Connect with us
Publicitate

Actualitate

APIA nu va sancţiona fermierii care nu au respectat normele de înverzire în anii 2015 și 2016. Cum se va calcula plata

Publicat

teren agricolAgricultorii care respectă normele privind înverzirea nu vor fi sancţionați de APIA, pentru anii 2015 și 2016, a anunțat recent Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Potrivit directorului general adjunct al APIA, a apărut recent ordinul ministrului Agriculturii privind sancțiunile, care prevede modul în care se fac calculele privind plățile pe înverzire. Nicolae Horumba a explicat că în 2015 și 2016 nu se aplică sancțiuni. Totodată, oficialul a precizat că în prezent se lucrează la plățile pe înverzire, pentru a finaliza testările în așa fel încât să realizeze plățile cât mai repede posibil.

Potrivit lui Nicolae Horumba, APIA a oferit detalii si cu privire la modul în care se va realiza calculul, fermierii care nu au respectat toate normele urmând să primească mai puțini bani.

„În schimb, calculul la plată se va face la suprafața de teren arabil pe care o are în fermă și pentru care trebuia să respecte înverzirea. Se face un calcul care face diferența la ceea ce ar fi trebui să realizeze ca suprafață, față de ceea ce a realizat, și se aplică o reducere de jumătate, conform regulamentului. De exemplu, dacă el a avut o sarcină de 5%, a realizat 3% (înverzirea – n. r.) pentru o suprafața totală de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizează în suprafața arabilă luându-se numai jumătate ca reducere a plății”, a explicat Nicolae Horumba.

Directorul general adjunct al APIA a precizat că reducerea este plata la ceea ce a realizat, iar sancțiunea este una administrativă, care se aplică pentru cei care nu și-au realizat sarcinile.

„Trebuie să facem foarte clar diferența. Sancțiunea administrativă se referă în general pe același principiu ca și sancțiunile referitoare la SAPS; dacă este vorba de o supradeclarare până în 3% se aplică procentul care este, peste 3% și până la 20% se aplică dublul diferenței, peste 20% este eliminat de la plata respectivă și peste 50% intra în sancțiuni multianuale”, a mai spus Horumba.

Cuantumul plății pentru înverzire a fost stabilit la 59,1277 euro/ha.

Plata pentru practice agricole benefice pentru climă şi mediu, potrivit Regulamentului (UE) 1307/2013, Art. 43-47 (plata pentru înverzire) este o plată care se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică și care trebuie să aplice în mod obligatoriu pe hectarelele lor eligibile, începând cu 1 ianuarie 2015, următoarele practici:

– diversificarea culturilor – presupune existența a 2 culturi diferite pe exploatațiile care dețin teren arabil între 10 și 30 ha și existența a 3 culturi diferite pe exploatațiile care dețin peste 30 ha de teren arabil; exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 10 ha se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire;

– menţinerea pajiștilor permanente existente la nivel național;

– prezenţa unei zone de interes ecologic (Z.I.E) pe suprafața agricolă – se aplică exploatațiilor care dețin peste 15 ha teren arabil; cel puţin 5% din terenul arabil al exploatației este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic

sursa: stiriagricole.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate