Cugir
Anchetă DNA în cazul Bădălău – Beretta. Fabrica de arme din Cugir a realizat modele de calibru NATO, dar statul nu le vrea
Direcția Națională Anticorupție a efectuat primele audieri în speța referitoare la Niculae Bădălău, ministrul Economiei, care este suspectat că fi făcut lobby companiei italiene „Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi din Guvern, anunță evz.ro.
Jurnaliștii publicației anunță că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început audierile în cazul în care este implicat ministrul Economiei, Niculae Bădălău. Potrivit DNA, au fost efectuate primele trei audieri în legătură cu dosarul „Afacerea Bădălău- Beretta”.
De asemenea, anchetatorii au solicitat informații de la reprezentanți ai unor structuri subordonate Ministerului Economiei sau Ministerului Apărării Naționale.
Bădălău ar fi făcut loby companiei italiene ”Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi de Cabinet.
Mai mult decât atât, în aceeași speță există suspiciunea unui sabotaj militar. Contraspionajul din România are suspiciuni rezonabile în acest sens, notează publicația, pentru că a efectuat o serie de teste amănunțite, după ce în mod cu totul „inexplicabil”, la tragerea de prezentare efectuată de către producătorii de la Cugir, arma s-a blocat la nici a patra sută lovitură, lucru absolut neobișnuit.
Atac dur al deputatului Florin Roman la Niculae Bădălău: ”Aici nu merge cu ciorditorii!”
Deputatul de Alba, Florin Roman, a atras de mai multe ori atenția asupra situației de la UM Cugir. ”Ministrul PSD al economiei, celebrul domn Bădălau da lovitură după lovitură industriei din județul Alba. De curând, ministrul Bădălau a ajuns în ochii procurorilor după suspiciunile de implicare în atribuirea direcționala a contractului pentru Beretta, în detrimentul Fabricii de arme din Cugir. Deși în discuțiile inițiale, și FA Cugir era parte a proiectului, peste noapte, ministrul Bădălau a mutat investiția, pare se, cu dedicatie. Este foarte bine acum ca procurorii DNA se interesează și de ce, și care sunt motivele sau interesele care stau la baza acestei decizii strategice” a declarat Roman, în contextul anchetei DNA.
Acesta a mai acuzat și situația de la Cupru Min SA Abrud, despre care Alba24 a scris pe larg.
”Tot economia județului Alba, dar și cea națională, este acum o altă ținta a unei decizii, care miroase de la o poștă, din partea ministrului Bădălau. Exista o presiune asupra uneia dintre puținele “perle” din industria României, SC Cupru Min, să preia licența de concesiune a perimetrului de exploatare a resurselor cuprifere de la Moldova Noua, la pachet cu “restanțele” istorice pe partea de mediu, cifrate la peste 50 milioane de euro.
Întrebarea este de unde vin cei 150 de milioane de euro necesari pentru retehnologizare și de ce nu se investește la CupruMin ci la o unitate trecută pe linia moart? Care sunt interesele ce stau în spatele acestei decizii ce pot pune pe butuci și Cupru Min ne pot spune probabil doar procurorii DNA! Domnule Bădălau știu că pentru dumneavoastră economia înseamnă “ghiuluri”, dar vă atrag atenția la modul cel mai serios: jos labele de pe Cupru Min! Aici nu e nimic de ciordit! Aici nu merge cu ciorditorii!”
Puștile de la Cugir așteaptă de ani buni contractele
Obligativitatea alinierii la standardele de înarmare ale NATO a deschis o certă oportunitate, sumele mai mult decât importante de la buget alocate achiziționării noilor puști de asalt fiind gândite încă de la bun început ca reprezentând „gura de oxigen” atât de necesară industriei românești de armament.
Astfel că după ce s-a trecut la transpunerea în practică a angajamentului trecerii de la puștile de calibru 7,62 folosite până acum de Armata Română la cele de 5,56 pentru a se respecta standardele NATO, fabricile de armament de la noi din țară, în frunte cu cea de la Cugir au depus toate eforturile pentru a se prezenta cu fruntea sus la competiția pentru încredințarea contractului.
Ce spunea un director al fabricii în urmă cu doi ani:
În urmă cu doi ani, conducerea fabricii de arme din Cugir expuneau noua armă de asalt, proiectată de specialiștii de acolo. Anunțau atunci că ar putea fi produsă în viitorul foarte apropiat.
NAT 1, cum a fost denumită, este o pușcă românească foarte competitivă, calibrul 5,56X45 NATO.
Directorul general al fabricii, Nicolae Mihăilesc, declara atunci pentru Alba24 că așteaptă raportul final cu privire la această armă, care ar trebui să fie disponibil în câteva săptămâni. ”Va fi o reușită. Următorul pas, vom aștepta comenzi interne de la Ministerul Apărării” a spus acesta.
Au trecut doi ani și arma românească încă așteaptă încă contractele de la structurile de apărare ale statului.
Citește și: VIDEO: Pușcă de asalt proiectată și produsă exclusiv la Cugir, în probe înaintea producției. ”NAT1”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News