Aiud
Apărarea împotriva inundațiilor, la Aiud și Aiudul de Sus. A fost obținută autorizația pentru lucrări de peste 114,8 milioane lei
Proiectul pentru apărarea împotriva inundațiilor la Aiud și Aiudul de Sus intră în linie dreaptă. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș au anunțat recent că a fost obținută Autorizația de Construire (AC nr.22/2023), emisă de Primăria municipiului Aiud, în vederea realizării lucrărilor hidrotehnice ce vor fi amplasate pe cursul de apă Aiudul de Sus, afluent de dreapta al râului Mureș.
Potrivit ABA Mureș, din punct de vedere administrativ, investiția este amplasată în intravilanul municipiului Aiud și localității componentă a acestuia, Aiudul de Sus.
Valoarea totală a investiției este de 114.855.000 lei, cu TVA inclus.
Finanțarea investiției se va realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din veniturile proprii ale ANAR, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
Ce lucrări sunt prevăzute
Se vor realiza lucrări de apărare împotriva inundațiilor și lucrări de prevenire a eroziunilor de mal, acestea respectând tendinţele naturale ale cursului de apă, fiind adaptate la spaţiul limitat existent.
Acest obiectiv de investii a fost promovat de la data actualizării Studiului de Fezabilitate în anul 2011, au fost înregistrate viituri în anii 2014, 2018, 2019 și 2020 datorate fenomenelor hidrometeorologice periculoase care au dus la modificări importante ale morfologiei albiei.
Obiectivul general al proiectului este de apărare împotriva inundațiilor a municipiului Aiud și a localității componente Aiudul de Sus.
Obiectivele specifice ale proiectului de investiții:
- Protejarea împotriva inundațiilor a unui număr de aproximativ 1.972 de locuitori,
- Protejarea împotriva inundațiilor a gospodăriilor, obiectivelor socio-economice, administrative, culturale, a infrastructurii de transport și de telecomunicații și a rețelelor de utilități,
- Reducerea riscului producerii de pagube și pierderi de vieți omenești,
- Îmbunătățirea calității vieții populației prin reducerea riscului de producere al inundațiilor și diminuarea pagubelor potențiale din aria studiată,
- Dezvoltarea potențialului economic și a bunăstării sociale prin reducerea pagubelor produse ca urmare a inundațiilor și prin îmbunătățirea infrastructurii în zona de implementare,
- Creșterea atractivității zonei pentru potențiali investitori,
- Îmbunătățirea cadrului vizual al albiei râului Aiudul de Sus.
- Reducerea poluării cauzate de inundații
Lucrările au fost aprobate conform HG nr. 363/20.04.2023.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News