Actualitate
ANALIZĂ: Impozitarea veniturilor și valori reale pentru produse şi servicii. Care vor fi taxele pentru români
Cota de taxare a salariului minim pe economie va ajunge de la 0,45% cât era acum 11 ani când a fost introdusă cota unică de impozitare a veniturilor, la 12%, odată cu majorarea anunțată pentru data de 1 ianuarie 2016, potrivit unei analize făcută de cursdeguvernare.ro.
De asemenea, în condițiile unei cote standard de TVA care ar urma să fie de 19%, valoarea reală pentru toate produsele și serviciile ar urma să ajungă la 13%.
Analiza efectuată prezintă două exemple, unul pe partea impozitării directe, iar celălalt pe partea impozitării indirecte a veniturilor, care arată diferența dintre nivelurile standard declarate și vehiculate de factorii de decizie și realitate.
În ceea ce privește impozitarea directă a veniturilor, la următoarea majorare a salariului minim pe economie, nimeni nu va mai beneficia integral de deducerea personală de 250 de lei. Deja, valoarea impozabilă prevăzută de la 1 ianuarie 2016 va trece ușor peste pragul de 1.000 lei, prag de la care începe diminuarea deducerii personale spre zero (fapt atins pentru sume peste plafonul de 3.000 lei).
Totodată, de la 1 ianuarie se vor fi adunat 11 ani de când nu a mai fost indexată această deducere personală de 250 lei, în condițiile salariului minim pe economie de 310 lei ducea inițial la o plată simbolică de 1 leu și 17 bani în contul impozitului pe venit și la o cotă efectivă de impozitare a veniturilor de 0,45%, deși cota unică declarată oficial era de 16%.
De altfel, din aceste cifre transpare și intenția legiutorului de atunci ca angajații cu salariul minim pe economie să fie, practic, scutiți de impozitarea venitului obținut. De atunci, cota efectivă de impozitare aplicată venitului impozabil rezultat din salariului minim brut declarat de stat pe economie a urcat continuu spre valoarea de 12% care se conturează pentru anul 2016.
În ceea ce privește impozitarea indirectă a veniturilor, banii scăpați de impozitarea directă a veniturilor și utilizați în consum sunt taxați cu TVA la nivelul standard (actualmente de 24%) sau cu cote reduse de 9% (alimente, medicamente etc.) și 5% (manuale școlare, cărți, reviste, acces la muzee, cinematografe, locuințe – în anumite condiții etc.), pentru anumite produse și servicii.
La început excepțiile de la cota standard erau relativ puține și, de aceea, nu existau diferențe majore între nivelul stabilit ca regulă prin lege și cel regăsit în realitate. Odată cu expandarea categoriilor de produse la care se aplică TVA redus, proporția s-a dus spre două treimi din valoarea de referință.
Potrivit analizei, reducerea în continuare a cotei standard de TVA „sare calul”, în raport cu necesitățile de bani la buget. Astfel, cota reală aplicată în prezent este deja cu aproape 10 procente mai mică decât cea existentă la momentul iunie 2010. Un nivel de 13% ar fi bun dacă oferta din economia națională ar putea acoperi cererea suplimentar apărută pe această cale.
Țara noastră funcționează pe o piață unică europeană, în care statele membre UE de-abia așteaptă să-și plaseze produsele pe o piață de 20 de milioane de locuitori dintre care numai un sfert lucrează, iar potențialul de creștere neinflaționistă a fost deja atins.
sursa: cursdeguvernare.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News