Connect with us
Publicitate

POLITICA

ALEGERI PARLAMENTARE | Teodor Atanasiu: Redăm forţa şi demnitatea Armatei Române. Relansăm industria românească de apărare

Publicat

Dragi prieteni,

USL îşi propune în următorii patru ani să promoveze o serie de măsuri legislative menite să susţină Armata României dar şi să relanseze industria românească de apărare.

Creştem progresiv bugetul Apărării, respectăm angajamentele internaţionale ale României, şi consolidăm statutul cadrelor militare prin salarii şi pensii ocupaţionale.

Vom reda forţa şi demnitatea Armatei Române dar pentru acest proiect avem nevoie de susţinere în viitorul Parlament al României.

Teodor Atanasiu:

„Redăm forţa şi demnitatea Armatei Române. Relansăm industria românească de apărare!”

Liberalul Teodor Atanasiu a militat, atât ca ministru al Apărării Naţionale cât şi ca deputat, pentru ca Armata României să îşi recâştige forţa şi demnitatea şi să devină o armată profesionistă la fel ca în celelalte state ale Uniunii Europene. Teodor Atanasiu îşi propune să promoveze împreună cu USL în Senatul României o serie de măsuri legislative menite să susţină Armata României dar şi să relanseze industria românească de apărare.

„USL îşi propune în următorii patru ani să crească progresiv bugetul Apărării, să respecte angajamentele internaţionale ale României şi cel mai important să reconsolideze statutul cadrelor militare prin salarii şi pensii ocupaţionale. USL va reda forţa şi demnitatea Armatei Române dar pentru acest proiect are nevoie de susţinere în viitorul Parlament al României” spune Teodor Atanasiu.

Teodor Atanasiu susţine că pentru USL va fi o prioritate şi relansarea industriei de apărare, iar o soluţie propusă de viitorul senator liberal este intrarea României ca stat participant pe unele din proiectele Agenţiei Europene de Apărare.

„România trebuie să intre alături de ţările Uniunii Europene în proiectele de cercetare, proiectare şi execuţie ale Agenţiei Europene de Apărare. Această participare ar aduce industriei româneşti noi pieţe în Europa care ar putea compensa faptul că în ultimii ani am început să pierdem rând pe rând pieţe tradiţionale. Până acum Traian Băsescu a refuzat să semneze acordul european de achiziţii militare, România fiind singura ţară din Uniunea Europeană care nu este parte a acestui acord şi care nu poate participa la proiectele Agenţiei Europene de Apărare. Pentru judeţul Alba şi pentru Cugir, unde există două societăţi fanion ale industriei de apărare, noi proiecte şi contracte privind execuţia unor arme ar însemna sute de noi locuri de muncă!” afirmă Teodor Atanasiu.

Teodor Atanasiu a fost ministru al Apărării Naţionale în perioada 2004 – 2006, iar de prezenţa sa la conducerea ministerului se leagă decizii care au schimbat radical Armata României şi au transformat-o într-o armată de profesionişti aşa cum o impun standardele NATO şi UE. Astfel în perioada cât a condus Ministerul Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu a desfiinţat stagiul militar obligatoriu şi a început reorganizarea Armatei Române în care toţi militarii sunt profesionişti şi angajaţi prin contract pe baza de voluntariat.

„Cred că desfiinţarea stagiului militar obligatoriu a fost cel mai important pas spre transformarea Armatei României în armata de profesionişti de care ţara noastră avea nevoie ca stat european dar şi ca membru NATO. Armata României a devenit astfel o armată modernă, bine dimensionată, dotată corespunzător şi care să poată să stea oricând alături de armatele statelor din Uniunea Europeană” explică Atanasiu.

De prezenţa lui Teodor Atanasiu la comanda MApN se leagă şi prima discuţie serioasă privind retragerea trupelor româneşti din Irak, măsură pe care liberalul şi-a asumat-o şi a susţinut-o în CSAT, chiar dacă a intrat în conflict deschis la acea dată cu preşedintele Traian Băsescu. În 2006, Teodor Atanasiu a fost primul ministru al Apărării Naţionale care a vorbit deschis despre retragerea trupelor româneşti dintr-un teatru de operaţiuni în care îşi terminase misiunea, despre riscurile la care se expuneau la acea dată militarii români dar şi despre costurile pe care România le avea din cauza prezenţei în Irak deşi misiunea putea fi considerată îndeplinită.

N. Red. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate în secţiunea “Alegeri Parlamentare” aparţine în întregime formaţiunilor politice, candidaţilor nominalizaţi şi susţinătorilor acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax