Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AREST la DOMICILIU pentru preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi ceilalţi inculpaţi. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia privind contestaţia DNA

Publicat

mircea molot, DNA Alba Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat, marţi seara, după trei ore de deliberare, privind contestaţia procurorilor DNA, în dosarul preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi ceilalţi patru inculpaţi. Aceştia vor fi cercetaţi în continuare în arest la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile. Un efect al acestei decizii definitive este şi suspendarea din funcţie a preşedintelui CJ.

Potrivit unui comunicat al Curţii de Apel Alba Iulia, instanţa a “admis contestaţia formulată de D.N.A. – Serviciul Teritorial Alba Iulia (împotriva încheierii penale din 4.12.2014 dispusă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba în dosarul penal nr. 5319/107/2014), a desfiinţat încheierea penală atacată şi pe cale de consecinţă a dispus luarea faţă de cei 5 inculpaţi (Moloţ Ioan Mircea, Balint Tiberiu Ioan, Venter Robertto Patrick, Pup Emanoil Milică şi Axinte Vasile) a măsurii preventive a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile începând cu data punerii în executare a acestei măsuri.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii:

– să nu părăsească imobilul de domiciliu fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura

– să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat

– să nu comunice cu alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, cu martorii, experţii şi cu membrii familiilor acestora.

În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţi împotriva aceleiaşi încheieri penale.

Instanţa a judecat marţi contestaţii formulate de procurori împotriva încheierii penale din 4 decembrie, dispusă de Tribunalul Alba, prin care s-a respins propunerea formulată de DNA de arestare preventivă a inculpaţilor Ioan Mircea Moloţ, Tiberiu Ioan Balint, Robertto Patrick Venter, Emanoil Milică Pup şi Vasile Axinte. Tribunalul a dispus faţă de cei cinci inculpaţi măsura controlului judiciar până la data de 15 februarie 2015.

În dosarul penal în care este vizat Mircea Moloţ, este anchetată atribuirea unor contracte de lucrări publice, finanţate din fonduri europene şi de statul român, în care beneficiar a fost CJ Hunedoara.

Cei cinci inculpați au fost aduși miercuri la sediul DNA Alba, iar după mai bine de șase ore de audieri au fost reținuți pentru 24 de ore. Procurorii au formulat pe numele inculpaților propuneri de arestare preventivă, însă instanţa a dispus măsura controlului judiciar.

Citeşte AICI mai multe detalii.

DNA: Mircea Moloţ a instituit regula „întoarcerii” către familia sa a unui procent din suma finanțată de la bugetul județului

Președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloț, cercetat de DNA pentru fapte de corupție, a instituit regula „întoarcerii” către familia sa a unui procent din suma finanțată de la bugetul județului, mita primită de acesta prin firmele controlate de ginerele său fiind de peste 9,6 milioane de lei, se arată în referatul întocmit de DNA la propunerea de arestare preventivă a lui Moloț.

Conform referatului obținut de Agerpres, odată ajuns la conducerea instituției publice, Moloț a înțeles că orice alocare bugetară din partea CJ Hunedoara se poate constitui într-o sursă de venit pentru sine, sens în care a profitat în interes personal ‘fără nicio rezervă’, ulterior fiind atras în câmpul infracțional și coinculpatul Tiberiu Balint Ioan, fost vicepreședinte al CJ Hunedoara.

Astfel, pentru acordarea de contracte sau finanțări ale contractelor în curs, inculpatul Mircea Moloț a instituit regula ‘întoarcerii’ către familia sa a unui procent din suma finanțată de la bugetul județului, susține DNA.

“De-a lungul mandatului său, acesta și-a perfecționat sistemul de obținere a foloaselor ilicite de la ofertanții declarați câștigători în urma derulării procedurilor de achiziție publică, concomitent cu atenția permanentă acordată evitării depunerii semnăturilor pe înscrisurile care implicau aprobări sau avizări în favoarea acestora, dar prin manifestarea unei atenții sporite asupra situațiilor centralizatoare referitoare la prioritizarea plăților în favoarea acestor parteneri. Aceștia din urmă acceptau ‘relații comerciale’ cu firmele familiei Moloț, respectiv plata unor servicii sau lucrări care, pe de-o parte, nu erau justificate raportat la îndeplinirea criteriilor de calificare iar pe de altă parte, nu erau justificate datorită lipsei capacității tehnice și/sau profesionale a firmelor familiei Moloț”, se arată în documentul citat.

În jurul președintelui Consiliului Județean Hunedoara s-a creat aparența unui circuit financiar licit, în contextul în care firmele câștigătoare, administrate în fapt de inculpații Axinte Vasile și Pup Emanoil Milică, au încheiat convenții subsecvente contractelor de lucrări sub titulatura “contracte” ori “contracte de prestări servicii”, care, conform procedurii legale, ar fi trebuit numite „contracte de subantrepriză execuție lucrări” și ar fi fost în mod obligatoriu aduse la cunoștința autorității contractante și cu justificarea necesității subcontractării.

“În realitate, indiferent de titulatura convențiilor (contracte numite sau nenumite) pentru care s-au emis facturi și efectuat plăți, acestea nu au fost executate, nefiind întocmite situații de lucrări de către ‘executant’, respectiv SC Vivanty Industries SRL și SC Cristalyn Dinamic SRL. Din evidențele contabile ale acestor societăți rezultă că s-au făcut plăți de către ‘beneficiarii’ de lucrări, în condițiile în care ‘executantul’ nu figura cu angajați, iar declarațiile diriginților de șantier și ale funcționarilor din cadrul serviciului tehnic cu atribuții în verificarea derulării contractelor audiați în cauză au susținut că pe șantiere lucrările s-au executat exclusiv de angajații ofertanților câștigători. (…) Ca urmare, implicarea unor subcontractanți reprezintă doar o formă subterană de a crea aparența de legalitate și aducerea în circuitul civil a unor sume de bani care provin din infracțiuni de corupție”, se mai arată în referatul DNA.

Procurorii arată că în perioada 2010-2014 SC Viva Construct SRL, controlată de omul de afaceri Vasile Axinte, și SC Trans Construct Import Export SRL, controlată de viceprimarul comunei Vorta, Emanoil Milică Pup, au reprezentat principalii parteneri ai Consiliului Județean Hunedoara în ceea ce privește lucrările de infrastructură din acest județ, o valoare estimativă a plăților pe contractele cu aceste societăți ridicându-se la sumele de 29.101.716,33 lei către SC Viva Construct SRL, 103.998.203,20 lei către SC Trans Construct Import Export SRL și 5.639,56 lei către SC Euro Cons Expert SRL, controlată tot de Vasile Axinte.

Din aceste sume, valoarea sumelor întoarse în mod ilicit, cu titlu de mită, către președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț, prin societățile deținute de ginerele său este de peste 9,6 milioane de lei, astfel: 4.454.442,71 lei pe relația cu SC Vivanty Industries SRL și 3.997.759,05 lei pe relația cu SC Cristalyn Dinamic SRL de către SC Viva Construct SRL, 265.000 lei pe relația cu SC Vivanty Industries SRL și în sumă de 886.750 lei pe relația cu SC Cristalyn Dinamic SRL de către SC Trans Construct Import Export SRL.

“Este de remarcat faptul că din banii intrați în această modalitate în firmele controlate de Venter Robertto, parte erau transferați ulterior în baza unor contracte de închiriere utilaje către SC Sigma Plus SRL, societate cu privire la care inculpatul Moloț Mircea Ioan a afirmat că este firma familiei sale. (…) De asemenea, valoarea sumei întoarse în mod ilicit, cu titlu de mită, către vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Balint Tiberiu, este de 510.000 lei pe relația SC Trans Construct Import Export SRL cu City Parc Solutions SR”’, se mai precizează în documentul citat.

Procurorii din cadrul DNA — Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de președintele CJ Hunedoara cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de trafic de influență în formă continuată, luare de mită în formă continuată, folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, spălare de bani, în forma instigării, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.

În același dosar este cercetat și fostul vicepreședintele al CJ Hunedoara Tiberiu Balint, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și spălare de bani, în forma instigării.

Ginerele lui Mircea Moloț, Robertto Patrick Venter, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor concurente de complicitate la luare de mită, în formă continuată, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce viceprimarul comunei Vorta, Emanoil Milică Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, este acuzat de dare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și spălare de bani, în forma complicității.

În același dosar mai este cercetat și administratorul societăților SC Viva Construct SRL și SC Euro Cons Expert SRL, Vasile Axinte, el fiind acuzat de cumpărare de influență în formă continuată, dare de mită în formă continuată, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă și complicitate la spălare de bani.

Acuzaţiile procurorilor DNA:

Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:

– trafic de influenţă, în formă continuată (2 acte materiale)

– luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale)

– luare de mită

– luare de mită, în formă continuată (3 acte materiale)

– folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial

– spălare de bani, în forma instigării (2 infracţiuni)

– conflict de interese

– deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.

Tiberiu Ioan Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:

– luare de mită, în formă continuată

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale)

– spălare de bani, în forma instigării.

Robertto-Patrick Venter, administrator al SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:

– complicitate la luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale)

– complicitate la luare de mită, în formă continuată, (3 acte materiale)

– spălare de bani (2 infracţiuni)

– fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Emanoil Milică Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:

– dare de mită, în formă continuată (3 acte materiale)

– dare de mită, în formă continuată

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (3 acte materiale)

– spălare de bani, în forma complicităţii (2 infracţiuni).

Vasile Axinte, administrator al SC Viva Construct SRL şi SC Euro Cons Expert SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor concurente de:

– cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale)

– dare de mită în formă continuată (21 acte materiale)

– dare de mită

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă, (21 acte materiale)

– complicitate la spălare de bani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax