Eveniment
Primăriile pot aplica amenzi cetăţenilor care nu au încheiat poliţele obligatorii pentru locuinţe
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a transmis că, după data de 15 iulie 2011, vor putea fi aplicate amenzi pentru proprietarii care nu au încheiat o poliţă obligatorie pentru asigurarea locuinţelor. Prevederile legale arată că primarii îi vor putea sancționa pe proprietarii fără asigurare, însă această nouă atribuţie care le revine pare să nu fie tocmai pe placul acestora.
Potrivit articolului 35 din Legea 260/2008, modificată şi completată – privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, referitoare la obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe în termen de un an de la începerea emiterii poliţelor – şi având în vedere faptul că poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul limită de încheiere a acestora, conform articolului menţionat anterior, este 15 iulie 2011. După această dată, primarii vor amenda proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie, cu sume între 100 de lei și 500 de lei. Dacă nu vor face acest lucru, edilii riscă să fie, la rândul lor, amendaţi de autorităţile statului.
În judeţul nostru există deja primari care s-au arătat nemulţumiţi de prevederile acestei legi.
“Suntem puşi într-o situaţie foarte penibilă. Vom fi obligaţi să mergem din casă în casă şi să dăm amendă celor care nu-şi încheie asigurările obligatorii. Eu am înţeles impactul social şi este un lucru bun că se încearcă acest lucru, dar nici aşa, să dea primarului responsabilitatea de a da amenzi. Sunt instituţii abilitate ale statului, respectiv agenţii de asigurări, nu primarul trebuie să facă acest lucru. Am avut şi o discuţie cu domnul prefect de Alba, în care i-am spus că nu mă voi supune acestui ordin. Nu mă poate amenda atâta timp cât eu nu sunt responsabil pentru treaba aceasta”, a declarat Traian Popa, aflat la conducerea Primăriei Stremţ.
Un alt şef de administraţie locală care consideră aberant ordinul ca primarii să aplice amenzi este Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
“Este încă o dovadă a ceea ce înseamnă în România descentralizare, adică o tot mai mare centralizare. Dacă este să discutăm despre obligaţiile primarului, întradevar legea spune că primarul este obligat să dea amenzi celor care nu-şi fac asigurări la locuinţe. Eu vin şi întreb pe cei care au gândită această lege, ce face primarul în cazul în care, ştim cu toţii, sunt atâtea amar de locuinţe în care nu este dezbătută succesiunea? Împotriva cui mă îndrept? Pentru că eu, în momentul în care vreau să mă duc să închei o asigurare, trebuie să mă duc cu o succesiune, cu un extras CF care să-mi dovedească proprietatea în zona respectivă. Ori, mi se pare iarăşi tipic acestui Guvern: dăm o lege, nu ne gândim la efectele ei, după care ne trezim că efectele produse nu sunt cele scontate”, a declarat primarul Ciugudului, Gheorghe Damian.
Condiţiile de asigurare a locuinţei
Conform legii, primele cuvenite pentru sumele asigurate exprimate în euro vor fi plătite în lei, la cursul Băncii Naţionale a României, valabil la data efectuării plăţii: 20 de euro pentru locuinţele tip A – construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn; 10 euro pentru locuinţele tip B – construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă.
De asemenea, suma asigurată va fi de 20.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip A şi 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
rca ieftin
sâmbătă, 16.04.2011 at 19:06
cam greu de aplicat