Câmpeni
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu, a sfințit vechea biserică a Mănăstirii Subpiatră de la Sălciua, construită înainte de 1.800
Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu, a sfințit vechea biserică a Mănăstirii Subpiatră din protopopiatul Câmpeni, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.
De asemenea, el a celebrat duminică Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură.
La finalul slujbei, arhiepiscopul Irineu le-a oferit diplome celor care au contribuit la înfrumusețarea vechii biserici a vetrei monahale.
„În această zi de primăvară, am sfinţit vechea biserică a Mănăstirii Sub Piatră, o adevărată bijuterie arhitecturală, care adăposteşte tezaurul credinţei noastre ortodoxe şi mântuitoare.
În acest chivot de lemn al neamului, credincioşii s-au împărtăşit, de-a lungul timpului, de cuvântul evanghelic şi de harul sacramental, reuşind să rămână statornici în matca Bisericii străbune.
Prin stropire cu aghiasmă şi prin ungere cu Sfântul Mir, monumentul istoric a primit pecetea sfinţeniei, împlinindu-se, astfel, cuvintele psalmistului:
«Casei Tale se cuvine sfinţenie, Doamne».
Acum, acest edificiu consacrat exprimă mai elocvent frumuseţea sufletească a înaintaşilor noştri şi forţa lor mărturisitoare, în faţa vitregiilor vremii” le-a spus el, celor prezenți, potrivit Radio Reîntregiera.
Biserica Mănăstirii de la Subpiatră, construită înainte de 1.800
Biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua), cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost edificată în anul 1797, pe vatra unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”.
Biserica a fost reabilitată între anii 1998-2014, ocazie cu care au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare a exteriorului locașului de închinare.
Între anii 2006 și 2014, au fost restaurate catapeteasma, icoanele din interiorul bisericii și pictura care împodobește Sfântul Altar.
Așezământul călugăresc de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Ioil Sîngeorzan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News