Connect with us
Advertisement

Eveniment

Alimentele cu adaos de făină de greieri apar în supermarketurile din România: reguli de etichetare și informare a consumatorilor

cumparaturi supermarket

Publicat

În România, încep să apară alimente cu adaos de făină de greier, după ce Comisia Europeană a autorizat consumul de greieri domestici în ianuarie.

Greierii pot fi consumați sub formă congelată, uscată sau sub formă de pulbere, iar făina lor poate fi adăugată în diverse produse de panificație, paste, prăjituri sau ciocolată.

Cu toate acestea, persoanele alergice la arahnide, crustacee și moluște trebuie să citească cu atenție etichetele. Produsele alimentare cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri.

Este important de reținut că, conform reglementărilor UE, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe etichetele produselor. ANPC a emis un ordin prin care se stabilesc modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Comercianții sunt obligați să afișeze informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat în care acestea sunt prezentate.

Pe etichetele produselor făcute din făină de greieri, numele științifice ale insectelor au prioritate, fiind notate „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.

Multe produse cu adaos de insecte vor fi vândute în lanțurile populare de reduceri și supermarketuri.  În prezent, există trei tipuri de insecte pe lista UE de alimente noi:

  • viermele de făină – larve uscate,
  • lăcusta migratoare – congelată, uscată și sub formă de pulbere,
  • greierele de casă – congelat, uscat și pulverizat.

Cum sunt etichetate în UE produsele care conțin făină de greier

Potrivit ZiarulRomânesc făina de greieri poate fi încorporată într-o varietate de produse. Cu toate acestea, este important de reținut că, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prezența făinii de insecte trebuie să fie menționată obligatoriu pe toate produsele.

În cele mai multe cazuri, insectele procesate sunt deghizate în colorant E 120. Așa-numitul „carmin roșu” este obținut din insecte stacojii fierte și zdrobite.

Colorantul este obținut din insecte care trăiesc pe cactuși – viermi de cactus. Pe etichetele produselor alimentare și cosmetice este cel mai adesea etichetat ca ” carmin roșu „, „carmin”, „E 120”.

ANPC a emis un ordin privind comercializarea, în supermarketuri, unități de alimentație publică sau cu livrare la domiciliu, a alimentelor cu conținut de insecte acreditate pentru consum de UE.

Potrivit proiectului de ordin al președintelui ANPC, au fost stabilite modalități de informare a consumatorilor cu privire la informațiile privind produsele alimentare care sunt sau conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

„Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, se arată în ordinul ANPC.

Mai mult de atât, comercianții sunt obligați să afișeze, la loc vizibil, informația că produsele alimentare sunt sau conțin specii de insecte, lângă standul separat.

Numele științifice ale insectelor au prioritate pe etichetele produselor făcute din făină de greieri. Pe etichetă va scrie „Acheta domesticus” pentru alimentele pe bază de făină de greieri.

Produsele care conțin derivate din gândacii de bălegar, precum alimente congelate, paste, uscate și sub formă de pudră, vor fi etichetate ca „Tenebrio Molitor”. Lăcustele migratoare poarte numele de „Locusta migratoria” pe etichetă.

Ordinul ANPC privind informarea consumatorilor privind produsele alimentare care conțin insecte

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un ordin care stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă și larve ale gândacului de făină precum și orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii Europene.

Potrivit ordinului, noile reguli se aplică atât pentru alimentele comercializate în suprafețele de vânzare (magazine alimentare de orice fel), precum și a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă.

Produsele, vândute într-un stand complet separat

Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat, informația ca produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte.

Afiș scris cu litere mari, la loc vizibil

Afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului.

Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.

Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective, care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii.

Informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

Pentru produsul finit/mâncarea furnizat/ă de unităţile de restauraţie colective oferit/ă spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.

Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. scepticus

    marți, 21.03.2023 at 08:10

    dacă s-ar fi dorit sincer informarea consumatorilor iar nu păcălirea lor ar fi trebuit folosite denumirile uzuale ale respectivelor gângănii iar nu denumirea latinească…

  2. Sneaga daniel

    marți, 21.03.2023 at 21:12

    cine credeti ca va cumpara greieri vostri mancati voi nimeni nu cumpara mancare urata

  3. Alb Daniela

    joi, 13.04.2023 at 08:51

    Ar trebui obligatoriu marcate la raft dar nu se respectă marcarea produselor cu insecte nici punerea lor pe rafturi separar . Să se facă controale în hipermarket-uri și să fie obligați să respecte

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement