Eveniment
Angajații nu au etichetat fiecare cârnat în parte: Motivul pentru care o măcelărie din Blaj a fost amendată de DSVSA Alba
Patronii unei măcelării cu un magazin în Blaj au mers în instanță pentru anularea unei amenzi date de DSVSA Alba. Măcelăria a fost amendată pentru 5, 4 kilograme de cârnați țărănești care nu aveau o etichetă corespunzătoare.
Au primit o amendă de 10.000 de lei. Motivul? Nu au etichetat fiecare cârnat în parte, pe care îl aveau la vânzare. Amenda a fost dată în 22 septembrie 2023. O decizie în instanță a venit în data de 7 martie 2024.
Control după o reclamație la DSVSA
Controlul măcelăriei a venit după o reclamație din parea unui client. Clientul în cauză a sunat la DSVSA și a spus că în data de 21 septembrie a luat un ciolan de porc, care avea un miros ciudat.
În data de 22 septembrie, inspectorii au mers în control. Au descoperit o cantitatea de ciolan, din care era și cel reclamant, dar acesta nu prezenta vreo problemă.
Drept urmare au mai controlat prin sondaj și alte produse.
Amendați cu 10.000 de lei pentru lipsa de etichetă pe cârnați
În timpul controlului au găsit la vânzare cantitatea de 5, 4 kilograme de cârnat țărănesc. Potrivit raportului cârnații nu aveau elemente de identificare.
În fața magistraților, patronii au spus că informațiile erau puse pe tablițe, în vitrina de vânzare.
Obiecțiunile agentului constatator au constat în faptul că nu a existat aplicat pe fiecare produs în parte etichetă, în cazul de față pe produsul cârnați țărănești, respectiv lipit pe fiecare preparat în parte, că au explicat agentului constatator că acest lucru nu este impus de legislaţia în vigoare privind etichetarea produselor, în cazul produselor comercializate vrac fiind aplicabile alte dispoziții legale și că în practica comercială acest lucru este uzitat în toate magazinele unde se vând produse de carne de la vitrina frigorifică, aspecte care însă nu a fost luate în considerare.
Decizia magistraților
Judecătorii au fost de acord parțial, cu reprezentanții măcelăriei.
Instanța nu poate primii apărarea petentei în sensul că suntem în prezența unor alimente nepreambalate vândute vrac. Cu toate că alimentele identificate de agenții constatatori sunt vândute la kg, ele erau deja ambalateastfel în cât se impunea a fi etichetate.
Însă au considerat că suma de 10.000 de lei este mult prea mare și nejustificată față de situația descoperită de inspectorii DSVSA.
În raport de aceste prevederi legale, instanța apreciază că aplicarea amenzii maxime prevăzute de lege, 10.000 lei, nu este justificată, având în vedere gravitatea redusă a faptei și numărul neregularităților constatate precum și cantitatea mică de produse ambalate și neetichetate corespunzător (5,4 kg).
Drept urmare au redus amenda primită de la 10.000 de lei la 2000 de lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
marți, 12.03.2024 at 19:23
Să facă analiză la produse și atunci sa-i vezi .
pilu
marți, 12.03.2024 at 20:22
Stau toată ziua şi aşteaptă vreun telefon ca să se consemneze că au activitate. Dacă nu, la bere.
Vasile Vasile
miercuri, 13.03.2024 at 09:13
proști, dar mulți.
Podariuconstantin
miercuri, 13.03.2024 at 09:15
cei care dau declarații false, nu pot fi amendați ?
vasi
miercuri, 13.03.2024 at 09:42
dar de ce a fost amendata societatea, ca doar nu patronul vindea acolo, patronul plateste un om care are aceste obligatii sa verifice termenele si tot celelalte, deci patronul si palteste omul pentru ceea ce ar trebui sa faca si ia si amenda, pai unde este dreptatea, de ce nu a amendat vanzatoarea, daca nu este profesional pregatita