebelușul ei de 7 luni, SUSPECȚI de coronavirus la Alba Iulia. Mama s-a întors din Italia

Publicat

O tânără și copilul ei, bebeluș de 7 luni, ar fi suspecți de infectare cu coronavirus, după ce s-au întors din Italia, la Alba Iulia. În acest caz au fost luate măsuri speciale de siguranță, la Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Alba Iulia. Citește și VIDEO: Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Alba despre […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Angajatori sancționați cu amenzi și avertismente. Controale la zeci de firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 7000 de lei și 9 avertismente în urma verificărilor la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută. Potrivit ITM Alba, în perioada 17-21 februarie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 36 de firme cu un număr total de 596 de angajați. Inspectorii de muncă au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 60 de ani din Aiudul de Sus, suspect de tentativă de omor. A lovit cu briceagul un alt bărbat, în zona inimii

Publicat

cutit, briceag, atac

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 22.02.2020, punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de un inculpat în vârstă de 60 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, portul fără drept de obiecte periculoase şi folosirea fără drept de obiecte periculoase. Potrivit reprezentanților Parchetului, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: A plouat cu gheață pe A1 Sebeș-Sibiu și pe DN 1. Atenționările polițiștilor

Publicat

A fost grindină pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu și s-a circulat în condiții grele, luni dimineața, și pe DN1 (Sibiu), iar Poliția a atenționat șoferii să manifeste prudență mărită în trafic. Fenomene meteo extreme mai sunt posibile, astăzi, cel puțin până la ora 18.00. Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a atenționat, luni dimineața, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate