Actualitate
Amenzile plătite după 1 ianuarie 2019 sunt încasate ilegal. Lipsesc normele de aplicare a noii legi
Miile de români amendați de la începutul acestui an pentru diferite contravenții pot să nu își plătească amenzile, căci lipsesc prevederile legale necesare. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege privind achitarea amenzilor contravenționale care trebuia urmată și de norme de aplicare, dar la o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a legii 203/2008 normele lipses, iar banii intră ilegal în buzunarul statului, scrie digi24.ro.
Legea în cauză, anume 203 din 2018, a fost adoptată în vara anului trecut și este numită „măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale” .
Noutățile legii
Pe lângă faptul că majorează la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore în trecut, legea conține prevederi importante privind instituirea unui cont unic în care se fac plățile către Trezorerie în contul amenzilor (față de plata la unități ale administrației locale). Legea nouă impune introducerea unui titlul de creanță electronic care preia informațiile din procesul verbal de contravenție (PVC). Pe baza titlului poate fi urmărită la nivel național încasarea amenzilor de la contravenienți.
Legea a intrat în vigoare în luna august a anului trecut, la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar primele 17 articole ale acesteia se aplică de la 1 ianuarie 2019.
Pentru a fi aplicabilă însă legea are nevoie norme de aplicare. „Normele de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la 31 decembrie 2018”, spune legea 203 la articolul 23. Normele ar trebui să lămurească:
- forma procesului verbal de contravenție
- structura seriei de evidență a procesului verbal de contravenție
- informațiile ce sunt parte a „situației PVC” care se trec în titlul de creanță electronică
- procedura de prelucrare și transmitere a titlurilor de creanță electronică, inclusiv termenele aferente
- modalitățile de plată privind încasarea amenzilor contravenționale
Toate aceste informații lipsesc, fapt confirmat de avocați.
„Părerea mea este că nu aplicarea amenzilor în sine este ilegală, ci, din punctul meu de vedere, oamenii nu sunt obligați să plătească amenzile. De fapt încasarea amenzilor este nereglementată și aceasta o face și nelegală”, afirmă avocatul Adrian Cuculis.
La mijlocul lunii ianuarie Ministerul Dezvoltării a emis un proiect de norme de aplicare a Legii 203 din 2018 care să fie incluse într-o HG. Este însă neclar dacă proiectul a ajuns spre adoptare la Guvern și, dacă da, de ce nu a fost votat și nu a intrat în vigoare.
Situația este una sensibilă în condițiile în care aceste aspecte ridică semne de întrebare asupra legalității tuturor proceselor verbale de contravenție eliberate de la începutul anului și a plăților făcute, precum și a urmăririi acestor plăți în sistemul național în relația contravenienți – unități financiare ale administrației publice locale – trezoreria statului.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News