Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

APIA nu va sancţiona fermierii care nu au respectat normele de înverzire în anii 2015 și 2016. Cum se va calcula plata


Publicat

teren agricolAgricultorii care respectă normele privind înverzirea nu vor fi sancţionați de APIA, pentru anii 2015 și 2016, a anunțat recent Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Potrivit directorului general adjunct al APIA, a apărut recent ordinul ministrului Agriculturii privind sancțiunile, care prevede modul în care se fac calculele privind plățile pe înverzire. Nicolae Horumba a explicat că în 2015 și 2016 nu se aplică sancțiuni. Totodată, oficialul a precizat că în prezent se lucrează la plățile pe înverzire, pentru a finaliza testările în așa fel încât să realizeze plățile cât mai repede posibil.

Potrivit lui Nicolae Horumba, APIA a oferit detalii si cu privire la modul în care se va realiza calculul, fermierii care nu au respectat toate normele urmând să primească mai puțini bani.

„În schimb, calculul la plată se va face la suprafața de teren arabil pe care o are în fermă și pentru care trebuia să respecte înverzirea. Se face un calcul care face diferența la ceea ce ar fi trebui să realizeze ca suprafață, față de ceea ce a realizat, și se aplică o reducere de jumătate, conform regulamentului. De exemplu, dacă el a avut o sarcină de 5%, a realizat 3% (înverzirea – n. r.) pentru o suprafața totală de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizează în suprafața arabilă luându-se numai jumătate ca reducere a plății”, a explicat Nicolae Horumba.

Directorul general adjunct al APIA a precizat că reducerea este plata la ceea ce a realizat, iar sancțiunea este una administrativă, care se aplică pentru cei care nu și-au realizat sarcinile.

„Trebuie să facem foarte clar diferența. Sancțiunea administrativă se referă în general pe același principiu ca și sancțiunile referitoare la SAPS; dacă este vorba de o supradeclarare până în 3% se aplică procentul care este, peste 3% și până la 20% se aplică dublul diferenței, peste 20% este eliminat de la plata respectivă și peste 50% intra în sancțiuni multianuale”, a mai spus Horumba.

Cuantumul plății pentru înverzire a fost stabilit la 59,1277 euro/ha.

Plata pentru practice agricole benefice pentru climă şi mediu, potrivit Regulamentului (UE) 1307/2013, Art. 43-47 (plata pentru înverzire) este o plată care se acordă fermierilor eligibili pentru plata unică și care trebuie să aplice în mod obligatoriu pe hectarelele lor eligibile, începând cu 1 ianuarie 2015, următoarele practici:

– diversificarea culturilor – presupune existența a 2 culturi diferite pe exploatațiile care dețin teren arabil între 10 și 30 ha și existența a 3 culturi diferite pe exploatațiile care dețin peste 30 ha de teren arabil; exploatațiile care dețin teren arabil sub pragul de 10 ha se califică automat pentru această componentă a plății pentru înverzire;

– menţinerea pajiștilor permanente existente la nivel național;

– prezenţa unei zone de interes ecologic (Z.I.E) pe suprafața agricolă – se aplică exploatațiilor care dețin peste 15 ha teren arabil; cel puţin 5% din terenul arabil al exploatației este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic

sursa: stiriagricole.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2020, ANULAT din cauza restricțiilor impuse în pandemie. Detalii de la organizatori

Publicat

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută sărbătoare populară din Apuseni, nu va fi organizat în acest an. Autoritățile din Alba au transmis că evenimentul nu va avea loc, din cauza restricțiilor impuse în pandemie.

”Consiliul Judeţean Alba şi Primăria comunei Avram Iancu face cunoscut faptul că Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai iubită sărbătoare populară a moţilor, nu va putea fi organizată în acest an, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Din păcate, această străveche tradiţie se va întrerupe vremelnic, pentru că sănătatea şi siguranţa oamenilor primează.

Tradiţiile rămân însă partea cea mai importantă a spiritualităţii noastre, iar anul viitor ne vom întâlni din nou pe platoul de pe Muntele Găina pentru a celebra cum se cuvine această sărbătoare etno-culturală unică în România, ale cărei ecouri au trecut deja dincolo de graniţele ţării”, transmit reprezentanții CJ Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, care este organizat anual, de regulă în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul anti-COVID al unei companii americane, în fază finală a testelor clinice, din 27 iulie. Ce spun specialiștii

Publicat

Vaccin, gripa

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat marţi că, la 27 iulie, va intra în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19, devenind prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial, notează AFP.

În total, 30.000 de persoane vor participa la această fază decisivă în Statele Unite: jumătate dintre ei vor primi o doză de 100 de micrograme, ceilalţi un placebo.

Scopul principal al acestui prim test este să prevină orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.

Acest studiu urmează să dureze până la 27 octombrie.

Anunţul plasează compania Moderna în fruntea cursei mondiale pentru un vaccin împotriva acestei boli care a contaminat peste 13 milioane de persoane în lume şi a făcut mai mult de 570.000 de morţi.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că primele vaccinuri care vor ajunge pe piaţă nu vor fi obligatoriu şi cele mai eficiente sau cele mai sigure.

Tehnologia folosită de Moderna, bazată pe ARN mesager, vizează să dea corpului omenesc informaţiile genetice necesare pentru a declanşa preventiv protecţia împotriva coronavirusului.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Când vor primii elevii cele 250.000 de tablete. Pregătiri pentru școala online, din toamnă

Publicat

Ministerul Educației a stabilit 10 septembrie ca dată limită pentru livrarea celor 250.000 de tablete și laptopuri achiziționate prin licitație, către elevii și profesorii fără acces la tehnologie pentru școala online.

În această perioadă, se desfășoară cursuri pentru pregătirea cadrelor didactice astfel încât să poată preda online din data de 14 septembrie, dacă se va continua școala de acasă, potrivit edupedu.ro.

”Am pus termenul limită 10 septembrie. Acum, este și o rugăminte din partea Ministerului Educației către Oficiul Național de Achiziții Centralizate să urgenteze achiziția și să ajungă acele tablete la copii în momentul în care vom începe școala”, a spus ministrul Monica Anisie.

Potrivit sursei citate, formarea cadrelor didactice a început din luna mai; casele corpului didactic organizează cursuri de formare pentru profesori în sistem online.

În același timp, sunt în pregătire ghiduri metodologice pentru profesori.

”Ministerul Educației pregătește niște ghiduri metodologice pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice și în același timp pentru a veni în sprijinul elevilor, având în vedere că există această posibilitate de recuperare a materiei în perioada de recapitulare la începutul anului școlar. Avem prevăzute în aceste ghiduri metodologice și activități remediale și așteptăm să finalizăm la nivelul grupurilor de lucru la Centrul Național pentru Politici în Evaluare și Educație, le vom prezenta foarte curând. Pentru un draft al acestor ghiduri, termenul este chiar astăzi, 15 iulie, urmând ca ele să fie finalizate până la 15 august”, a precizat ministrul.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele, premierul și membrii Guvernului se întâlnesc miercuri pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește miercuri la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Aceștia se întâlnesc înaintea ședinței extraordinare de guvern în care urmează să fie decisă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul României, care va începe tot miercuri, la ora 17:30.

Tot astăzi are loc și o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 16:00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate