Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANALIZĂ: Motivele pentru care apelurile pe Zoom ne lasă fără energie. Efectele psihologice ale lipsei comunicării față în față


Publicat

Ecranul tău se blochează. Există un ecou ciudat. O duzină de capete te privesc. Există întâlnirile de lucru, întâlnirile individuale și apoi, odată ce ai terminat ziua, locurile de întâlnire cu prietenii și familia.

De când a avut loc pandemia Covid-19, suntem în apeluri video mai mult ca oricând – și mulți consideră că este epuizant.

Dar ce anume ne obosește? BBC Worklife a vorbit cu Gianpiero Petriglieri, profesor asociat la Insead, care explorează învățarea și dezvoltarea durabilă la locul de muncă, și Marissa Shuffler, profesor asociat la Universitatea Clemson, care studiază bunăstarea la locul de muncă și eficacitatea muncii în echipă, pentru a le auzi opiniile.

Comunicarea video este mai grea? Ce este diferit în comparație cu comunicarea față în față?

Pentru a participa la un apel video este nevoie de mai multă concentrare decât un chat față în față, spune Petriglieri.

Chaturile video înseamnă că trebuie să lucrăm mai mult pentru a procesa indicii non-verbale, cum ar fi expresiile faciale, tonul și tonul vocii și limbajul corpului; a acorda mai multă atenție acestora consumă multă energie.

Vezi și: Aplicația Zoom: Ce este, cum funcționează și cum poate fi folosită pentru școala online. Scurt ghid al utilizatorului

„Mintea noastră este împreună când corpurile noastre simt că nu suntem. Această disonanță, care determină oamenii să aibă sentimente contradictorii, este epuizantă. Nu poți să te relaxezi în conversație în mod natural ”, spune el.

Întârzierile înregistrate la telefoane sau la sistemele de conferințe de 1,2 secunde i-au făcut pe oameni să perceapă răspunsul ca fiind mai puțin prietenos sau mai concentrat

Tăcerea este o altă provocare, adaugă el.

„Tăcerea creează un ritm natural într-o conversație din viața reală. Cu toate acestea, când se întâmplă într-un apel video, ai devenit îngrijorat de tehnologie. De asemenea, îi face pe oameni să nu fie confortabili”.

Un studiu din 2014 realizat de academicieni germani a arătat că întârzierile la telefon sau la sistemele de conferințe au modelat negativ punctele noastre de vedere asupra oamenilor: chiar și întârzierile de 1,2 secunde i-au făcut pe oameni să perceapă răspunsul ca fiind mai puțin prietenos sau mai concentrat.

Un factor suplimentar, spune Shuffler, este că, dacă suntem fizic în cameră, suntem foarte conștienți că suntem urmăriți. „Când participi la o conferință video, știi că toată lumea te privește; ești pe scenă, așa că vine presiunea socială și sentimentul că trebuie să faci performanță. A fi performant este nervos și mai stresant.”

De asemenea, este foarte greu pentru oameni să nu se uite la propria lor față dacă o pot vedea pe ecran sau să nu fie conștienți de modul în care se comportă în fața camerei.

„Apelul video este memento-ul nostru pentru oamenii pe care i-am pierdut temporar. Este de suferința pe care de fiecare dată când vedeți pe cineva online, cum ar fi colegii dvs., care vă amintește că ar trebui să fim cu adevărat la locul de muncă împreună ”, spune el.

Ceea ce constat este că suntem cu toții epuizați; Nu contează dacă sunt introvertiți sau extrovertiți. Trăim aceeași întrerupere a contextului familiar în timpul pandemiei. ”

Apoi, este faptul că aspecte din viața noastră care erau separate – muncă, prieteni, familie – se întâmplă acum în același spațiu.

Teoria auto-complexității susține că indivizii au aspecte multiple – roluri sociale, relații, activități și obiective dependente de context – și găsim varietatea sănătoasă, spune Petriglieri. Când aceste aspecte sunt reduse, devenim mai vulnerabili la sentimentele negative.

  • ”Imaginați-vă dacă mergeți la un bar și în același bar discutați cu profesorii dvs., vă întâlniți cu părinții sau vă întâlniți cu cineva, nu este ciudat? Asta facem acum” – Gianpiero Petriglieri.

Dar, de exemplu, când intru pe zoom cu prietenii mei nu ar trebui să mă relaxez?

Mulți dintre noi facem discuții de grup mari pentru prima dată, fie că gătim și mâncăm o cină virtuală de Paște, participăm la o recuperare a universității sau organizăm o petrecere de ziua de naștere pentru un prieten. Dacă apelul este menit să fie distractiv, de ce s-ar putea simți obositor?

Shuffler spune că depinde: dacă vă alăturați pentru că doriți sau pentru că simțiți că ar trebui să faceți – ca un happy hour virtual cu colegii de la serviciu. Dacă o vedeți ca o obligație, asta înseamnă mai mult timp pe care îl „activați”, spre deosebire de o pauză. O conversație adecvată cu prietenii se va simți mai socială și va exista mai puțină „oboseală de zoom” din conversațiile în care ați avut șansa de a fi voi înșivă.

Nu contează dacă îl numiți un happy hour virtual, este o întâlnire, pentru că în cea mai mare parte suntem obișnuiți să folosim aceste instrumente pentru muncă – Gianpiero Petriglieri

Apelurile de grup mari se pot simți deosebit de performante, avertizează Petriglieri. Oamenilor le place să se uite la televizor pentru că îți poți lăsa mintea să rătăcească – dar un apel video mare „este ca și cum te uiți la televizor și televizorul te privește”.

Chat-urile de grupuri mari se pot simți și depersonalizante, adaugă el, deoarece puterea ta ca individ este diminuată.

Deci, cum putem ameliora oboseala Zoom?

Ambii experți sugerează limitarea apelurilor video la cele necesare. Pornirea camerei ar trebui să fie opțională și, în general, ar trebui să se înțeleagă mai mult că camerele nu trebuie să fie întotdeauna aprinse pe parcursul fiecărei întâlniri.

În unele cazuri, merită luat în considerare dacă chat-urile video sunt într-adevăr cea mai eficientă opțiune. Când vine vorba de lucru, Shuffler sugerează că fișierele partajate cu note clare pot fi o opțiune mai bună care evită supraîncărcarea informațiilor.

De asemenea, sugerează să vă luați timp în timpul întâlnirilor pentru a simți atmosefera celorlalți, înainte de a vă scufunda în afaceri.

„Petreceți ceva timp pentru a verifica efectiv starea de bine a oamenilor”, îndeamnă ea. „Este o modalitate de a ne reconecta cu lumea și de a menține încrederea și de a reduce oboseala și îngrijorarea.”

Construirea perioadelor de tranziție între întâlnirile video ne poate ajuta, de asemenea, să ne reîmprospătăm – încercați să vă întindeți, să beți o băutură sau să faceți puțin exercițiu, spun experții.

Limitele și tranzițiile sunt importante; trebuie să creăm tampoane care să ne permită să lăsăm deoparte o identitate și apoi să mergem la alta în timp ce ne deplasăm între muncă și persoane private.

Și poate, spune Petriglieri, dacă vrei să ajungi, exersați o practică de modă veche: „Scrieți o scrisoare cuiva în loc să o întâlniți pe Zoom. Spune-i că ții cu adevărat la ea.”

Sursă: BBC.comȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Hoții nu mai scapă de condamnări, chiar dacă ajung la o înțelegere cu păgubiții. Legea a fost promulgată

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Una dintre prevederile actului normativ vizează eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt calificat.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute art. 229 alin.(l), alin.(2) lit.b) şi c). Acest articol defineşte furtul calificat.

Infracţiunile la care se referă sunt:

  • furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită,
  • furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
  • furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere,
  • furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoană având asupra sa o armă.

„Faptele prevăzute în prezentul capitol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. (…) În cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală”, prevede actul normativ. Articolul 228 defineşte tipurile de furt, iar articolul 230 defineşte furtul în scop de folosinţă ca fiind furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, precum şi folosirea folosirea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau folosirea unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Veste proastă pentru șoferii care parchează neregulamentar pe domeniul public. De sâmbătă, vor încasa amenzi usturătoare

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Veste proastă pentru șoferii care parchează neregulamentar pe domeniul public. De sâmbătă, vor încasa amenzi usturătoare

Publicat

Începând de sâmbătă 28 noiembrie șoferii ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, vor risca ridicarea acesteia, și  pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare). Legea care nu mai cruță niciun conducător auto care parchează neregulamentar, pe domeniul public intră în vigoare.

Potrivit Legii nr. 273/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 1133), aplicabilă de sâmbătă, se introduce interdicția de a parca orice tip de vehicul pe domeniul public, în afara spațiilor marcate în acest sens.

Așadar, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse în Legea nr. 273/2020, cei ce-și vor lăsa mașina pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, printre altele, vor risca ridicarea ei și, pe lângă amenda primită, vor trebui să plătească mai multe taxe pentru recuperarea acesteia (de transport și de depozitare) scrie avocatnet.ro

Dacă o mașină va fi lăsată pe domeniul public, “poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”, se precizează în Legea nr. 273/2020. Totuși, în cazul în care în mașină vor fi persoane, ridicarea mașinii nu va avea loc sau, dacă a fost deja începută, va fi întreruptă.

Până acum, potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public, această posibilitate nefiind permisă în legislație, până la oficializarea schimbării de mai sus.

De altfel, așa cum apare și în motivația ce însoțea proiectul care a devenit Legea nr. 273/2020, “[a]u existat inițiative anterioare pentru completarea OUG 195, cu aplicarea sancțiunii de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, eșuate din cauza faptului că această OUG reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice”.

Totodată, Legea nr. 273/2020 stabilește și că atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor avea mai multe obligații decât în prezent în ceea ce privește îngrijirea unor bunuri pe care le au în proprietate, mai exact, a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din Alba, pregătite pentru o posibilă vizită a președintelui Iohannis sau a premierului Orban de 1 Decembrie

Publicat

Ziua Națională a României va fi sărbătorită anul acesta în plină pandemie de coronavirus. Toate evenimentele care atrăgeau în anii trecuți mii de români și nu numai în Capitala Marii Uniri au fost anulate.

1 Decembrie 2020 va fi marcat de autoritățile din Alba în mod simbolic și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară. 

Cel mai important moment de la Alba Iulia se va desfășura la ora 14:00, la Monumentul Unirii. 

Autoritățile din Alba sunt pregătite pentru o posibilă vizită a președintelului Klaus Iohannis sau a premierului Luvodic Orban. 

Mai exact, de 1 Decembrie, la ora 14.00 va exista un ceremonial militar în care la Monumentul Unirii se vor depune coroane de flori.

Autoritățile care se ocupă de pregătirea evenimentului au declarat pentru alba24.ro că președintele Iohannis sau prim minsitrul Orban ar putea ajunge la Alba Iulia pentru a depune o corona de flori și a ține un discurs.

Dacă luam în calcul că momentul omagial de la București va avea loc la ora 10.00, este posibil ca unul dintre cei doi să ajungă la Alba Iulia.

De asemenea, la Ceremonialul Militar nu pot participa decât 100 de oameni. Potrivit autorităților, vor fi prezente două plutoane de militari de la Cluj care vor da onorurile militare și o semi fanfară, însă numărul soldaților va fi unul foarte redus deoarece trebuie ca toți cei prezenți, inclusiv autorități și presa să nu depășească 100 de oameni.

Programul complet pentru 1 Decembrie 2020

26 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – Sesiune științifică – ziua 1 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

16.00 Expoziție de fotografie istorică, de arhivă, cu centrul vechi al orașului Alba Iulia (vernisaj expoziție) – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (transmisiune live)

27 NOIEMBRIE 2020

10.00 „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român de la Marea Unire (1918-2019). 102 de ani de la Marea Unire (1918 – 2020)”, ediția XLIX – sesiune științifică – ziua 2 – Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii (transmisiune live)

28 NOIEMBRIE 2020

17.00 „Memoria Unirii” – prezentare exponat – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Cărțile Unirii” – prezentare carte – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

19.00 „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea I)

29 NOIEMBRIE 2020

11.00  „Sala Unirii în fotografie” – vernisaj expoziție – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00  „Muzică de fanfară” – recital – Fanfara Județului Alba, cu repertoriu de muzică patriotică (transmisiune live)

13.00  „Gândurile Unirii” – testimoniale

19.00  „1 Decembrie 1918” – videoclipuri muzicale – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzări de clipuri video cu muzică patriotică realizate de Ansamblul Folcloric al Județului Alba alături de colaboratori din zonele istorice ale țării – partea II)

30 NOIEMBRIE 2020

10.00 – 12.00 Depunere de coroane și jerbe de flori – Statuia lui Ion I.C. Brătianu, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui Mihai Viteazul, Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.15  Arborarea Drapelului Național al României – Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

12.30  Drumul icoanei – vernisaj expoziție – lansare rută culturală – Catedrala Încoronării – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

13.00 Sala 67 – „Cine va păzi clopoțeii?”, regia Teodora Popa – Spectacol de teatru 4+ – Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia (transmisiune live)

14.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.00 Icoane pe sticlă – vernisaj expoziție – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – expoziție de icoane pe sticlă în tehnica tradițională a școlii de la Laz, realizată de cursanții clasei din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba (transmisiune live)

17.00  „Folk & vers românesc” – spectacol de poezie și muzică folk – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

18.00  „Tezaur Folcloric” – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba (difuzare ediție specială cu selecții din emisiunea Tezaur Folcloric, filmări realizate la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba)

21.00  „Cvartet pentru România” – concert omagial – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – recital al cvartetului Județului Alba; transmisiune live

1 DECEMBRIE 2020

9.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea I – Sala Unirii (transmisiune live)

11.30 Ruta Unității Naționale 1848 -1912-1922 – vernisaj expoziție – lansare ruta culturală – Sala Unirii – expoziție deschisă publicului în perioada 1 dec. 2020 – 31 dec. 2020 (transmisiune live)

12.00 Te Deum – Catedrala Încoronării

12.30 – ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a II-a – Sala Unirii (transmisiune live)

13.00 Te Deum – Catedrala Arhiepiscopală Majoră ”Sfânta Treime” Blaj – transmisiune live TVR3

13.00 „Tezaur Folcloric” – ediție specială – concert – Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – difuzare – ediție specială Tezaur Folcloric, pe posturile TVR1 și TVR Internațional, în data de 1 decembrie 2020, cu filmări realizate de echipa emisiunii la Palatul Cultural din Blaj alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba în anii 2018 și 2019

14.00 Ceremonie militară dedicată Zilei Naționale a României – Monumentul Unirii

15.00 Cânt și suflet românesc – spectacol folcloric (transmisiune live de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena”)

16.00 „Gândurile Unirii” – testimoniale

16.30 Tudor Roșu, 1 Decembrie 1918, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2020 – Lansare de carte – Sala Unirii (transmisiune live)

17.00 ”1 Decembrie 1918” – masă rotundă – partea a III-a – Sala Unirii (transmisiune live)

18.00 „Samoilă Mârza, Fotograful Unirii” – Povestea fotografiilor Unirii – Biblioteca județeană „Lucian Blaga” Alba (transmisiune live)

20.00 „Simfonic România 2020” – Concert omagial – Recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba cu soliști invitați de renume național și internațional – transmisiune live

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de cazuri noi la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, după instituirea carantinei

Publicat

Cinci orașe și o comună din Alba au intrat în carantină în data de 17 noiembrie 2020, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, descoperite în ultimele 2 săptămâni. 

La Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au fost luate măsuri speciale și au fost adoptate o serie de interdicții.

Întrebarea este în ce măsură acestea au fost eficiente și în ce măsură au dus la micșorarea numărului de infectări descoperite (altfel decât prin micșorarea numărului de teste).

Cu 4 zile înainte de expirarea perioadei de carantinare, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne fluctuant, în directă legătură cu numărul de teste realizate (într-o zi cu număr mare de teste, cazurile sunt mai multe).

Cum arată în prezent incidența cazurilor din aceste localități:

Localitate  carantinată – cazuri în perioada 12-25 noiembrie – incidența cazurilor COVID-19

Blaj – 242 cazuri – 11,64 (anterior 12,36)

Alba Iulia – 696 cazuri – 9,07 (anterior 9,24)

Sebeș – 253 cazuri – 7,66 (anterior 7,88)

Cugir – 190 cazuri – 7,35 (anterior 7,66)

Abrud – 33 cazuri – 6,22 (anterior 7,16)

Aiud are incidența de 4,70 (anterior 4,54) însă aici numărul de teste a fost diminuat inexplicabil de la instituirea carantinei.

Ciugud – 38 cazuri – 11,64 (anterior 11,33)

Graficul poate fi văzut la o calitate mai bună AICI.

Din acest punct de vedere, este greu de estimat dacă autoritățile vor prelungi carantinarea acestor localități.

Cel puțin la Alba Iulia (cu peste 9 cazuri la mie), situația este problematică, în condițiile în care la doar o zi după ce expiră starea de carantină, orașul ar trebui să sărbătorească 1 Decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate