Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANALIZĂ Nuntă în anul scumpirilor: Cum se descurcă mai multe cupluri din Alba care merg la nunți în 2022. Cât a ajuns darul

Publicat

Suntem în plin sezon al nunților. De cum începe weekend-ul, Facebook-ul și Instagramul sunt pline de poze ale cuplurilor care participă la câte o nuntă. Însă sunt și cazuri în care unii dintre ei au chiar și două nunți într-un weekend, sau chiar într-o zi. 

 Însă pe lângă partea de distracție și socializare la o nuntă există și partea financiară: cinstea. În condițiile în care țara se confruntă cu o serie de scumpiri, apar mai multe întrebări.

De unde au nuntașii bani de cinste, cum au fost afectați de scumpirile din ultima perioadă, dacă au mai multe nunți ce fac și mai ales cât se mai dă la o nuntă în 2022

Am stat de vorbă cu mai multe cupluri din Alba pentru a vedea cum s-au adaptat situației și dacă au fost afectați de valul de scumpiri, dar mai ales de unde au banii necesari pentru a merge la nunți. 

Mai exact am vrut să aflăm de unde au banii necesari pentru cinste, cum fac față chiar și dacă au și 18 nunți programate și dacă calitatea serviciilor la nuntă a crescut sau a scăzut în 2022, față de anii trecuți, sau de anul în care au avut ei nunta.

În linii mari, părerile au fost împărțite, iar elementul principal care a făcut diferența este venitul lunar care intră în casă și ajutorul familiei.

Vorbim despre cupluri normale, tineri care muncesc pe salarii medii sau mari pe economie, integrați în societate și care merg la nunți atât pentru distracție, dar și pentru că fie au avut nunta, fie or vor avea în acest an.

18 nunți în 2022. Nivelul calitativ al evenimentelor a scăzut

Un cuplu din Alba Iulia are programate pentru 2022, 18 nunți. Aceștia au avut nunta în urmă cu câțiva ani. Din cele 18 nunți au mers deja la opt dintre ele și vor mai merge la încă cinci. La restul vor trimite banii în plic, deoarece se suprapun între ele.

Banii pentru nunți îi au din prime și din salariile care vin lunar în casă. Nu au strans banii din timp și nici nu au păstrat de la nunta lor, pentru a-i da mai departe. De asemenea, mai sunt ajutați și de către părinți.

Aceștia au spus că nu au simțit foarte tare valul de scumpiri datorită faptului că au fost ajutați de părinți, dar mai ales pentru că și venitul care intră în casă lunar este unul destul de bun.

Legat de cinste, cuplul are nunți în Alba Iulia dar și în Hunedoara. La Hunedoara, în 2022, cinstea este undeva între 800 și 1200 de lei, iar la Alba Iulia, între 1200 și 1500.

În funcție de situația, pun cât au primit la nuntă și mai adaugă în jur de 100 – 200 de lei.

Însă, chiar dacă cinstea a crescut, aceștia au spus că nivelul calitativ al nunților în 2022 a scăzut. Mai exact au observat că a scăzut calitatea mâncării, acesta fiind de cele mai multe ori fără gust, sau chiar nefăcută. De asemenea în majoritatea localurilor la care au participat la evenimente, patronii și chelnerii nu și-au dat interesul.

Aceștia au făcut o comparație cu nunta lor, în care au investit foarte mult, dar au și scos un dar de nuntă neașteptat de bun.

Puțin mai greu cu scumpirile din 2022

Un alt cuplu din Alba Iulia, doi tineri care au avut nunta în 2021, au programate pentru 2022, 13 evenimente. Până acum au mers la opt dintre ele. Legat de banii pentru dar, aceștia vin din salarii, când nu se descurcă din banii pe care i-au primit ei la nuntă, iar în unele cazuri mai merg și părinții.

Într-o măsură au fost afectați de scumpirile din 2022, din cauza faptului că au și o rată la locuință, iar pentru a face față mai au și un job extra.

În ceea ce privește cinstea din 2022, dacă în 2021, ei au primit 1000 de lei de la un cuplu care are nunta anul acesta, nu vor da mai mult. Însă, pentru cei care merg la nunți și nu au obligație, cinstea a ajuns undeva la 1200 de lei, dar dacă ești rudă cu mirii, ajunge undeva și la 2000 de lei.

De asemenea, mai merg pe principiul ”cât merge cinstea în zona respectivă”. La nunțile la care au fost în 2022 nu au observat schimbări, doar că au crescut prețurile la alimente și la băuturi.

”Am luat în calcul ca nu o sa avem bani să stricăm pe nunți, așa ca nu am chemat la nunta noastră”

Altă familie din Alba Iulia, care a avut nuntă în 2021, a luat în calcul un val de scumpiri în 2022, dar și că nu vor avea bani pentru nunți. ”Nu am invitat mulți oameni, din simplul motiv ca știam că o sa fim și noi obligați în 2022 să mergem la ei”, au precizat aceștia.

”Avem cinci obligații după nunta noastră, care ne sunt fie prieteni apropiați, fie colegi, așa că acolo mergem de plăcere”, au mai explicat aceștia. Pentru 2022 au doar două nunți, una în luna august, iar alta în luna septembrie. Le plătim din banii puși deoparte. Am strâns de la începutul anului, din prime de serviciu și din economii lunare.

”Dacă aveam multe obligații anul asta eram într-o situație destul de complicată în special din cauza ratei la casa care s-a mărit și a prețurilor la alimentele de bază”.

S-au dublat prețurile în toate chestiunile legate de nunți

Un ultim cuplu cu care am vorbit are nunta programată pentru luna august, la Alba Iulia. Aceștia a 10 nunți pentru anul 2022: au mers deja la 4, iar la 6 urmează după nunta lor.

Referitor la banii din care au plătit sau vor plăti cinstea, aceștia vin fie din economii lunare la cele la care au fost deja, iar pentru evenimentele de după nunta lor, cel mai probabil din cinstea pe care o primesc.

În contextul în care toate prețurile s-au dublat în tot ceea ce înseamnă organizarea unei nunți, aceștia se simt afectați de actuala situție financiară în care se află țara.

Dacă nu exista valul de scumpiri cei doi nu cred că ar fi fost afectați, deoarece au avut 2 nunți pe lună.

”Cinstea s-a mărit, dar cred că este doar un efect al scumpirilor în general, pentru că mirii nu aduc nimic nou, toate nunțile sunt copy-paste, toate sunt la fel, nu se mai investește în nimic, probabil ca să le rămână lor ulterior cât mai mult”, au precizat aceștia.

Legat de cinste aceștia au spus că în 2022, au dat în funcție de nuntă, între 1400 – 1600 de lei. Au mai precizat că la o singură nuntă au dat cinstea 1200 de lei, deoarece toată masa a scos din plic, din cauza faptului că pe lângă ”că ne simțeam ca la o onomastică, nu s-a investit în absolut nimic și am mai și murit de foame”, au mai precizat aceștia.

Per total, pentru un cuplu integrat în societate, cu două locuri de muncă stabile, sezonul de nunți din 2022, se vede diferit doar din prisma venitului care intră lunar în casă.

Mare parte din ei strâng banii pentru cinste din salariile lunare, economii anuale, sau câte un ajutor de la părinți.

foto: arhivă alba24.ro.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Cât câștigă șefii administrației din Alba. Sumele încasate de primarii orașelor, prefectul și președintele consiliului județean

Publicat

Încasează anual sume astronomice pentru românul de rând și conduc primăriile din județul Alba.

Cei mai importanți oameni din administrație și-au făcut publice declarațiile de avere, din care putem afla cât au câștigat în anul fiscal încheiat, adică în 2021. 

Mulți dintre ei nu și-au încărcat declarațiile pe siteurile primăriilor pe care le conduc, acolo unde informațiile ar fi la îndemâna cetățenilor, sau atunci când au făcut-o, le-au îngropat în site încât să fie foarte greu de găsit.

Totuși au fost obligați să și le depună pe  integritate.eu, unde au fost consultate de Alba24.ro și de unde au fost extrase veniturile declarate ale acestora.

Mai multe informații despre averile lor, nu doar despre venituri, puteți accesa aici.

Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba

Președintele Ion Dumitrel a încasat o indemnizație de 164.268 de lei în 2021, de la instituția pe care o conduce.

Soția acestuia, angajată a Apa CTTA Alba, a avut un salariu de 128.158 de lei, la care s-au adăugat bonuri de masă în valoare de 3.300 de lei.

dumitrel

Acesta nu a declarat datorii și avea două conturi în care se aflau 342.000 de lei și respectiv 132.000 de lei, dar și un cont în valută gol.

Prefectul județului, Nicolae Albu

Prefectul Nicolae Albu a încasat în 2021, suma de 143.550, de la Prefectură. Soția sa a obținut, în același an, venituri (salariu) în valoare de  58.777 de lei de la Instituția Prefectului Alba și 15.725 de lei de la APIA.

Soția prefectului a mai obținut, potrivit declarației acestuia, indemnizații AJOFM (6.440 de lei), indemnizații pentru comisie de concurs (1.200 de lei).

Alba Iulia – Gabriel Pleșa

Primarul Gabriel Pleșa are venituri atât din indemnizația de primar cât și din mediul privat, de la o firmă a familiei.

În 2021, Pleșa a primit de la primărie 164.268 de lei, iar de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, o retribuție de profesor asociat în valoare de 3.599 de lei.

Primarul a primit dividende de la două firme: 110.000 de lei de la Matex SRL și 155.000 de lei de la VIVA SRL, ambele firme ale familiei sale.

Sebeș – Dorin Nistor

Primarul Dorin Nistor a încasat de la primăria pe care o conduce suma de 118.632 de lei, în 2021. Soția sa, consilier juridic la Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov, a câștigat 76.196 de lei.

La bancă, primarul are 3 conturi în lei care totalizează aproape 100.000 de lei și unul în valută, cu peste 5.000 de euro.

Aiud – Oana Badea

Primarul din Aiud, Oana Badea, a declarat venituri de 119.921 de lei, obținute în această calitate în 2021.

Aceasta nu are alte venituri, și nu a declarat nici conturi la bancă. Singura achiziție pe care a menționat-o în declarația de avere este o Dacia Logan din 2021.

Câmpeni – Dan Cristian Pașca

Primarul din Câmpeni, Dan Cristian Pașca, declară că a încasat de a primărie, în anul fiscal încheiat, suma de 83.328 de lei.

Soția sa, medic de familie, a câștigat însă mult mai bine: a avut venituri de 316.180 de lei, la care se mai adaugă 18.000 de lei încasați de la firma Aristur SRL Câmpeni.

Familia Pașca a încasat însă cele mai mari sume de bani din dividende, obținute de la 2 firme: SC ARCOM SRL și SC ARISTUR Câmpeni SRL.

În total, este vorba despre 710.000 de lei, după cum reiese din declarația de mai jos.

Afacerile celor două firme par a fi mers mult mai bine decât în anul anterior, când dividentele obținute de familie au fost de 552.000 de lei.

Abrud – Cristian Albu

Primarul din Abrud a declarat în anul fiscal 2021, în această calitate, suma de 100.380 de lei. Soția sa a câștigat 48.000 de lei, ca angajată la DGASPC Abrud.

Înainte să fie ales în funcția de primar, Cristian Albu câștiga mai mulți bani ca angajat al Cupru Min Abrud.

În anul fiscal în care a ajuns primar, obținuse de la compania de stat aproximativ 118.000 de lei.

Baia de Arieș – Traian Pandor

Primarul orașului Baia de Arieș, Traian Pandor, a obținut în anul fiscal încheiat, adică în 2021, suma de 92.352 de lei de la primărie.

Pe lângă acești bani, Pandor a mai primit 49.000 de lei pensie. Față de declarațiile de avere anterioare, de această dată au dispărut veniturile din închirieri.

Suplimentar însă, primarul a cumpărat în 2021 un teren intravilan la Ciugud.

Blaj – Gheorghe Rotar

Primarul din Blaj, Gheorghe Rotar, a declarat venituri de 118.632 de lei, reprezentând indemnizația de primar pentru anul 2021, în scădere față de anul anterior când a obținut o indemnizație de peste 132.000 de lei.

Veniturile familiei sunt întregite de soția sa, asistent șef la spitalul din oraș, care a câștigat aproape 77.000 de lei.

Familia Rotar a mai obținut suma de 14.220 de lei din chirii.

Cugir – Adrian Teban

Primarul din Cugir, Adrian Teban, a declarat o indemnizație de 118.893 de lei, sumă obținută în 2021 de la primărie.

Soția sa a câștigat peste 74.000 de lei de la școala gimnazială la care lucrează.

În anul 2021, Teban a mai încasat 12.176 de Euro de la Comitetul European al Regiunilor.

Economiile sale din bancă au crescut într-un an de la 44.500 de euro, la 57.812 euro.

Zlatna – Silviu Ponoran

Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, a avut în 2021, ultimul an fiscal de raportare, un venit de la primărie în sumă de 95.358 de lei.

Suma este mai mică decât cea din 2020, când, potrivit declarației proprii, a încasat mai mult de 100.000 de lei.

În bancă, Ponoran are peste 65.000 de lei.

Teiuș – Mirel Hălălai

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a depășit venituri de 100.000 de lei obținute de la primărie în 2021.

Soția acestuia a câștigat suma de 20.228 de lei de la filma DAMIPROD SRL.

În declarația acestuia de avere mai este raportat un depozit bancar al soției, care aduce un venit de 100.000 de lei pe an, însă cel mai probabil este vorba despre o greșeală, supa reprezentând de fapt depozitul.

Ocna Mureș – Silviu Vințeler

Primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler a câștigat în această funcție 109.512 de lei. Soția sa, angajată la SC Apa CTTA Alba, a câștigat 34.300 de lei.

Acesta nu are conturi bancare, în schimb are două credite, dintre care unul în valoare de 75.001 lei, contractat în 2020 și scadent în 2024 și altuld e 135.000 de lei, scadent în 2027.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Florin Salam NU a murit! Prima filmare cu acesta, postată pe pagina sa de Facebook, după apariția știrii

Publicat

Florin Salam nu a murit. Lumea iubitorilor de manele a fost zguduită sâmbătă seară de vestea că idolul lor, Florin Salam, ar fi murit la vârsta de 42 de ani.

Vestea s-a răspândit ca fulgerul, cu atât mai mult cu cât se știa despre acesta că este în spital.

La câteva minute după apariția știrii, acesta a scris un mesaj pe contul său de Facebook:

”Dragilor. Voi fi scurt și la obiect. Nu. Nu am murit.

Iar din păcate această informație reprezintă o palmă dură asupra credibilității presei din România.

Ne vom revedea curând la concerte.

Va doresc sănătate tuturor.”

Prima filmare cu Florin Salam, după apariția știrii legate de ”moartea” sa

Ulterior, acesta și-a șters postarea însă a revenit la scurt timp cu o filmare în care vorbește despre starea sa.

UPDATE: Și Betty Salam, fiica interpretului de manele Florin Salam, a reacționat după apariţia în presă a informației că tatăl ei a murit.

Ea a dezmințit informația și s-a arătat indignată de articolul apărut pe siteul ProTV.

UPDATE: Siteul știrilor ProtTV le-a cerut scuze cititorilor, pentru eroare.

”Ne cerem scuze cititorilor pentru eroare. Reporterii Știrilor Pro TV au primit, pe surse, informația conform căreia Florin Salam a murit.

Din păcare, stirileprotv.ro a eșuat în a verifica informația și din alte surse, fapt care a condus la o regretabilă greșeală”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Seară magică la Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia. Lupte de gladiatori și paradă cu torțe

Publicat

Seara de sâmbătă este una specială în cadrul Festivalului Roman Apulum, care se desfășoară în acest weekend la Alba Iulia. 

În programul oficial al evenimentului au fost incluse demonstrații de dansuri antice cu  Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei  pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice

De asemeana, căderea întunericului aduce și mult-așteptatele lupte de gladiatori cu Ludus Ursus și Ludus Apulensis, care au loc tot pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice.

Seara se încheie în jurul orelor 21.45-22.00 cu o parada cu torțe care va defila pe Strada Mihai Viteazul.

Pe parcusul zilei, participanții la festival au putut vedea prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); VeteresMilites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia) / Esplanada Catedralei Romano-Catolice.

Duminică, 14 august – PROGRAM

Orele 10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul) / Platou strada Militari – tabăra romană; Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

Orele 11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum / Pornire de la Muzeul Principia

Orele 11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic / Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Orele 18.30 – 19.00 Târg de sclavi / Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Orele 19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnicămilitară ale trupelor participante: Legiunile romane, Războinicii barbari / Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Orele 19.30-20.00 – Mare confruntare / Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Luni, 15 august

Orele 12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului. Parada trupelor / Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

David Popovici, RECORD MONDIAL la 100 de metri liber și aur la Campionatul European de la Roma

Publicat

Sportivul român, David Popovici, a câștigat aurul cu un nou record mondial 46,86 la 100 de metri liber, la Campionatul European de Natație. 

El se apropiase anterior la doar 7 sutimi de recordul mondial deținut până acum de Cielo Filho din 2009.

În semifinale, Popovici și-a confirmat statutul de mare favorit. Cu o evoluție magnifică, românul a oprit cronometrul la 46.98 secunde, un nou record european, la numai 7 sutimi de recordul mondial (46.91), deţinut de brazilianul Cesar Cielo Filho.

Finala probei a avut loc sâmbătă, de la ora 19.22

David Popovici este al patrulea om din toate timpurile care coboară sub 47 de secunde pe suta de metri.

Foto: David Popovici Facebook

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax