Actualitate
Analiza de risc la securitatea fizică: Firmele înființate înainte de iunie 2012 scapă de obligație până în 2018
Firmele înființate înainte de iunie 2012 scapă de analiza de risc la securitatea fizică, până în 2018. Guvernul a aprobat, vineri, cu o zi înainte ca această analiză să devină obligatorie, amânarea cu încă un an, invocând, printre altele, numărul insuficient de experți abilitați în acest domeniu.
Amânarea cu încă un an a datei de la care firmele şi instituţiile înfiinţate până în iunie 2012 să fie obligate să aibă analiza de risc la securitatea fizică este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 437/2017 privind prorogarea termenului prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, act publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 505 din 30 iunie 2017, scrie avocatnet.ro.
„Termenul (…) privind obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unitățile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor (…), înființate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2018”, scrie în scrie în documentul citat, apărut practic chiar la limită, în condițiile în care obligativitatea elaborării analizei de risc la securitate fizică era stabilită anterior pentru ziua de sâmbătă (1 iulie 2017).
Reglementările fac referire la entitățile înființate înainte de 12 iunie 2012, în contextul în care cele constituite după această dată sunt obligate oricum să își facă o analiză de risc, contra-cost, apelând la serviciile unor experți evaluatori în domeniu (persoane fizice autorizate, firme).
De altfel, numărul experților abilitați cu competențe în evaluarea riscului la securitatea fizică este unul redus, mai exact de 1568, comparativ cu cele aproape 1,5 milioane de unități pentru care există obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică: „Deși anterior, termenul a mai fost prorogat, lipsa experților abilitați cu competențe în evaluarea riscului la securitate fizică continuă să persiste, ceea ce induce necesitatea de a realiza analizele de risc într-un termen scurt”, este explicat în nota de fundamentare care a însoțit HG nr. 437/2017 în forma sa de proiect.
Termenul pentru intrarea în vigoare a încheierii analizei de risc a fost prorogat în mai multe rânduri, înainte de 1 iulie 2017 fiind stabilită data de 1 ianuarie 2016.
Potrivit normelor în vigoare, sunt obligate să încheie analiza de risc la securitate fizică firmele înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu și care sunt obligate să asigure paza acestora. Obligația revine și ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiilor autonome, companiilor și societăților naționale sau institutelor naționale de cercetare-dezvoltare.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de vineri, noua prorogare este necesară pentru identificarea unor mecanisme care să eficientizeze procesul de evaluare a riscului la securitatea fizică și pentru a da posibilitatea conformării cât mai multor unități la noile cerințe.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News