Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANAF va putea să păstreze 15% din sumele recuperate. Banii, transformaţi în bonusuri pentru angajaţi

Publicat

Inspectorii ANAF pot fi răsplătiți cu bonusuri cifrate la 15% din sumele stabilite de ei prin acte administrativ fiscale, indiferent că ulterior instanțele judecătorești pot decide returnarea sumelor pe care aceștia le-au stabilit suplimentar.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite  prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, potrivit OUG 116 2017 adoptată la finele lunii decembrie si apărută în Monitorul Oficial. Sumele vor ajunge la inspectori cu titlul de bonusuri.

VEZI și ANAF vinde zeci de mașini confiscate. Autoturisme la prețuri pentru toate buzunarele. Licitațiile din MARTIE

Despre ce sume este vorba, potrivit OUG 116

a) impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;

b) obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;

c) valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;

d) repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.

Care sunt riscurile

În mod teoretic bonusurile ar trebui să fie acordate doar dacă persoana aflată în vizorul ANAF nu mai are la îndemână nicio modalitate de contestare a măsurii dispuse de ANAF. De ce mai multe ori persoanele în cauză plătesc suma și apoi se adresează instanțelor de judecată. Iar procesele pot dura și ani. Nu este clar dacă în acest caz inspectorul nu își va încasa bonusul, după care ulterior o instanță de judecată să decidă restituirea sumei plătite contribuabilului.

Adrian Bența, consultant fiscal, spune că posibilitatea ar trebui să prevadă simetric și mecanisme de sancționare a inspectorilor care stabilesc eronat obligații suplimentare de plată.

Cum explică Guvernul măsura

Guvernul justifică necesitatea măsurilor prin o pretinsă demotivare a inspectorilor. Ministerul Finanţelor scrie în proiectul de OUG că „nivelul de salarizare constituie un factor important în fluctuaţia mare a personalului”, arătând că „în primele trei trimestre ale anului în curs au fost înregistrate 1.086 încetări ale raporturilor de serviciu” în ANAF.

Nota de fundamentare deplânge condiţiile dificile în care angajaţii Fiscului şi-ar desfăşura activitatea. Astfel, documentul citat arată că „de multe ori echipele de control sunt supuse presiunilor din partea contribuabililor, de multe ori fiind formulate plângeri penale împotriva membrilor lor sau se confruntă cu ameninţări din partea contribuabililor, în special din partea celor care se află în zona de criminalitate economică”.

„Nu este o soluție să legi drepturile inspectorilor de sumele aduse la buget”, spune Dan Schwartz consultant fiscal. Aceasta trebuie să fie datoria oricărui inspector ANAF, iar salariile acestora trebuie să fie decente. El atrage atenția că problemele vor fi mult mai multe și că acestea vor apărea în practică. Spre exemplu, s-a stabilit că bonusul este 15% din valoarea bunului confiscat, fără a fi știută care este valoarea lichidă a acestuia, rezultată în urma vânzării. Măsurile vor crește apetitul pentru formularea de plângeri penale în timp ce un proces penal amână procesul civil și, corespunzător, încasarea efectivă a sumelor.

Migrarea personalului de abia acum ar putea începe. Angajații nemulțumiți că nu primesc bonusuri la fel precum colegii lor vor părăsi sistemul, avertizează consultantul fiscal.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax