Eveniment
Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului și fost arhiepiscop de Alba Iulia, împlinește 76 de ani
Andrei Andreicuț, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește vineri, 24 ianuarie 2022, vârsta de 76 de ani.
Andrei Andreicuț a fost după Revoluție arhiereu-vicar, episcop și arhiepiscop de Alba Iulia, fiind promovat acum 14 ani în funcția de mitropolit.
ÎPS Andrei Andreicuţ s-a născut în 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş. A urmat cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti.
După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 1976, a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, fiind licenţiat în vara anului 1978.
În august 1978, a fost hirotonit preot de către Înalt Prea Sfinţitul dr. h.c. Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj).
În 25 februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop al Episcopiei Alba Iulia, iar, din luna iunie a aceluiaşi an, a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.
În paralel cu activitatea administrativ-bisericească, s-a implicat şi în plan spiritual şi didactic.
Astfel, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, realizând demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia (1991).
La această facultate a predat (ca profesor) disciplina „Morală şi Spiritualitate Ortodoxă”. Din aprilie 2000, a fost şi decan al facultăţii.
La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.
În data de 15 septembrie 2021, ierarhul a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în data de 10 decembrie 2024, a primit titlul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, cea mai veche instituție de profil din România.
Foto: Mitropolia Clujului
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mirko
vineri, 24.01.2025 at 17:10
dupa revolutie sfânt iar inainte informator la SECURITATE dovedit in media si CNSAS.Te spovedeai azi la el si maine la securitate si asa puneai viata in rânduială.😀😀😀😀
codru
vineri, 24.01.2025 at 19:11
Vrednic om al bisericii ortodoxe. Citeam undeva ca a infiintat aproape toate manastirile din judetul Alba, si nu sunt putine… La cea mai renumita manastire din Transilvania, Manastirea Nicula l-a pus staret pe cel care a ctitorit Manastirea OASA.
La multi ani!