Actualitate
Angajaţii cu dizabilităţi rămân fără locul de muncă, din cauza unei ordonanţe. Firmele speciale pentru persoane cu handicap îşi pierd comenzile
Din septembrie, firmele care cumpără produse realizate de persoane cu handicap nu mai sunt scutite de la plata unor taxe către buget, astfel că angajaţii cu dizabilităţi rămân fără locuri de muncă.
“Începând cu data de 1 septembrie 2017, când intră în vigoare Ordonanța nr. 60, care a fost votată de Guvern în 4 august și publicată în Monitorul Oficial în 7 august, practic unitățile protejate autorizate, care sunt angajatori de persoane cu dizabilități în proporție de peste 30%, vor fi în imposibilitatea de a mai derula o serie de contracte.
De fapt, este situația în care acestor unități protejate li se ia o parte din piață. Până acum angajatorii cu peste 50 de angajați, care nu aveau 4% persoane cu dizabilități printre acești angajați, aveau opțiunea de a plăti o taxă la stat sau de a face comenzi de produse și servicii de la unități protejate autorizate.
Acum nu mai există a doua permisiune, cea a comenzilor de la unități protejate. Prin urmare, unitățile protejate rămân fără acest segment de piață. În mod logic urmează falimentul sau disponibilizarea masivă a persoanelor cu dizabilități”, a declarat Mihaela Steliana Munteanu, director de comunicare al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale. pentru rfi.ro.
Astfel, de la 1 septembrie firmele care nu angajează persoane cu dizabilități sunt obligate să plătească o taxă dublă la stat.
Înainte, ei puteau fie să plătească lunar 50% din salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care puteau să angajeze persoane cu handicap și nu au făcut-o, fie să cumpere produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în baza unor parteneriate.
Practic, angajatorii nu mai pot alege a doua dintre aceste două variante, ei fiind nevoiți acum să plătească lunar suma de bani, adică de două ori mai mult decât până acum, scrie avocatnet.ro.
În cele peste 730 de unități protejate autorizate din țară lucrează aproape 2000 de persoane cu handicap. Alte 33 de mii care au diverse dizabilități sunt angajate în companii obișnuite, potrivit stiri.tvr.ro.
Ministerul Muncii susține că sumele încasate de la firmele care nu au angajat persoane cu handicap vor fi folosite pentru a majora ajutorul acordat de stat acestor persoane. Mai mult, unitățile protejate s-ar fi transformat într-o afacere cu câștiguri impresionante pentru patroni.
În Romania sunt aproape 800 de mii de persoane cu dizabilități susținute prin ajutoare de stat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News