Connect with us
Publicitate

AIUD

Articol în prestigioasa revistă Nature, despre savantul din Aiud, Sergiu Pașca. Pas important în cercetarea mondială

Publicat

Prestigioasa revistă Nature a dedicat un articol amplu tânărului savant român, originar din Aiud, Sergiu Pașca. 

Articolul analizează cele mai noi realizări ale laboratorului pe care acesta îl conduce la Stanford. 

Modelele 3D de țesut biologic, realizate de Sergiu, care încorporează mai multe tipuri de celule, sunt cele mai recente instrumente pentru înțelegerea dezvoltării umane și a bolilor.

”Încă de când era student la medicină în România, Sergiu Pașca și-a dorit să înțeleagă cum se deteriorează legăturile dintre celule în creierul persoanelor cu tulburări psihice.

Citește și: Tânărul savant din Aiud, Sergiu Pașca, numit ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea de Cercetare în domeniul Schizofreniei

Deoarece creierul uman viu este inaccesibil, aceste afecțiuni ar putea fi diagnosticate și clasificate doar în funcție de simptomele lor comportamentale, mai degrabă decât de cauzele lor biologice sub-adiacente.

În 2017, Pașca a făcut un pas major spre obiectivul său. Până atunci, el era medic-om de știință la Universitatea Stanford din California și folosea celule stem pluripotente induse (celule iPS) pentru a modela diferite structuri ale creierului.

Cultivate din celule adulte ale pielii, celulele iPS ar putea fi stimulate în laboratorul lui Pașca pentru a crește în sferoizi 3D care imită țesuturile neuronale, cum ar fi cortexul frontal” scriu jurnaliștii revistei.

Tânărul om de știință român Sergiu Paşca, profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a obţinut un premiu important ca urmare a cercetărilor sale avansate în domeniul tratării bolilor neuropsihice.

Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei (SIRS) l-a numit pe Sergiu Paşca, cercetătorul anului 2021.

”Dr. Paşca a dezvoltat câteva dintre modelele iniţiale de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii luate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax