Connect with us
Advertisement

Eveniment

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Prezenţa la vot în ALBA, la ora 10.00, de 6,23%. Au votat aproape 20.000 de cetăţeni

Publicat

vot prezidentiale 2014_alba În judeţul Alba, sunt aşteptaţi la vot, duminică, 2 noiembrie, 317.122 de cetăţeni din Alba, în cele 439 de secţii amenajate în judeţ. 14 candidaţi s-au înscris pentru fotoliul de la Controceni, iar alegătorii vor avea dreptul să voteze oriunde în ţară, însă o singură dată, pe baza documentului de identitate.

Până la ora 10.00, la secţiile de votare din Alba s-au prezentat pentru a vota un număr de 19.769 de cetăţeni, dintre care 17.156 pe liste permanente, 2.416 pe liste suplimentare şi 197 cu urna mobilă. Prezenţa la vot este de 6,23%. În judeţul Alba, în mediul urban, prezenţa la vot a fost de 6,32% şi în mediul rural de 6,10%.

Comparativ, la nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 6,55%, cu 0,38% mai mult fată de 2009. În mediul urban au votat 6,37% dintre alegători, iar în mediul rural 6,78%.

În topul naţional, Alba se află pe locul 26 din punct de vedere al prezenţei la vot la ora 10.00 (locul 25, pe topul prezenţei la nivel urban şi 29 la nivel rural).

Cei mai mulţi alegători au mers la urne de dimineaţă în judeţele Teleorman, Olt, Dâmboviţa, Constanţa şi Ilfov – peste opt la sută. La polul opus, cea mai mică prezenţă la vot a fost înregistrată în judeţele Covasna 4,59%, Maramureş 4,7%, Harghita 4,84%, Satu Mare 4,97% şi Cluj 5,22%.

În Bucureşti, prezenţa la vot la ora 10.00 a fost de 5,76%.

La alegerile prezidenţiale din 2009, în primul tur de scrutin, prezenţa la vot la nivel naţional la ora 10.00 a fost de 6,17%. În mediul urban au votat 5,65%, în mediul rural 6,88%.

Primele rezultate EXIT POLL vor fi difuzate la ora 21.00, la închiderea urnelor. BEC a acreditat mai multe institute de sondare a opiniei publice pentru realizarea de sondaje de opinie, la ieşirea de la urne: Asociatia Populară Wilfried Martens, BCS, CSOP, IRES, RATING POL, SOCIOPOL, CURS (Centrul de Sociologie Urbană şi Regională) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Primele rezultate oficiale la alegerile prezidenţiale vor fi oferite de BEC, începând cu ora 2.00 din data de 3 noiembrie.

Potrivit deciziei BEC, rezultatele parţiale vot fi date publicității începând cu orele 2.00, 5.00, 9.00, 11.00, 17.00, 20.00, iar ora de referință a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă față de momentul comunicării, adică 0.00, 3.00, 7.00, 9.00, 15.00, 18.00.

Potrivit informaţiilor MAI de la ora 8.00, duminică, cele 18.550 de secții de votare din ţară au fost deschise la timp.
”În ceea ce privește desfășurarea procesului de votare, în interiorul secțiilor de votare responsabilitatea legală aparține preşedinților birourilor electorale ale secţiilor de votare, care sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestora se întind şi în afara localului de votare, până la o distanţă de 500 m.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.
Pentru menţinerea ordinii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are la dispoziţie mijloacele necesare, asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru desfășurarea procesului de votare în condiții de deplină legalitate, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, a dispus mobilizarea în întreaga țară a peste 58.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.
34.200 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători ai altor structuri operative sunt responsabili de paza și protecția secțiilor de votare din întreaga țară. 13.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne asigură măsurile de ordine publică la nivel național, iar 4.700 de specialişti sunt mobilizaţi pentru verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind posibile incidente electorale. Totodată, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituită o rezervă de aproximativ 7.800 de oameni”, a declarat purtătorul de cuvânt al M.A.I., subcomisar de poliție Monica Dajbog.

REGULI importante pentru procesul de votare:

Au dreptul de a vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei 527 de români care au împlinit astăzi această vârstă.
Pentru a putea vota, alegătorii trebuie să dețină acte de identitate valabile.
Duminică, de la serviciile de evidență a persoanelor, se pot obține documente de identitate până la ora 21.00.
Sâmbătă, la nivel național, s-au eliberat aproape 16.700 cărți de identitate.

Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.
Cetățenii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
Nu au drept de vot debilii și alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele, care se află sub efectul unei condamnări prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Votul este secret și că prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Preşedintele secției de votare poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de vot să nu se prelungească nejustificat. În secția de vot și în locurile publice din zona de votare este interzisă staționarea oricărei persoane mai mult decât timpul necesar pentru votare, cu excepția membrilor biroului electoral, a candidaților și a persoanelor acreditate.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de vot poate suspenda votarea pentru motive temeinice. În timpul suspendării, urnele de vot, ştampilele, buletinele de vot şi celelalte documente şi materiale ale biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă.
Este interzisă continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Amenda prevăzută de lege pentru aceste fapte este cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei. Cu aceeași amendă se sancționează persoanele care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare.
Conform Codului Penal, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele infracțiuni:
– împiedicarea exercitării drepturilor electorale; exercitarea votului fără a avea drept sau folosind un buletin de vot fals ori un act de identitate fals; oferirea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.
– persoana care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot – închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

Detalii despre vot

Pe parcursul zilei de duminică, 2 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, cetăţenii pot vota în intervalul 7.00 – 21.00, în localitatea de domiciliu, la secţia de votare la care sunt arondaţi. Dacă se află în altă localitate din ţară sau din străinătate, pot vota la orice secţie de votare, după ce declară pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. Aceştia vor fi înscrişi pe listă suplimentară.

Dacă vă prezentaţi la vot, însă constataţi că aţi fost omis din lista electorală permanentă sau din copia de pe lista electorală permanentă existentă la secţia de votare, faceţi dovada cu actul de identitate că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective.

AICI lista secţiilor de votare şi a preşedinţilor birourilor electorale locale.

Actele necesare pentru vot

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în România prezintă oricare din actele de identitate următoare: cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (elevii din şcolile militare).

Cetăţenii români care votează la o secţie de votare din ţară şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic.

Serviciile de Evidenţa Persoanelor din Alba au program prelungit şi sâmbătă, 1 noiembrie, între orele 8.00 – 16.00 şi duminică, 2 noiembrie, între orele 8.00 şi 21.00 în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud, Baia de Arieş, Cugir, Cîmpeni, Ocna Mureş, Teiuş, Zlatna, Jidvei. 

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în România pot vota cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie şi, în unele cazuri (în statele ce permit accesul pe baza cărţii de identitate) cu cartea de identitate, cartea de identitate electronică, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate

Cetăţenii români care votează în străinătate şi au domiciliul în străinătate pot vota cu: paşaportul simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportul simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu, paşaportul simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, titlul de călătorie.

Atenţie, frauda la vot (art. 387 Cod penal) şi tentativa de fraudă la vot (art. 393 Cod penal) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Frauda la vot este fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător; prin utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals; prin utilizarea unui buletin de vot fals.

Citeşte AICI detalii despre ordinea candidaţilor pe buletinul de vot, cum se foloseşte urna mobilă, atribuţiile preşedintelui ţării şi lista completă a infracţiunilor şi contravenţiilor şi a pedepselor acestora.

Cum votaţi?

După ce aţi intrat în secţia de votare, preşedintele biroului electoral respectiv sau un membru desemnat verifică dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă. Vă identificaţi cu unul dintre documentele prezentate anterior. Dacă nu sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă, veţi fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în lista electorală suplimentară vi se vor înmâna buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea “VOTAT”. Verificaţi dacă pe buletinul de vot (verso) există ştampila de control a secţie de votare. În caz contrar, votul Dvs. este nul.

Apoi intraţi în cabina de vot şi aplicaţi ştampila în interiorul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votaţi. Atenţie, dacă ştampila este aplicată în afara patrulaterului sau în mai multe patrulatere, votul este nul.

Încercaţi să nu staţionaţi prea mult timp în cabina de vot. Votaţi singur, deoarece este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot.

Numai în cazul în care un alegător nu poate să voteze singur din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoţitorul nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.

Dacă aţi aplicat greşit ştampila cu menţiunea “VOTAT”, dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi solicita să vi se elibereze, dar numai o singură dată, un nou buletin de vot. Buletinul de vot greşit va fi reţinut şi anulat şi va fi făcută menţiunea corespunzătoare în procesul-verbal privind constatarea rezultatelor alegerilor.

După ce aţi votat, veţi îndoi buletinul de vot, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl veți introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

Apoi, restituiţi ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi primiţi actul de identitate, pe care verificaţi dacă s-a aplicat ştampila cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau, după caz, un timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement