Eveniment
Ancheta în cazul tinerei decedate la Spitalul TBC Aiud a fost finalizată. DSP nu face nicio precizare despre rezultatul acesteia
Ancheta medico-legală în cazul tinerei decedate în Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud a fost finalizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba. Cu un dosar gros în față, directorul DSP Alba, Horea Timiș, nu a oferit jurnaliștilor nicio precizare clară privind rezultatul anchetei, ci le-a explicat acestora că toate datele adunate pe perioada anchetei vor fi înaintate Colegiului Medicilor, care va da un verdict privind vinovăția ori nevinovăția medicului acuzat de malpraxis de către familia pacientei.
„A fost o echipă formată din medici specialiști, comisia pentru cercetarea cazului a fost formată din dr. Dorin Iubaș – președinte, dr. Mihaela Presecan – membru, jurist Aurora Sacotă. S-a încheiat procesul de constatare în cazul de deces la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, înregistrat pe data de 18 mai 2012. S-au cercetat datele înscrise în istoricul medical, de la înregistrarea pacientei la medicul de familie, până în prezent. Au fost analizate toate declarațiile. A fost analizată din punct de vedere medical evoluția pacientei. În cursul săptămânii acesteia sau viitoare, aspectele procesului verbal, cu toate datele, vor fi prezentate printr-o adresă, Colegiului Medicilor, cel care este în măsură să ia act de constatarea noastră și are la dispoziție toate datele pentru a lua deciziile necesare care se impun în cazul care se constată”, a declarat Horea Timiș.
Întrebat concret despre concluzia procesului verbal și despre răspunsul la acuzația familiei, potrivit căreia medicii sunt responsabili pentru decesul tinerei, directorul DSP Alba a spus că dosarul pe care îl deține este „o prezentare a faptelor, detaliate din punct de vedere medical, realizată pe baza proceselor verbale, a analizelor și raportului medico legal. Colegiul Medicilor este responsabil cu stabilirea vinovăției-nevinovăției, în urma analizei documentației noastre. Nu noi dăm un verdict, ci Colegiul Medicilor”.
Cât despre certificatul medico-legal, directorul DSP a citat Legea 46 din 21 ianuarie din 2003, art 21, potrivit căreia toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale, chiar și după deces. „Noi putem să dăm dosarul Colegiului Medicilor sau procurorului de caz. Nu pot să intru în detalii tehnice medicale, pentru că ține de confidențialitatea pacientului. Avem tot până în cel mai mic detaliu, dar, și dacă vi-l dau, trebuie să îl interpreteze cineva de specialitate. Potrivit aceleiași legi, nici familia și nici măcar soțul nu va avea acces la datele medicale din dosar”.
Citiți aici mai multe despre cazul pacientei decedate în spitalul de Pneumoftiziologie Aiud.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News