Actualitate
Aproape jumătate dintre unitățile de învățământ din județul Alba nu au autorizație de securitate la incendiu. Cele mai multe sunt școli gimnaziale și primare
Cu doar două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, unitățile de învățământ din județul Alba sunt departe de a fi pregătite. Din cele aproximativ 190 de școli și grădinițe din județ, aproape jumătate nu au autorizație de securitate la incendiu. Și mai trist este faptul că majoritatea sunt grădinițe și școli primare și gimnaziale.
În prezent, la nivelul județului Alba își desfășoară activitatea 76 de clădiri cu destinația de învățământ care necesită obținerea unei autorizații de securitate la incendiu și nu o dețin. Dintre acestea, grădinițe și creșe sunt 20, școli primare și gimnaziale – 45, iar licee/colegii/școli postliceale/școli profesionale – 11.
Situația acestora este un proces aflat în continuă dinamică, în funcție de organizarea socio-administrativă la nivel local, de numărul de elevi care necesită școlarizare de la an la an, precum și de stadiul îndeplinirii măsurilor pentru obținerea acestui document, potrivit unui răspuns primit de Alba24 din partea Inspectoratului Județean pentru Situaţii de Urgență Alba.
„Vă informăm asupra faptului că, recent, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 146/2017 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevede că termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu prevăzut la art. 30 alin. (41) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare, se prorogă până la data de 30 septembrie 2017. Iar beneficiarii care depun până la data de 30 septembrie 2017 documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptați de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.
Pregătirea elevilor și a personalului din cadrul unităţilor de învăţământ în domeniul situaţiilor de urgenţă, este o activitate aflată în permanență în prim-planul preocupărilor noastre, derulată periodic prin exerciţii de evacuare la unităţile de învăţământ la care participă elevii, preșcolarii, personalul didactic și nondidactic. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Unirea” al județului Alba este un aliat fidel al sistemului de învățământ în ceea ce privește activitatea de informare preventivă a acestei categorii de public. Astfel că, până la acest moment, numai în anul 2017, am organizat 45 acţiuni „Porţi Deschise” cu participarea elevilor şi cadrelor didactice din județ, desfășurate preponderent în două perioade conform programului ”Școala Altfel”. Sub egida acestor activități curriculare, cadrele unității noastre s-au deplasat și la unități de învățământ unde au ținut lecții deschise pe tema situațiilor de urgență și au prezentat tehnica de intervenție.
În plus, în fiecare an, se execută controale, inspecții și verificări la toate unitățile de învățământ din județ, unde identificăm neconformitățile pe linia apărării împotriva incendiilor și protecției civile, depunem eforturi, împreună cu factorii de răspundere de la nivel local, pentru remedierea acestora cât mai rapid cu putință și, acolo unde este cazul, aplicăm măsura sancționării contravenționale a responsabililor.
Suntem într-o permanentă colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Alba, precum și cu primăriile, care alocă fondurile necesare funcționării unităților de învățământ, pentru intrarea în legalitate a acestor categorii de instituții.
Toate aceste activități, desfășurate sub coordonarea cadrelor unității noastre, au ca scop asigurarea climatului de siguranță în școli, dar și instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ cu privire la modul corect de comportare în cazul producerii unei situații de urgență.
În urma controalelor efectuate în unitățile de învățământ, s-au constatat nereguli la scenariul de securitate la incendiu; instalație hidranți interiori; instalație de detectare, semnalizare si avertizare incendiu; instalație hidranți exteriori; instalație iluminat de securitate pentru evacuare; piese desenate la scara 1:50, 1:100 ori 1:200, după caz, pentru arhitectură, în care sunt incluse măsurile de securitate la incendiu și instalații cu rol în asigurarea cerinței „securitate la incendiu”(iluminat de securitate pentru evacuare, instalatie de detectare-semnalizare a incendiilor), din documentația tehnică la fazele de proiectare proiect tehnic — P.Th; referatul verificatorului de proiect atestat pentru cerința fundamentală „securitate la incendiu”, construcții și/sau instalații la fazele de proiectare proiect tehnic — P.Th. și detalii de execuție; lista documentelor care atestă performanța la foc a produselor pentru construcții cu rol în satisfacerea cerinței fundamentale „securitate la incendiu” ori a celor care au performanțe de comportare la foc; relevee la situația existentă pentru fiecare nivel, secțiune și fațadă ale construcției, după caz, la scara 1:50, 1:100 ori 1:200, după caz, pe care se marchează, după caz, modificările propuse și autorizația de construire.
În final, vă asigurăm de faptul că, aceste categorii de obiective, fiind frecventate de același public, asupra căruia este îndreptată toată atenția noastră din punct de vedere al securității la incendiu, beneficiarii (elevii și personalul) cunosc specificul clădirii, riscurile unității administrativ-teritoriale în care își desfășoară activitatea, modul de amplasare al mijloacelor de apărare împotriva incendiilor, modul de evacuare în situație de urgență, dispunerea căilor de evacuare, amplasarea locului de adunare în caz de urgență și identifică cu ușurință semnalele acustice specifice pentru alarmare”, precizează ISU Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pompi
luni, 28.08.2017 at 19:33
Oare ISU a citi ceea ce scrie in articol ??? Adica nu se intelege absolut nimic oameni buni…in special in privinta neregulilor