Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ambulatoriu mobil și asistență medicală mobilă pentru zonele în care pacienții au acces mai greu la doctori. Proiect, la Senat

Publicat

Persoanele care trăiesc în zone izolate sau care au acces mai greu la servicii medicale ar putea beneficia de asistență medicală mobilă, prin intermediul unor ambulatorii mobile și al caravanelor medicale, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost înregistrată miercuri, 9 iunie, la Senat.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR – PLUS, PNL, UDMR și PSD, asistența medicală mobilă are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu cu acoperire deficitară cu servicii medicale, pentru prevenţie și profilaxie, screening-ul afecțiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general și de specialitate.

„Asistența medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate. Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Această prevedere, alături de posibilitatea acordării asistenței medicale prin intermediul cabinetelor şi unităţilor medicale mobile deja stipulate în lege, contribuie la conturarea unei noi paradigme de acordare a serviciilor medicale, asistența medicală mobilă, cea în care sistemul medical vine către pacient şi nu invers.

Astfel, medicii specialisti îşi vor putea exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindule recunoscut ca parte a normei de lucru și remunerat serviciul medical prestat în cadrul caravanelor.

Potrivit parlamentarilor, ambulatoriu mobil este definit drept unitatea sanitară în care se acordă pacienților asistență medicală, ce presupune transformarea unui spațiu aflat la distanță față de sediul de bază al ambulatoriului propriu-zis într-un spațiu adecvat pentru a furniza servicii medicale în regim mobil, cu caracter temporar.

Caravana medicală reprezintă ansamblul echipei de personal medical care se deplasează împreună cu echipamente medicale în zone cu acoperire deficitară cu servicii medicale pentru a furniza asistența medicală mobilă.

De asemenea, se consideră zonă cu acoperire deficitară cu servicii medicale o localitate sau o zonă compactă dintr-o localitate unde accesul la serviciile de sănătate de orice tip este dificil din rațiuni sociale –
zone cu un capital uman scăzut și conditii improprii de locuit, teritoriale – situate la peste 20 km de cel mai apropiat spital public sau ca urmare a lipsei furnizării unei anumite categorii de servicii medicale.

Parlamentarii susțin că aceste servicii medicale mobile sunt complementare medicinei de familie, iar prin adresabilitatea lor în special în zonele rurale lipsite de infrastructură medicală, corelarea cu asistența medicală comunitară (asistent medical comunitar, moașă, mediator sanitar) este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea accesului populației defavorizate la serviciile de sănătate.

Principale prevederi sunt următoarele:

  • introducerea în Legea 95/2006 printr-un nou titlu a conceptului de ambulatoriu mobil prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate;
  • includerea activității de asistență medicală mobilă în programul normal de lucru al medicilor;
  • posibilitatea efectuării în caravane a stagiilor de practice pentru studenți;
  • includerea medicilor rezidenți și a studenților în caravane și colaborarea cu medicina de familie și cu ceilalți furnizori de asistență medicală;
  • includerea furnizorilor de servicii conexe actului medical în caravanele medicale;
  • menționarea și asigurarea unei surse de finanțare;
  • crearea cadrului legal pentru decontarea serviciilor medicale acordate prin intermediul asistenței medicale mobile;
  • crearea mecanismului de colaborare între asistența medicală comunitară și asistența medicală mobilă de specialitate;
  • crearea mecanismului de colaborare între moașe și asistența medicală mobilă de specialitate.

„Asigurarea de sănătate este obligatorie, dar de ea beneficiază doar aproximativ 86 % din populație. Persoanele asigurate au dreptul la un pachet cuprinzător de servicii, în timp ce persoanele neasigurate au dreptul la un pachet minim de servicii medicale, care acoperă urgențele ce pun viața în pericol, bolile infecțioase predispuse la epidemie și asistența în timpul sarcinii. ImpactuI social și financiar al nedepistării la timp a problemelor de sănătate publică se reflectă în invaliditate, costuri suplimentare ale serviciilor de sănătate publică, incapacitate temporară sau definitive de muncă până la pierderea de vieți omenești.

Depistarea timpurie a afecțiunilor cronice prin metode de screening, detectarea unor noi patologii prin consult medical de specialitate, reconsiderarea planului terapeutic pentru pacienții cronici în urma unei reevaluări de etapă ce are ca scop final fie prevenirea decompensărilor fie direcționarea acestora către unitățile medicale de profil în vederea evitării episoadelor de acutizare, precum și accesul la educație pentru sănătate, pot fi asigurate prin intermediul caravanelor medicale”, explică inițiatorii proiectului.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate