Eveniment
APM Alba a emis acordul de mediu pentru construirea unui hidrocentrale de mică putere în comuna Bistra. Ce capacitate va avea

APM Alba a emis acordul de mediu pentru construirea unui hidrocentrale de mică putere pe cursul pârâului Valea Mare, în comuna Bistra. Aceasta va avea o capacitate instalată de producere a energiei electrice de 7,31 MW.
APM Alba a emis acordul de mediu pentru proiectul “Construire centrală hidroelectrică de mică putere – Valea Mare, comuna Bistra, judetul Alba”.
Proiectul se va implementa în comuna Bistra, pe râul Valea Mare, în intravilanul și extravilanul satelor Ciuldești, Bălești-Cătun, Durăști, Poiană.
Lucrările propuse se vor realiza în zona cursului de apă, zona drumului forestier și zona drumului comunal DC97, după cum urmează:
- captarea apei va fi situată la cota 1050 mdMN, pe malul stâng al pr. Valea Mare;
- conducta de aducțiune, cu lungime de aproximativ 7.550 m, care se va realiza în ampriza drumului forestier existent și a DC97;
- CHEMP2 situată în amonte, la cota 855 mdMN, pe malul drept al pr. Valea Mare, utilizând o suprafață de 188,5 mp;
- CHEMP1 situată în aval, la cota 675 mdMN, pe malul drept al pr. Valea Mare utilizând o suprafață de 220,4 mp.

Situaţia proiectată
CHEMP Valea Mare cu o capacitate instalată de producere a energiei electrice de 7,31 MW va fi formată din:
Captarea apei – care se va realiza prin execuția unui canal între malul stâng al pr. Valea Mare și capătul amonte al viitorului bazin de captare, canal prin care o parte din debitul apei se va scurge gravitațional, fără a necesita lucrări în albie. În aval se va asigura debitul de servitute de 0,195 mc/s. Captarea apei se situează la cota 1050 mdMN.
Bazinul de retenție și liniștire a apei va avea următoarele caracteristici constructive:
- Volum bazin captare la latura de sus: 982 mc
- Suprafață bazin captare la latura de sus: 607 mp
- Volum practic util: 511 mc
- Suprafață la volumul util: 464 mp
Camera de încărcare (cămin din beton) va fi amplasată în aval de bazinul de retenție și de liniștire a apei, adiacent acesteia și are rolul să asigure funcționarea în tandem a celor două microhidrocentrale. Accesul apei din camera de încărcare în conducta de aducțiune poate fi blocat cu o vană fluture acționată electric.
Conducta de aductiune a apei va avea o lungime totală de cca. 7.550 m, din care tronsonul 1 până la MHC2 – amonte va fi de cca. 3.400 m, iar tronsonul 2 până la MHC1- aval va avea o lungime de cca. 4.150 m.
Tronsonul 1 – este cuprins între cota captării (1050 mdMN) și microhidrocentrala Valea Mare din amonte (MHC2), situată la cota de 857 mdMN și va avea o lungime aproximativă de 3.400 m. Acest tronson va fi executat din conducte îngropate în ampriza drumului forestier, sub adâncimea de îngheț. Apa va fi preluată din camera de încărcare de o conductă din PAFSIN cu Dn 1200 mm, dimensionată pentru un debit maxim de Q=2,5 mc/s, care o va transporta către MHC2-amonte.
După uzinare, apa se va descărca într-un bazin de liniștire construit din beton în cadrul MHC2. Din acest bazin, va porni conducta de aducțiune a centralei din aval MHC1.
Tronsonul 2 – va fi realizat din conductă din PAFSIN, Dn 1200 mm, cu lungimea aproximativă de 4.150 m. Apa se va uzina în MHC1-aval, care va avea caracteristici tehnice relativ similare cu MHC2- amonte. După uzinare, printr-un bazin de liniștire aferent MHC1, amplasat în cadrul clădirii, apa se restituie în emisarul Valea Mare printr-un canal de evacuare.
Pe tot traseul conductei de aducțiune, aceasta se va monta îngropat sub adâncimea de îngheț, în ampriza drumului forestier – pe o lungime de cca. 3.426 m și în ampriza drumului comunal DC 97 pe o lungime de cca. 4.124 m, pe sectorul cuprins între kilometrul 3+600 m și până la kilometrul 7+724 m.
Conducta de aductiune va subtraversa de 6 ori cursul de apa pr. Valea Mare. În aceste zone adâncimea de îngropare a conductei va fi de cca. 1,5 m sub talvegul albiei.
Pe traseul drumului comunal, conducta de aducțiune va subtraversa două poduri situate la punctele de la kilometru 5+ 657 m și la kilometrul 6+342 m, precum și 17 podețe.
Amplasarea conductei se va realiza astfel încât să nu afecteze structura de rezistență a podurilor și podețelor subtraversate.
Pe traseul drumului forestier, conducta de aducțiune va subtraversa un număr de cca. 4 poduri și mai multe podețe, a căror structură nu va fi afectată deoarece conducta se monta îngropat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News