Connect with us
Advertisement

Economie

ASF plafonează tarifele la polițele RCA. Cât va costa asigurarea după ce proiectul va fi aprobat de Guvern

Publicat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pregătit proiectul pentru plafonarea tarifelor la polițele RCA după retragerea autorizației Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va înainta, luni, Ministerului Finanţelor Publice o propunere privind stabilirea unor tarife pentru poliţele RCA la nivelul celor din luna martie a anului trecut, dar şi o altă propunere care vizează renunţarea la taxa de unu la sută aplicată companiilor de asigurări.

Tarifele RCA ar putea fi mai mica decât cele plătite de șoferi în ultimele luni

„Societăţile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuţii cu principalele societăţi de asigurări ca pentru următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate în urmă cu un an de zile.

Mai mult, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să-şi facă o poliţă RCA, Autoritatea va renunţa la taxa de 1% pe care o aplică asigurătorilor.

Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi, luni, le vom înainta Ministerului de Finanţe. Vrem să avem stabilitate pe piaţa RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe piaţă”, a declarat într-o intervenţie la Digi 24 Valentin Ionescu, director general, în cadrul ASF.

Acesta a precizat, răspunzând unor întrebări, că tarifele ar urma a fie raportate la cele din luna martie a anului trecut, iar în aceste condiţii tarifele pentru poliţele RCA ar urma să fie „ceva mai mici” decât cele din ultimele luni.

Potrivit Income Magazine, acestea se vor plafona la nivelul mediu al pieței din martie 2022, tarife care au fost mai mici decât tarifele de referință stabilite în august cu circa 15-20%.

Plafonarea preţurilor la poliţele RCA este din nou luată în calcul de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după ce publicarea recentă a tarifelor de referinţă au atras atenţia asupra creşterilor consistente din ultimul an ale tarifelor de referinţă, ajungând de la ritmuri de creştere de 11,5%, până la 69,7%.

Proiectul ar urma să intre săptămâna viitoare în ședința Guvernului pentru aprobare.

De asemenea, luni este așteptată la Parlament conducerea ASF pentru a prezenta situația companiei de asigurări Euroins România după ce Autoritatea a decis să-i retragă acesteia autorizația de funcționare.

Scumpiri pe piața RCA după ce ASF a retras autorizația Euroins

Șoferii din România s-ar putea confrunta cu noi scumpiri ale polițelor auto RCA, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația societății de asigurări Euroins, cel mai mare jucător din piață, cu peste 2,5 milioane de clienți, companie care și ținea tarifele jos, comparativ cu alți jucători din piață. La un an de la ultimul faliment din asigurări, cel al City Insurance, polițele RCA se scumpiseră cu peste 40%.

Cum vrea ASF să prevină un cutremur pe piața RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă determinată. Un alt scenariu ar putea fi o nouă majorare a contribuțiilor virate de companiile de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), entitatea care plătește daunele păgubiților rămași în urma falimentelor de asigurări, potrivit unei analize economedia.ro

„În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, urmează să transmitem propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, a declarat pentru Economedia Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Această soluție vine în contextul în care Fondul de Garantare a Asiguraților mai are în conturi doar circa 185 milioane de lei pentru plata despăgubirilor RCA, după ce în ultimul an a plătit despăgubiri de aproximativ 665,6 milioane lei în urma falimentului City Insurance, iar acestea încă nu s-au încheiat.

Anterior, Guvernul a precizat, într-un comunicat de presă, că va susține „toate măsurile necesare” pentru a proteja interesele asiguraților, în urma retragerii autorizației Euroins.

Alt scenariu ar putea fi o nouă majorare a contribuției virate de firmele de asigurare la Fondul de Garantare a Asiguraților. În 2022, contribuția a crescut deja de la 1% la 2,5%, în martie, imediat după declararea falimentului City Insurance. Iar în 2023, contribuția a crescut din nou, de la 2,5% la 4%. Aceste costuri în plus pot fi suportate de companiile de asigurări din propriile fonduri, dacă le au disponibile, dar în cele mai multe cazuri ele sunt transmise tot către șoferi, prin scumpirea ofertelor de poliță RCA.

Un alt scenariu, dar mai puțin probabil, ar putea fi contractarea de împrumuturi de către Fondul de Garantare a Asiguraților, pentru a putea asigura continuitatea plății despăgubirilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Sorin

    sâmbătă, 18.03.2023 at 19:54

    nu mai mințiți lumea,,cine vreodată ne vrea binele,nimeni…oameni de la „Declic”stau în fata ușilor la Asf-mafiotii sa-si dea demisia și voi mințiți, spurcatilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement