Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Angajații cărora le-a fost redus programul de lucru din cauza crizei medicale ar putea beneficia de compensații de la stat

Publicat

bani

O propunere legislativă care prevede acordarea unei indemnizații de scurtă durată, pe o periodă de 12 luni de la ridicarea stării de urgență, pentru toți salariații cărora li s-a redus programul normal de lucru în contextul pandemiei de coronavirus, a fost depusă la Parlament.

”Cuantumul indemnizaţiei de scurtă durată ar urma să fie de 60% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, neîncasat ca urmare a reducerii programului de muncă, respectiv de 70% în cazul angajaților care au cel puțin un copil”, se arată în propunerea legislativă.

Reducerea programului de lucru implică și o reducere a salariului, pentru că vorbim practic de trecerea de la normă întreagă la normă parțială, astfel că veniturile salariaților se diminuează.

Prin urmare, această indemnizație se acordă în plus față de salariu, reprezentând atât un ajutor pentru salariați, cât și o modalitate prin care angajatorul să-și păstreze anagajații.

”Scopul muncii de scurtă durată este de a permite angajaţilor să continue să lucreze chiar în cazul unei pierderi temporare de muncă. De asemenea, companiile vor evita concedierile şi îşi vor menţine salariații”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit propunerii legislative, cheltuielile aferente acestei indemnizații vor fi suportate de angajator, care va deconta ulterior banii de la stat.

”Pentru a-și deconta sumele alocate pentru acordarea indemnizațiilor de scurtă durată, angajatorii vor face dovada unor scăderi de venituri, producție, activități. De asemenea, trebuie să facă dovada că cel puţin 1/3 din numărul total de angajaţi şi-au pierdut mai mult de 20% din venitul salarial, precum şi că există o pierdere temporară de muncă. Sumele pentru indemnizaţia de scurtă durată se plătesc la cererea angajatorului, care trebuie să depună un set de documente la agentia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia se află sediul social sau punctul de lucru.

Sumele pentru fiecare angajat al cărui program de muncă este redus se plătesc către salariat în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în contrar angajatorul fiind amendat contravențional sau penal”, se arată în propunerea legislativă.

Totodată, documentul prevede că indemnizaţia de scurtă durată este supusă impozitării şi plății contribuţiilor de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum şi plății contribuției asiguratorii pentru muncă

Procedurile aferente decontării sumelor privind plata indemnizației de scurtă durată vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoarea a prevederilor din propunerea legislativă prezentată în acest material.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor propunerii legislative vor fi următoarele:

*între 1.000 și 3.000 de lei dacă datele transmise de angajator către angențiile pentru ocuparea forței de muncă nu sunt corecte;

*între 3.000 și 5.000 de lei dacă nu virează la timp banii către salariați și dacă nu fac dovada plății respective;

*între 5.000 și 10.000 de lei pentru necomunicarea datelor și pentru neprezentarea documentelor solicitate de agenţiile pentru ocuparea forței de muncă, în timpul desfășurării unui control de verificare.

Surse: legestart.ro; avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax