Eveniment
ALEGERI LOCALE: Energie electrică prin incinerare de gunoaie, un proiect al președintelui PP-DD, Cornel Comșa
Președintele PP-DD, Cornel Comșa, împreună cu candidatul la Primăria municipiului Alba Iulia, Dorin Șerdean, candidatul la președinția Consiliului Județean, Ion Marincaș și invitatul acestora, Paolo Pacetti, reprezentantul companiei italiene „Sinesis” de co-generare de energie verde au vorbit, joi, în cadrul unei conferințe de presă, despre un proiect de dezvoltare a orașului Alba Iulia și a județului Alba, prin transformarea gunoaielor în energie termică și electrică.
În contextul proiectului „Alba Iulia Capitală Culturală Europeană în 2020”, una dintre inițiativele PP-DD, în eventualitatea în care va prelua conducerea orașului este să construiască un incinerator care să transforme deșeurile de orice fel în energie electrică și termică. Aceasta ar fi o soluție modernă, la standarde europene, pentru actualele gropi de gunoi din județ, generatoare de poluare.
Președintele PP-DD, Cornel Comșa, a explicat care ar fi avantajul construirii unui astfel de sistem de generare de energie pentru comunitatea din Alba: „Taxa de gunoi pe care o plătesc cetățenii orașului în prezent va fi eliminată, pentru că aceasta va fi suportată de cei care vor construi sistemul de ardere a gunoaielor. Mai mult decât atât, albaiulienii vor putea câștiga din vânzarea de energie electrică și termică”.
„Un oraș european nu presupune doar programe culturale, ci și facilități pentru cetățeni la standarde moderne. Gropile de gunoi nu mai sunt o soluție pentru secolul XXI”, a spus Paolo Pacetti în introducerea discursului său. Acesta a explicat că sistemul de ardere a deșeurilor și transformarea lor în energie termică și electrică este o modalitate folosită în multe țări din Europa. Deșeurile sunt introduse în incinerator, arse și transformate direct în energie termică și electrică. Reziduurile care rezultă sunt, cantitativ, de 10 ori mai puține decât volumul introdus. De asemenea, acesta a precizat că tehnologia folosită este 100% ecologică.
Concret, construirea unui incinerator de gunoaie, care să deservească întreg județul Alba, raportat la cantitatea de gunoi produs pe zi, 100-200 de tone ar însemna în primul rând aproximativ 50 de locuri de muncă și, în plus, un câștig material pentru cetățeni, care ar putea profita din vânzarea energiei electrice. Construcția ar dura circa 3 ani, iar costul acesteia ar fi de aproximativ 100 de milioane de euro, bani alocați din bugetul local, județean, guvernamental, fonduri europene și din parteneriate publice private. Astfel, incineratorul ar putea funcționa începând cu anul 2015, la jumătatea termenului pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2020, ceea ce ar spori șansele orașului la acest titlu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News