Connect with us
Advertisement

Actualitate

Amenzi pentru pacienții care nu se prezintă la controalele medicale anuale pentru prevenție. Vezi precizările Ministerului Sănătății

Publicat

Cu toate că trebuia să intre în vigoare de la 1 aprilie, noul pachet de servicii medicale de bază urmează să fie aplicat abia începând cu data de 1 mai. Astfel, consultaţiile, spitalizarea şi analizele medicale se vor putea face după noi criterii, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. Proiectul referitor la pachetul de servicii medicale de bază a fost prezentat pentru prima dată la începutul lunii octombrie 2013, însă dezbaterile publice au prelungit termenul de aplicare pentru 1 mai 2014.

Pachetul de bază va include un pachet suplimentar pentru programele naţionale destinate cancerului, diabetului, HIV, tuberculoză, dar şi gratuitate la vaccinarea pneumococică a copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 24 de luni. Pe de altă parte, pacienţii care nu se prezintă la controalele medicale anuale pentru prevenţie, vor fi puşi să plătească amenzi.

Potrivit reprezentanţilor din sănătate, peste 40% din totalul internărilor sunt nejustificate şi ar putea fi rezolvate fie în ambulatoriu, fie la medicii de familie. În acest fel, se vor elimina atât aglomeraţia din spitale, dar şi cheltuielile suplimentare. Pentru ca pacienţii să se poată îndrepta, însă, către medicina prespitalicească, pachetul de bază va conţine mai multe gratuităţi. Acestea vor viza în primul rând pacienţii trecuţi de 40 de ani.

Astfel, adulţii de până la 40 de ani beneficiază, o dată la trei ani, de una – două consultaţii succesive la medicul de familie şi un set de investigaţii, în funcţie de vârstă şi de sex.

Acest set de investigaţii va include consultaţii pentru cardiologie, ginecologie, servicii preventive contra cancerului colo-rectal. Femeile de peste 50 de ani pot face, la fiecare doi ani, ecografie de sân şi mamografie, pentru a preveni cancerul mamar, investigaţii de care beneficiază, în prezent, doar pacientele cu risc.

Pentru a reduce numărul internărilor, noua lege prevede mai multe sarcini pentru medicul de familie. Astfel, medicul de familie va acorda servicii pentru boli prioritare: diabet, boli cardio-vasculare sau cancer.

În plus, medicii de familie pot face gărzi la domiciliu, gărzi în centre multifuncţionale, spitale rurale şi urbane sau centre de permanenţă.

Tot pentru eficientizarea sistemului, aceştia vor acorda asistenţă pentru copii şi adolescenţi, investigaţii paraclinice pentru gravidele înscrise la un medic de familie, dar şi servicii de laborator.

Potrivit fostului ministru al sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează spitalizarea unui singur pacient cu 1.800 de lei, în timp ce în ambulatoriu, serviciile medicale primesc un maxim de decontare de 100 de lei.

Sursa: cugetliber.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement