Eveniment
Alegerile prezidențiale vor fi organizate în septembrie. Proiectul a trecut de votul parlamentului și merge la promulgare
Alegeri prezidențiale în septembrie. Marți, 5 martie 2024, deputaţii au adoptat proiectul de lege iniţiat care prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României.
Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
S-au înregistrat 183 de voturi „pentru”, 84 „împotrivă” şi o abţinere.
În coaliție s-a discutat ca alegerile prezidențiale să fie organizate în 15 septembrie – primul tur și 29 septembrie – al doilea tur, a anunțat premierul României, Marcel Ciolacu în urmă cu o săptămână.
CITEȘTE ȘI: Data alegerilor prezidențiale: Anunțul oficial al premierului Ciolacu. Calendar alegeri 2024 complet
Date probabile pentru alegerile prezidențiale
Alegerile prezidențiale vor fi organizate în douăp tururi, în septembrie.
Alegeri prezidențiale (două tururi): septembrie. Perioade: 15 septembrie turul I și 29 septembrie turul II.
Data alegerilor prezidențiale: Calendar alegeri 2024 complet
Alegeri locale și europarlamentare (comasate): 9 iunie
Alegeri prezidențiale (două tururi): septembrie. Perioade: 15 septembrie turul I și 29 septembrie turul II.
Alegeri parlamentare: 8 decembrie
„Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, prevede un amendament.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004, astfel încât alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de şef al statului.
Deputații USR au protestat față de proiect
Potrivit agerpres, liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate, argumentând, între altele, că alegerea preşedintelui este un aspect foarte important în democraţie şi „nu este acceptabil ca acest proiect să stea două zile în Camera Deputaţilor”, fiind nevoie de dezbateri.
Propunerea a fost respinsă de plen, cu 51 de voturi în favoarea acesteia şi 95 de voturi împotrivă. „PSD roşu şi PSD galben v-aţi dat mâna să călcaţi în picioare democraţia. Modificaţi legile electorale în an electoral”, a spus Moşteanu.
Ludovic Orban: „există lipsă de democraţie şi de respect faţă de cetăţeni”
Potrivit deputatului Ludovic Orban, „există lipsă de democraţie şi de respect faţă de cetăţeni”. El i-a invitat pe liberali să nu voteze acest proiect.
„Nu înţeleg de ce dezbatem un proiect de lege care nici măcar nu e asumat de PSD şi de PNL şi nu înţeleg cum UDMR, aruncat cu surle şi trâmbiţe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară a PSD şi PNL de fraudare a alegerilor din acest an.
(…) Ţara este în criză, aţi alungat investitorii străini, sunteţi campioni la inflaţie, la creşterea preţurilor, adică la sărăcirea populaţiei, producţia industrială e într-o scădere continuă, investiţiile private de asemenea, capitalul românesc este călcat în picioare, birocratizaţi angajaţi în sectorul public şi distrugeţi iniţiativa privată, dar singura voastră preocupare este cum să aranjaţi alegerile.
Veniţi cu ordonanţe de urgenţă cu trei luni de zile înainte de alegerile locale ca să stabiliţi data alegerilor locale simultan cu alegerile pentru Parlamentul European. Este absolut scandalos, la 34 de ani de la Revoluţie, să ajungem în această penibilă situaţie în care democraţia, drepturile fundamentale ale cetăţenilor să fie călcate în picioare”, a afirmat Orban.
Ce a transmis PSD
Deputata PSD Oana Florea a transmis „dreptei uimite” că o să rămână „uimită când o să vadă rezultatul alegerilor”. „Să citească ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la comasare, pusă în dezbatere publică, şi apoi să vină la microfon să vorbească prostii”, a completat Florea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News