Connect with us
Publicitate

Eveniment

ANALIZĂ Nuntă în anul scumpirilor: Cum se descurcă mai multe cupluri din Alba care merg la nunți în 2022. Cât a ajuns darul

Publicat

Suntem în plin sezon al nunților. De cum începe weekend-ul, Facebook-ul și Instagramul sunt pline de poze ale cuplurilor care participă la câte o nuntă. Însă sunt și cazuri în care unii dintre ei au chiar și două nunți într-un weekend, sau chiar într-o zi. 

 Însă pe lângă partea de distracție și socializare la o nuntă există și partea financiară: cinstea. În condițiile în care țara se confruntă cu o serie de scumpiri, apar mai multe întrebări.

De unde au nuntașii bani de cinste, cum au fost afectați de scumpirile din ultima perioadă, dacă au mai multe nunți ce fac și mai ales cât se mai dă la o nuntă în 2022

Am stat de vorbă cu mai multe cupluri din Alba pentru a vedea cum s-au adaptat situației și dacă au fost afectați de valul de scumpiri, dar mai ales de unde au banii necesari pentru a merge la nunți. 

Mai exact am vrut să aflăm de unde au banii necesari pentru cinste, cum fac față chiar și dacă au și 18 nunți programate și dacă calitatea serviciilor la nuntă a crescut sau a scăzut în 2022, față de anii trecuți, sau de anul în care au avut ei nunta.

În linii mari, părerile au fost împărțite, iar elementul principal care a făcut diferența este venitul lunar care intră în casă și ajutorul familiei.

Vorbim despre cupluri normale, tineri care muncesc pe salarii medii sau mari pe economie, integrați în societate și care merg la nunți atât pentru distracție, dar și pentru că fie au avut nunta, fie or vor avea în acest an.

18 nunți în 2022. Nivelul calitativ al evenimentelor a scăzut

Un cuplu din Alba Iulia are programate pentru 2022, 18 nunți. Aceștia au avut nunta în urmă cu câțiva ani. Din cele 18 nunți au mers deja la opt dintre ele și vor mai merge la încă cinci. La restul vor trimite banii în plic, deoarece se suprapun între ele.

Banii pentru nunți îi au din prime și din salariile care vin lunar în casă. Nu au strans banii din timp și nici nu au păstrat de la nunta lor, pentru a-i da mai departe. De asemenea, mai sunt ajutați și de către părinți.

Aceștia au spus că nu au simțit foarte tare valul de scumpiri datorită faptului că au fost ajutați de părinți, dar mai ales pentru că și venitul care intră în casă lunar este unul destul de bun.

Legat de cinste, cuplul are nunți în Alba Iulia dar și în Hunedoara. La Hunedoara, în 2022, cinstea este undeva între 800 și 1200 de lei, iar la Alba Iulia, între 1200 și 1500.

În funcție de situația, pun cât au primit la nuntă și mai adaugă în jur de 100 – 200 de lei.

Însă, chiar dacă cinstea a crescut, aceștia au spus că nivelul calitativ al nunților în 2022 a scăzut. Mai exact au observat că a scăzut calitatea mâncării, acesta fiind de cele mai multe ori fără gust, sau chiar nefăcută. De asemenea în majoritatea localurilor la care au participat la evenimente, patronii și chelnerii nu și-au dat interesul.

Aceștia au făcut o comparație cu nunta lor, în care au investit foarte mult, dar au și scos un dar de nuntă neașteptat de bun.

Puțin mai greu cu scumpirile din 2022

Un alt cuplu din Alba Iulia, doi tineri care au avut nunta în 2021, au programate pentru 2022, 13 evenimente. Până acum au mers la opt dintre ele. Legat de banii pentru dar, aceștia vin din salarii, când nu se descurcă din banii pe care i-au primit ei la nuntă, iar în unele cazuri mai merg și părinții.

Într-o măsură au fost afectați de scumpirile din 2022, din cauza faptului că au și o rată la locuință, iar pentru a face față mai au și un job extra.

În ceea ce privește cinstea din 2022, dacă în 2021, ei au primit 1000 de lei de la un cuplu care are nunta anul acesta, nu vor da mai mult. Însă, pentru cei care merg la nunți și nu au obligație, cinstea a ajuns undeva la 1200 de lei, dar dacă ești rudă cu mirii, ajunge undeva și la 2000 de lei.

De asemenea, mai merg pe principiul ”cât merge cinstea în zona respectivă”. La nunțile la care au fost în 2022 nu au observat schimbări, doar că au crescut prețurile la alimente și la băuturi.

”Am luat în calcul ca nu o sa avem bani să stricăm pe nunți, așa ca nu am chemat la nunta noastră”

Altă familie din Alba Iulia, care a avut nuntă în 2021, a luat în calcul un val de scumpiri în 2022, dar și că nu vor avea bani pentru nunți. ”Nu am invitat mulți oameni, din simplul motiv ca știam că o sa fim și noi obligați în 2022 să mergem la ei”, au precizat aceștia.

”Avem cinci obligații după nunta noastră, care ne sunt fie prieteni apropiați, fie colegi, așa că acolo mergem de plăcere”, au mai explicat aceștia. Pentru 2022 au doar două nunți, una în luna august, iar alta în luna septembrie. Le plătim din banii puși deoparte. Am strâns de la începutul anului, din prime de serviciu și din economii lunare.

”Dacă aveam multe obligații anul asta eram într-o situație destul de complicată în special din cauza ratei la casa care s-a mărit și a prețurilor la alimentele de bază”.

S-au dublat prețurile în toate chestiunile legate de nunți

Un ultim cuplu cu care am vorbit are nunta programată pentru luna august, la Alba Iulia. Aceștia a 10 nunți pentru anul 2022: au mers deja la 4, iar la 6 urmează după nunta lor.

Referitor la banii din care au plătit sau vor plăti cinstea, aceștia vin fie din economii lunare la cele la care au fost deja, iar pentru evenimentele de după nunta lor, cel mai probabil din cinstea pe care o primesc.

În contextul în care toate prețurile s-au dublat în tot ceea ce înseamnă organizarea unei nunți, aceștia se simt afectați de actuala situție financiară în care se află țara.

Dacă nu exista valul de scumpiri cei doi nu cred că ar fi fost afectați, deoarece au avut 2 nunți pe lună.

”Cinstea s-a mărit, dar cred că este doar un efect al scumpirilor în general, pentru că mirii nu aduc nimic nou, toate nunțile sunt copy-paste, toate sunt la fel, nu se mai investește în nimic, probabil ca să le rămână lor ulterior cât mai mult”, au precizat aceștia.

Legat de cinste aceștia au spus că în 2022, au dat în funcție de nuntă, între 1400 – 1600 de lei. Au mai precizat că la o singură nuntă au dat cinstea 1200 de lei, deoarece toată masa a scos din plic, din cauza faptului că pe lângă ”că ne simțeam ca la o onomastică, nu s-a investit în absolut nimic și am mai și murit de foame”, au mai precizat aceștia.

Per total, pentru un cuplu integrat în societate, cu două locuri de muncă stabile, sezonul de nunți din 2022, se vede diferit doar din prisma venitului care intră lunar în casă.

Mare parte din ei strâng banii pentru cinste din salariile lunare, economii anuale, sau câte un ajutor de la părinți.

foto: arhivă alba24.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate