Actualitate
ANPC: Îmbrăcăminte pentru copii din poliamidă, dar etichetată din bumbac. Nereguli descoperite şi în magazine din Alba
Având în vedere că se apropie luna cadourilor pentru copii, iar vânzările de articole de îmbrăcăminte pentru cei mici cresc, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea si modul de etichetare a produselor textile. Comisarii au găsit, de exemplu, articole pentru care eticheta prezenta produsul ca fabricat din bumbac, însă materialul era poliamidă. Astfel de abateri au fost constatate şi la operatori economici din judeţul Alba.
Controlul ANPC a vizat 734 de agenţi economici, din 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Inspectorii au constatat abateri la 609 de firme (82,97%) din totalul celor verificate.
ANPC comunică faptul că au fost prelevate probe pentru verificarea compoziţiei fibroase, dar şi pentru depistarea de produse textile periculoase (produse de îmbrăcăminte pentru copii, ale căror cordoane şi cordoane glisante nu respectă cerinţele de siguranţă) şi transmiterea de notificari, în cadrul sistemului RAPEX. Un număr de 48 din cele 67 de probe au fost neconforme.
Abateri privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare şi marcarea compoziţiei fibroase a produselor textile au fost găsite la 125 operatori economici, din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi din municipiul Bucureşti.
ANPC dă exemplu din judeţul Mureş, unde pe eticheta unei perechi de ciorap pantalon copii scria 100% bumbac, însă probele de laborator au ieşit 100% poliamidă. În Sibiu, pentru un produs pantalon copii, eticheta specifica 100% bumbac, însă materialul era de fapt 76,51% bumbac, 23,49% poliester.
În Bacău au fost găsite produse textile neetichetate sau marcate necorespunzător, în Maramureş articole cu etichete din hârtie, pe care este trecut doar un numar de telefon si o denumire oarecare, iar judeţul Constanta şi Maramureş – pantaloni bărbaţi, pijamale, tricouri, bluze, rochii, treninguri, costumaşe copii, lenjerie cu etichete netraduse în limba română (produse importate din Turcia, Polonia, Ungaria, Italia).
Comisarii ANPC au formulat 653 de sancţiuni, dintre care 453 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.161.351 lei şi 200 avertismente. De asemenea, în 451 de cazuri, a fost dispusă oprirea temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 1.775.975 lei.
”Atrag atenţia consumatorilor să acorde o atenţie deosebită atunci când achiziţionează haine pentru copii, mai ales în această perioadă, premergatoare Zilei de 1 iunie. Trebuie să studieze cu atenţie produsele înainte de a le cumpăra şi să ştie că îmbrăcămintea pentru copii mici nu trebuie confecţionată sau distribuită cu cordoane glisante, cu cordoane funcţionale sau decorative în zona glugii şi a gâtului, pentru a nu exista riscul de sufocare”, a declarat preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News