Connect with us
Advertisement

Eveniment

Apa îmbuteliată în ambalaj de plastic, ținută în căldură, poate fi periculoasă pentru consum. Atenționare InfoCons

Publicat

Apa îmbuteliată în PET-uri de plastic și ținută în căldură poate fi periculoasă pentru consum. Autoritățile au verificat și sancționat comercianții care nu depozitează corect aceste produse.

Reprezentanții InfoCons atenționează că trebuie respectate instrucțiunile de utilizare.

”Din păcate, transferul dintre ambalaj și produs este foarte frecvent la temperaturi foarte înalte. Dar nu doar apa, ci și guma de mestecat, dacă o lăsăm în mașină în pachetele acelea de plastic, tot felul de produse alimentare lăsate în mașină, unde crește temperatura la 70-80 de grade, trebuie să fim mai atenți și mai responsabili.

Însă, de cealaltă parte, când mergem să cumpărăm dintr-un magazin, aceasta trebuie ținută la temperatura pe care o dă producătorul. Dacă ne uităm pe eticheta produselor de apă minerală, sucuri carbogazoase, acolo au instrucțiuni de utilizare din punct de vedere al păstrării și depozitării.

Cred că acest lucru, doar de a face profit, indiferent de ceea ce se întâmplă, cred că ar trebui mult mai tare sancționat și nu numai prin sancțiuni contravenționale, ci și prin suspendarea activității și ridicarea autorizației de funcționare a magazinului”, a explicat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, la Antena 3.

Potrivit sursei citate, cei care sesizează nereguli pot face reclamații.

”Este foarte important să fim mai proactivi, iar de cealaltă parte să înțelegem că toate aceste lucruri ne afectează calitatea vieții și sănătatea.

Iar când luăm o apă minerală care nu a fost păstrată conform și o bea un copil sau un minor, după aceea ne putem trezi cu tot felul de boli. Să nu uităm că suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, boli cardiovasculare, accidente cerebrale și obezitate infantilă”, a mai spus Mierlea.

Pericolul din sticla de plastic

Sunt mai mulți compuși chimici care se regăsesc în et-uri. Între cei mai importanți sunt cei pe bază de stibiu. O depozitare de până la șase luni poate să crească cantitatea de stibiu în apă, cu aproximativ 90%. De asemenea, se știe faptul că pentru apa carbogazoasă, această incidență a migrării acestor compuși este mai mare, decât la apa plată, potrivit sursei citate, a precizat fizicianul Silviu Gurlui, pentru digi24.ro.

În cazul sticlelor pentru cantități mai mici, cele de jumătate de litru, față de cele pentru cantități mai mari, se transferă mai multe toxine în apă.

Studiile arată că acest lucru afectează sănătatea oamenilor. Se ajunge la boli pulmonare, cardiace și de alte tipuri. Dacă incidența este mare, pe termen lung suntem expuși, pentru că acestea se adaugă la ce este în aer. Atunci putem să vorbim despre cancer pulmonar, de afecțiuni și tulburări ale aparatului reproductiv, despre o serie de mutații. Deci sunt factori cancerigeni, mai spune fizicianul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement