Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzile pentru munca nedeclarată, limitate la 200.000 de lei. Angajatorii care recidivează riscă închisoare

Publicat


Angajatorii care vor fi găsiţi că nu declară munca vor fi sancţionaţi cu amenzi de maximum 200.000 de lei, dar dacă nu renunţă la practică după ce sunt sancţionaţi riscă închisoare de până la doi ani, potrivit unui proiect legislativ adoptat miercuri de Camera Deputaţilor.

Camera este for decizional al Parlamentului, iar decizia urmează să fie transmisă preşedintelui pentru promulgare, urmând să intre în vigoare imediat.

Noile reguli adoptate de deputaţi arată că amenda pentru munca nedeclarată pentru angajator va fi aplicată la limita maximă, de 20.000 de lei pentru fiecare persoană care este descoperită fără contract individual de muncă. În cazul în care numărul persoanelor este mai mare, sancţiunea pentru un angajator va avea însă un plafon limitat, de 200.000 de lei, indiferent de câte persoane sunt găsite muncind fără forme în regulă.

Limita de 200.000 lei este valabilă şi pentru noile tipuri de amenzi introduse de Guvern, potrivit profit.ro, respectiv:

  • primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Totodată, parlamentarii au decis ca angajatorii care continuă această practică şi sunt descoperiţi că nu au eliminat munca la negru după ce deja le-a fost aplicată o sancţiune vor putea fi pedepsiţi cu închisoarea.

Astfel, faţă de forma adoptată de Guvern, deputaţii au mai stabilit că angajatorul care îşi reia activitatea fără remedierea situaţiei constatate de autorităţi riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 2 ani. Angajatorii care nu respectă prevederile legii riscă să le fie sistată activitatea.

„Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale, în condiţiile legii, şi numai după ce a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii prin: încheierea contractului individual de muncă, transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi prezentarea documentelor care dovedesc plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pentru perioada în care a prestat activitate nedeclarată”, potrivit sursei citate.

Deputații mai vor să introducă în Codul muncii o detaliere a conceptului de loc de muncă, respectiv „locul în care salariatul își desfășoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator,  persoană fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanțe, agenţii sau puncte de lucru care aparţin acestuia”, potrivit proiectului. În astfel de locuri va trebui păstrată copia contractului de muncă pentru fiecare angajat care lucrează acolo, iar pentru salariații mobili și cei care lucrează de acasă evidența orelor de muncă se va ține în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

Deputații au mai adoptat și introducerea unei prevederi care să le impună angajatorilor să acorde liberele pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

La acest moment, modificările aduse Codului muncii în august 2017 continuă să se aplice în forma în care au intrat în vigoare atunci. Asta înseamnă că amenzile respective pot fi date fără încadrarea într-un plafon, de exemplu.

sursa: adevărul.ro, avocatnet.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Medicament pentru afecțiuni gastrointestinale, retras de pe piață, după ce s-a găsit un corp străin metalic într-un flacon

Publicat

medicamente sida

Un medicament folosit pentru tratamentul simptomatic al tulburărilor funcționale gastrointestinale și biliare a fost retras de pe piața din România, după ce firma producătoare a anunțat un incident în cadrul procesului de fabricație. Un corp metalic străin ar putea exista în flaconul de medicamente. Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. Se fac lucrări de reparații pe carosabil

Publicat

lucrari autostrada reparatii

Sunt restricții de circulație pe Autostrada A1 Sibiu – Sebeș, în zona Aciliu. Poliția Română a anunțat că se fac reparații pe carosabil. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, din cauza lucrărilor de reparații la carosabil, pe autostrada A1 Sibiu-Deva banda de urgență și prima bandă sunt restricționate între kilometrii 272 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ZILE LIBERE pentru angajații din învățământ, în funcție de cultul religios de care aparțin. Proiect adoptat

Publicat

profesor

Angajaţii din învăţământ vor avea zile libere de Paști și Rusalii, în funcţie de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, creştin de care aparţin. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților și mai are nevoie de vot în Senat. Conform proiectului, salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Prins la volan, cu alcoolemie de 1,19. Dosar penal pentru un șofer din Mihalț

Publicat

etilotest, test alcool, politia

Un șofer de 49 de ani din Mihalț s-a ales cu dosar penal după ce a condus prin localitate, aflat sub influența alcoolului. Etilotestul a indicat 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat. Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 18.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, în timp ce acționau împreună cu jandarmii, l-au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate