Economie
OFICIAL: ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins. Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor
Oficial: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de functionare a Euroins, a transmis oficial instituția, într-un comunicat către Alba24.
Redăm comunicatul oficial al ASF:
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022.
Ce se întâmplă cu polița RCA, în cazul falimentului unei companii de asigurări. Cine plătește în cazul unui eventual accident
Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.
Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.
Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.
Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.
Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.
Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat, AICI.
Ce se întâmplă asigurările românilor la Euroins
Cei care au asigurare la Euroins trebuie să știe că pentru un moment nu au probleme, iar asigurarea lor rămâne valabilă până la data expirării. Problema apare la cei care vor fi loviți de șoferi care au polițe RCA la Euroins.
Următorii pași:
- Fondul de Garantare urmează să preia activitatea Euroins.
- ASF trebuie să ceară în instanță decizia de insolvență, iar ulterior de faliment.
- Se pot depune apoi cererile de plată.
- Plățile se vor face abia la 60 de zile după ce decizia va fi publicată în monitorul oficial.
Polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă o perioadă, după falimentul unei companii de profil.
Informația este utilă, în condițiile în care peste 2,5 milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurarea lor, în contextul noului scandal ASF – Euroins.
În cazul unui faliment anterior, care a afectat major piața asigurărilor din România, cel al City Insurance, polițele au rămas valabile doar 90 de zile.
În acest interval, şoferii care şi-au cumpărat asigurări care expirau ulterior perioadei puteau renunţa la ele și puteau să ceară să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare.
Este de așteptat ca acest lucru să se întâmple și în cazul companiei Euroins, despre care presa centrală scrie că ASF ar fi decis joi seară să-i ridice autorizația, lucru care ar duce, în această situație, la insolvență.
Dacă Euroins intră în faliment, este de așteptat ca asigurările la această companie să rămână valabile o perioadă.
Cel mai probabil, este vorba despre o perioadă de 90 de zile, potrivit actualei legi.
Întrebarea este însă cine le va onora în cazul unor accidente. Teoretic, Fondul de Garantare, dar unele asigurări vor ajunge la masa credală, așa cum s-a întâmplat și în cazul City Insurance.
Așadar, în cazul falimentului unei companii de asigurări puteți denunța în orice moment polița și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat.
Dacă denunțați polița și nu ați avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada neexpirată aveți dreptul să vă recuperați diferența de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților.
Deocamdată nici o instituție a statului nu a făcut lumină în legătură cu ce se întâmplă pe piața asigurărilor dn România în ultimii ani și nici o analiză a modului în care a acționat ASF.
Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a declarat, vineri, la Digi24, după decizia Autorității de a retrage autorizația de funcționare a Euroins ca urmare a intrării în insolvență, că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la această firmă.
„La această societate au avut loc acțiuni de control intense. În ultimele 6 luni, controlul a fost extrem de minuțios, a fost o acțiune la care experții de la ASF au depus eforturi pentru a vedea care este starea financiară a acestei companii.
Decizia Consiliului se bazează pe o amplă analiză a situației la această societate”, a afirmat Daniel Apostol.
Întrebat dacă putea să fie preîntâmpinată această situație, Apostol a declarat: „Euroins a fost obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat o evidențiere a situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie anul curent, ASF a aplicat peste 20 de acțiuni soldate cu amenzi de peste 16 milioane de lei. Toate sancțiunile au fost confirmate pe fond sau definitiv de instanțele de judecată, confirmând astfel justețea deciziilor luate de ASF”.
În ceea ce privește sesizarea procurorilor de către ASF, purtătorul de cuvânt a spus: „Autoritatea nu comentează informații care sunt de natură să intervină în procese de analiză ale altor autorități ale statului”.
„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrmoniului acestei societăți.
Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate.
Reacția Guvernului după ce a fost retrasă autorizația de funcționare a Euroins
„Guvernul României va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați de evoluțiile de pe piața Răspunderii Civile Auto.
În urma analizei efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca institutie responsabilă, aceasta urmează să transmită propunerile de soluționare către Ministerul de Finanțe, pentru înaintarea la nivelul Guvernului”, găsim notat în comunicatul Executivului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News