Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Angajații firmelor private vor primi TICHETE de VACANȚĂ compensate de stat. Ministrul propus al Turismului: depinde de un ”dacă”

Publicat

Ministrul propus pentru Antreprenoriat şi Turism, Daniel Cadariu, a anunțat în Parlament, după audierile din comisiile de specialitate reunite, că tichetele de vacanţă vor fi emise din nou, în anul 2022, iar acestea vor funcționa și pentru cei din mediul privat, iar cheltuielile se vor deduce.

Tichetele de vacanță, acordate de la începutul anului 2022

Potrivit lui Daniel Cădariu, acolo unde agenţii economici vor dori acest lucru să acorde tichete de vacanță angajaților mare parte din aceste cheltuieli vor fi compensate de la bugetul de stat.

Citește și Bugetarii primesc tichete de vacanță până în 2026. Care va fi valoarea voucherelor anul viitor. Proiectul, lansat în dezbatere

Sistate pentru anul 2021, voucherele de vacanță revin de anul viitor, potrivit programului de guvernare. De tichetele de vacanță vor putea beneficia pe lângă bugetari și angajații firmelor private, iar statul va acoperi contravaloarea acestora.

În program nu a mai fost menționat și faptul că utilizarea voucherelor de vacanță va fi limitată pentru pensiuni agroturistice și stațiuni balneare și că nu vor mai putea fi folosite și la plata sejururilor pe litoral.

“Stimularea circulației turistice interne prin acordarea de tichete de vacanță, începând cu anul 2022, pentru salariații din sectorul bugetar și acoperirea contravalorii tichetelor de vacanță acordate de angajatorii din sectorul privat, în special pentru promovarea turismului rural și balnear; valoarea tichetelor de vacanță va fi de 1450 lei”, se arată în document

Agenții economici vor putea să deducă cheltuielile cu voucherele de vacanță

„Tot pentru partea de turism, pentru anul 2022 vor fi emise din nou tichetele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru lucrătorii din sectorul bugetar, dar vor funcţiona şi pentru cei din mediul privat.

Agenţii economici care doresc să emită aceste tichete de vacanţă vor putea deduce cheltuielile cu aceste sume.

În măsura în care în perioada aceasta de aplicare a acestui program de guvernare economia va funcţiona şi încasările la buget vor fi suficient de mari, intenţionăm ca mare parte din aceste cheltuieli să le compensăm către agenţii economici de la bugetul de stat, dar asta ţine strict de mersul economiei”, a spus Cadariu.

Potrivit acestuia, tichetele vor fi acordate de la începutul anului 2022, iar „pentru asta ne vom lupta atunci când se va discuta Legea bugetului, să includem sumele necesare în buget”.

Întrebat dacă aplicabilitatea voucherelor de vacanţă va fi limitată la staţiunile balneo şi la agroturism, Cadariu a răspuns: „Noi, acum, ca minister, trebuie să creăm strategii.

Făcând analiza s-a constatat că anumite sectoare din domeniul turismului au rămas în urmă – staţiunile balneo şi turismul din mediul rural. Ţinta principală acolo este.

Însă, în măsura în care există cerere, ele trebuie aplicate pentru toţi, pentru că după un an de activitate constaţi că la bugetul statului se întorc mult mai mulţi bani, pentru că ştim foarte bine că se pune în mişcare activitatea din domeniul turismului”.

Vouchere pentru angajații din mediul privat: Compensarea depinde de un ”dacă”

În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă pentru mediul privat, ministrul propus la Turism a subliniat că se doreşte stimularea agenţilor economici ca să le ofere angajaţilor, însă compensarea acestor tichete depinde de un „dacă”.

„Din păcate, prea puţini dintre agenţii economici au optat pentru achiziţionarea acestor tichete de vacanţă pentru a le oferi salariaţilor.

Noi considerăm că trebuie să îi stimulăm pe cât mai mulţi să facă acest lucru, de aceea am spus că dacă mersul economiei va permite vom încerca să compensăm de la bugetul de stat aşa ceva. Există un ”dacă’”, a atras el atenţia.

Referitor la preţurile şi la calitatea serviciilor în turism oferite de sectorul românesc de resort, care de multe ori lasă de dorit, Daniel Cadariu consideră că într-o economie de piaţă fiecare este liber să îşi conducă afacerea cum crede de cuviinţă.

Daniel Cadariu a primit miercuri aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, relatează Agerpres.

Cadrul legislativ: Lege în parlament care prevede acordarea voucherelor și pentru angajații din privat

În Parlament există un proiect legislativ prin care se stabilește modul prin care pot fi acordate tichete de vacanță angajaților din firmele private. Potrivit documentului contravaloarea voucherelor acordate ar urma să fie scăzută din totalul impozitului datorat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative privind acordarea voucherelor de vacanță a fost înregistrată la Senat în 17 martie. Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PSD, între care se află și deputatul de Alba, Radu Tuhuț, măsura ar reprezenta un suport pentru industria turismului românesc.

„Angajatorii din domeniul privat pot acorda și în acest moment vouchere de vacanță propriilor salariați. Însa prin acordarea unui stimul suplimentar, ei vor fi încurajați să utilizeze acest instrument ca beneficiu extrasalarial.

Într-o perioadă în care turismul se află într-un moment critic, fiind puternic afectat de efectele COVID-19, o astfel de prevedere poate ajuta la relansarea turismului și diminuarea efectelor crizei, deoarece un număr mai mare de salariați vor fi motivați să își petreacă concediul în țară, voucherele de vacanță putând fi utilizate exclusiv pe teritoriul României”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Proiectul mai propune ca vouchere de vacanță să poată fi folosite şi de rudele de gradul I ale titularului. De asemenea, salariaţii care primesc indemnizaţie de hrană nu vor mai putea să primească şi tichete de masă.

Vouchere de vacanță pentru firme private: 1450 lei/angajat

Potrivit propunerii legislative, instituțiile şi autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, începând cu 1 ianuarie 2022, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, doar sub formă de vouchere, în cuantumul unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată, pentru un salariat.

Nivelul maxim al sumelor ce vor fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către alți angajatori decât instituțiile din sectorul bugetar reprezintă contravaloarea a unui salariu de baza minim brut pe țară, garantat în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este cel stabilit în condițiile legii.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță acordate angajaților de către alți angajatori decât instituțiile din sectorul bugetar sunt scăzute din impozitul pe profit în cazul intreprinderilor, impozitul pe venit în cazul microintreprinderilor și din impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – “Hoteluri și alte facilități de cazare similare”, 5520 – “Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentație n.c.a.”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” în limita unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată.

Potrivit proiectului, începând cu data de 1 ianuarie 2022, ordonatorii de credite vor acorda, obligatoriu, o indemnizație de vacanță sub forma voucherelor de vacanță pe suport electronic.

Cheltuielile cu tichetele de vacanță se scad din impozitul pe profit. Dacă nu ai, nu dai

Cheltuielile cu voucherele de vacanță, în limita a unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată, se scad din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi.

Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

De asemenea, microintreprinderile care efectuează cheltuieli cu voucherele de vacanță potrivit OUG nr.8/2009 aprobată prin Legea nr.94/2014, scad sumele aferente voucherelor de vacanță acordate salariaților, în limita a 1.450 lei/an/salariat din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.

Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în  aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Elena

    joi, 25.11.2021 at 08:04

    La bugetari nu depinde de un DACA?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax