Actualitate
Aproape 8000 de persoane au donat sânge, în acest an, la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba. Au contribuit la salvarea de vieţi
Aproape 8000 de persoane au donat sânge, în acest an, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Alba. S-au strâns peste 12.000 de unităţi de sânge, care au ajuns în spitale. Reprezentanţii Centrului transmit mulţumiri celor care au contribuit la salvarea de vieţi omeneşti.
CTS Alba are ca obiect de activitate recoltarea, procesarea, conservarea, testarea și distribuția sângelui și componentelor sanguine şi răspunde solicitărilor venite de la spitalele din județ – Spitalul Județean de Urgență Alba, Spital Municipal Blaj , Spitalul Municipal Aiud, Spital orășenesc Cîmpeni, Spital orășenesc Abrud, Spital orășenesc Cugir, Spital Municipal Sebeș -, dar și de la spitalele din județele învecinate.
În perioada 1 ianuarie – 28 decembrie 2016, în Centrul de Transfuzie Sanguină Alba au donat sânge un număr de 7853 persoane, echivalentul a 3533,8 litri sânge și s-au livrat 12050 unități de sânge și componente sanguine către spitale, potrivit reprezentanţilor CTS.
Dintr-o pungă de sânge se pot obține 2-3 produse, astfel o persoană care donează sânge poate ajuta 2-3 bolnavi.
Centrul de Transfuzie Sanguină Alba mulțumește pesoanelor care au donat sânge în acest an și astfel, prin gestul lor au contribuit la salvarea de vieți omenești.
Nu uitați că donând sânge, îi puteți ajuta pe bolnavi să trăiască ,, Sângele poate face diferența între viață și moarte”, este mesajul directorului CTS Alba, dr. Ana Savu.
Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (Bulevardul Revoluţiei, nr. 23-25), în clădirea Direcției de Sănătate Publică Alba, și este deschis de luni până vineri între orele 8.00-11.00.
Condiţii pentru donare:
– vârsta: 18-60 ani
– greutate: femei între 57 kg şi 100 kg; bărbaţi – între 60 kg şi 110 kg
– persoană sănătoasă, fără tratament; să nu aibă / să nu fi avut următoarele probleme de sănătate: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau ale glandei tiroide, hipotnsiune TA<110/60 mmHG, hipertensiune TA>180/100 mmHG, dioptrii >4
– să nu fi avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni
– femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– dimineaţa, înainte de donare, se serveşte un mic dejun fără grăsimi şi lichide (ceai, cafea, suc, lapte)
– donatorul să nu fie după serviciul de noapte
– nu se consumă alcool, înainte cu 2-3 zile de donare. AICI, condiţii complete.
La fiecare donare de sânge, se efectuează următoarele analize:
– teste pentru Hepatita B şi C, HIV, Sifilis, HTLV, ALT
– determinare grupă sanguină şi RH
– test pentru anemie: Hemoglobina (în predonare).
De ce să donezi sânge?
Dacă donezi, îţi ajuţi organismul să-şi împrospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea. De asemenea, o donare sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. Un plus? În urma donării, rezistenţa la traumatisme creşte, iar, în cazul unui accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. După donare, sângele se reface, ca volum, în câteva ore şi celular în maximum două săptămâni.
Ţi se efectuează gratuit analizele: RH, grupă sanguină, hepatita B, C; HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).
Ai dreptul la o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă).
Primeşti 50% reducere la abonamentul pentru transport în comun, timp de o lună.
Poţia salva chiar trei vieţi, cu o singură donare.
Conform HG nr. 1364/2006, donatorul de sânge are dreptul sa primească pentru fiecare donare, 7 tichete de masă pentru produse alimentare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News