Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CUGIR

Anchetă DNA în cazul Bădălău – Beretta. Fabrica de arme din Cugir a realizat modele de calibru NATO, dar statul nu le vrea

Publicat


Direcția Națională Anticorupție a efectuat primele audieri în speța referitoare la Niculae Bădălău, ministrul Economiei, care este suspectat că fi făcut lobby companiei italiene „Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi din Guvern, anunță evz.ro.

Jurnaliștii publicației anunță că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început audierile în cazul în care este implicat ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Potrivit DNA, au fost efectuate primele trei audieri în legătură cu dosarul „Afacerea Bădălău- Beretta”.

De asemenea, anchetatorii au solicitat informații de la reprezentanți ai unor structuri subordonate Ministerului Economiei sau Ministerului Apărării Naționale.

Bădălău ar fi făcut loby companiei italiene ”Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi de Cabinet.

Mai mult decât atât, în aceeași speță există suspiciunea unui sabotaj militar. Contraspionajul din România are suspiciuni rezonabile în acest sens, notează publicația, pentru că a efectuat o serie de teste amănunțite, după ce în mod cu totul „inexplicabil”, la tragerea de prezentare efectuată de către producătorii de la Cugir, arma s-a blocat la nici a patra sută lovitură, lucru absolut neobișnuit.

Atac dur al deputatului Florin Roman la Niculae Bădălău: ”Aici nu merge cu ciorditorii!”

Deputatul de Alba, Florin Roman, a atras de mai multe ori atenția asupra situației de la UM Cugir. ”Ministrul PSD al economiei, celebrul domn Bădălau da lovitură după lovitură industriei din județul Alba. De curând, ministrul Bădălau a ajuns în ochii procurorilor după suspiciunile de implicare în atribuirea direcționala a contractului pentru Beretta, în detrimentul Fabricii de arme din Cugir. Deși în discuțiile inițiale, și FA Cugir era parte a proiectului, peste noapte, ministrul Bădălau a mutat investiția, pare se, cu dedicatie. Este foarte bine acum ca procurorii DNA se interesează și de ce, și care sunt motivele sau interesele care stau la baza acestei decizii strategice” a declarat Roman, în contextul anchetei DNA.

florin

Acesta a mai acuzat și situația de la Cupru Min SA Abrud, despre care Alba24 a scris pe larg.

”Tot economia județului Alba, dar și cea națională, este acum o altă ținta a unei decizii, care miroase de la o poștă, din partea ministrului Bădălau. Exista o presiune asupra uneia dintre puținele “perle” din industria României, SC Cupru Min, să preia licența de concesiune a perimetrului de exploatare a resurselor cuprifere de la Moldova Noua, la pachet cu “restanțele” istorice pe partea de mediu, cifrate la peste 50 milioane de euro.

Întrebarea este de unde vin cei 150 de milioane de euro necesari pentru retehnologizare și de ce nu se investește la CupruMin ci la o unitate trecută pe linia moart? Care sunt interesele ce stau în spatele acestei decizii ce pot pune pe butuci și Cupru Min ne pot spune probabil doar procurorii DNA! Domnule Bădălau știu că pentru dumneavoastră economia înseamnă “ghiuluri”, dar vă atrag atenția la modul cel mai serios: jos labele de pe Cupru Min! Aici nu e nimic de ciordit! Aici nu merge cu ciorditorii!”

Puștile de la Cugir așteaptă de ani buni contractele

Obligativitatea alinierii la standardele de înarmare ale NATO a deschis o certă oportunitate, sumele mai mult decât importante de la buget alocate achiziționării noilor puști de asalt fiind gândite încă de la bun început ca reprezentând „gura de oxigen” atât de necesară industriei românești de armament.

Astfel că după ce s-a trecut la transpunerea în practică a angajamentului trecerii de la puștile de calibru 7,62 folosite până acum de Armata Română la cele de 5,56 pentru a se respecta standardele NATO, fabricile de armament de la noi din țară, în frunte cu cea de la Cugir au depus toate eforturile pentru a se prezenta cu fruntea sus la competiția pentru încredințarea contractului.

Ce spunea un director al fabricii în urmă cu doi ani:

În urmă cu doi ani, conducerea fabricii de arme din Cugir expuneau noua armă de asalt, proiectată de specialiștii de acolo. Anunțau atunci că ar putea fi produsă în viitorul foarte apropiat.

NAT 1, cum a fost denumită, este o pușcă românească foarte competitivă, calibrul 5,56X45 NATO.

Directorul general al fabricii, Nicolae Mihăilesc, declara atunci pentru Alba24 că așteaptă raportul final cu privire la această armă, care ar trebui să fie disponibil în câteva săptămâni. ”Va fi o reușită. Următorul pas, vom aștepta comenzi interne de la Ministerul Apărării” a spus acesta.

Au trecut doi ani și arma românească încă așteaptă încă contractele de la structurile de apărare ale statului.

Citește și: VIDEO: Pușcă de asalt proiectată și produsă exclusiv la Cugir, în probe înaintea producției. ”NAT1”


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

AIUD

L-au văzut într-o benzinărie din Aiud cu mulți bani la el. Planul prin care doi tineri au furat din mașina unui bărbat

Publicat

pensii bani

Doi tineri din Aiud au pus la cale un plan, pe care l-au dus la ”bun sfârșit” și au reușit să fure din mașina unui bărbat suma de 5.500 de lei și un pachet de țigări. Aceștia nu au avut mult timp la dispoziție să se bucure de banii furați, deoarece bărbatul păgubit a observat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Polițist al Penitenciarului Arad, găsit ÎMPUȘCAT într-un post de control. Lucra de 20 de ani în sistem

Publicat

penitenciar arad

Un polițist de penitenciare, angajat al Penitenciarului Arad, a fost găsit împușcat, în noapte de sâmbătă spre duminică, în Postul de Control 2 al unității. Polițistul lucra de 20 de ani în sistemul penitenciar din România.  Potrivit unui comunicat de presă, duminică, 20.10.2019, în jurul orei 0400, un polițist de penitenciare aflat în serviciu, angajat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 200 de jucători de șah vin la Alba Iulia, la Openul Internaţional al României. Programul competiției

Publicat

sah alba iulia

Peste 200 de jucători de șah și pasionați vor participa la cel mai mare festival șahist organizat vreodată la Alba Iulia. Aflat la a 5-a ediţie, Openul Internaţional al României la şah atrage jucători din India, Singapore, Armenia, Belarus, Ucraina, Moldova, Austria, Italia, Portugalia, Serbia, Bulgaria şi România. Numărul participanţilor este mai mare chiar decât la ediţia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Angajări la stat, în Alba. POSTURI la Avocatul Poporului, Salvamont, primării, școli și mai multe instituții publice din județ

Publicat

locuri de munca

În această perioadă sunt organizate mai multe concursuri, pentru ocuparea unor posturi vacante, în instituţii publice din judeţul Alba. Candidaţii interesaţi de aceste locuri de muncă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe. POSTURI VACANTE Instituţia Avocatul Poporului – Centrul Zonal Alba – șofer la Domeniul privind prevenirea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate