Connect with us
Advertisement

Actualitate

ASF propune asigurarea de cutremur cu franșiză. Soluții privind completarea asigurărilor obligatorii de locuințe

Publicat

apartament bloc Grupul de lucru privind asigurările obligatorii de locuințe, constituit la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a elaborat mai multe propuneri, pe termen scurt, mediu şi lung care vizează, în principal, creșterea gradului de cuprindere în asigurări și identificarea de soluții privind completarea eficientă a asigurărilor obligatorii de locuințe cu cele facultative. Astfel, ASF propune ca polițele obligatorii de asigurare a locuințelor să includă o așa-zisă franșiză.

Dacă locuința va pica în caz de cutremur, păgubitul nu va mai încasa nici măcar cei 10.000 de euro, sumă din care oricum nimeni nu își poate reconstrui o altă locuință.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune, în urma analizei unui grup de lucru constituit în cadrul instituţiei, ca poliţa obligatorie PAD, care acoperă riscuri de cutremur, inundaţii şi asigurări de teren, să acopere doar o parte din daunele provocate de un cutremur, iar o parte din daune să fie achitate de către păgubit. Măsura ar avea drept scop „asigurarea sustenabilităţii sistemului de asigurare”, potrivit unui comunicat al autorităţii, publicat marţi.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) este obligatorie în România şi are un cost modic – 10 euro pe an pentru locuinţele din chirpici (tip B) şi 20 de euro pentru cele din materiale mai solide, precum cărămida sau cimentul (tip A).

Valoarea acoperită în caz de dezastru este de 10.000 de euro pentru o locuinţă de tip B şi 20.000 euro pentru o casă de tip A.

Un grup de lucru privind asigurările de locuinţe, constituit în ianuarie în cadrul ASF, a propus măsuri de revigorare a sectorului, slab dezvoltat în România.

Printre cele mai importante schimbări propuse, în ceea ce priveşte Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, se numără:

– Introducerea unei franșize în cazul riscului de cutremur – măsura vizează asigurarea sustenabilității sistemului de asigurare, prin diminuarea despăgubirii, îndeosebi în cazul daunelor minore (conform scopului declarat de legiuitor, polița PAD urmărește protecția în caz de dezastre). Franșiza poate fi eliminată la solicitarea asiguratului/contractantului prin plata unei prime de asigurare suplimentare;

– Liberalizarea canalelor de distribuție pentru polițele PAD – se propune modificarea articolelor de lege care stabilesc faptul că distribuția polițelor PAD se realizează exclusiv prin intermediul societăților de asigurare; modificările vin în întâmpinarea implementării noilor  prevederi IDD;

– Modificarea și clarificarea unor prevederi legale în sensul restrângerii obligativității încheierii poliței PAD, coroborată cu dreptul de despăgubire, doar pentru imobilele cu destinație de locuințe care sunt în mod efectiv utilizate în acest scop – sunt excluse imobilele utilizate integral în scop comercial (ex. apartamente în care funcționează sedii de firme). Se corectează astfel unele neclarități din legislația prezentă pentru situații în care imobilele în care se desfășoară exclusiv activitate comercială ar trebui asigurate însă, ulterior, nu pot beneficia de despăgubire;

– Clarificarea legislației prin menționarea expresă a posibilității încheierii de către proprietarii de imobile, încadrate în clasa I de risc seismic, a unei polițe facultative, fără a prezenta dovada încheierii PAD, în condițiile imposibilității legale de a contracta o poliță PAD;

– Eliminarea beneficiarului din formatul poliței PAD (element specific doar în cazul asigurărilor de viaţă) – solicitarea despăgubirii se poate face doar de către asigurat;

– Posibilitatea ca cererea de despăgubire să poată fi preluată direct de către PAID, în situaţii speciale (ex. cazurile Astra şi Carpatica);

– Stabilirea cuantumului fix al amenzii contravenționale la valoarea de 500 lei pentru neîncheierea poliței PAD (în prezent, cuantumul este de la 100 la 500 lei);

– Liberalizarea accesului în acționariatul PAID – ulterior constituirii PAID, pot fi acţionari la această societate orice alte entități, care singure ori prin intermediul sau în legătură cu alte entități controlate de aceleaşi persoane ori grup de persoane exercită drepturi ce decurg din deţinerea unor acţiuni, care cumulate reprezintă cel mult 15% din capitalul social al PAID sau îi conferă acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot în adunarea generală a acţionarilor PAID.

Franşiza presupune că o parte dfin daună este acoperită de către asigurat, într-o proporţie fixă sau procentuală, stabilită prin contractul de asigurare.

O altă propunere vizează stabilirea unei amenzi fixe de 500 de lei pentru lipsa PAD, în locul sistemului actual, care prevede amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. Măsura ar avea ca scop stimularea asigurării locuinţelor, în condiţiile în care, din cele peste 8 milioane de locuinţe din România, doar 1,73 milioane erau asigurate împotriva dezastrelor, prin poliţe obligatorii, la finalul lunii august, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite poliţele PAD.

Situația financiară a PAID nu este însă una rea. Deocamdată, in absența evenimentelor asigurate neplăcute, PAID înregistrează profituri substanțiale. La 31 decembrie 2015 PAID avea venituri din primele brute subscrise cifrate la 134 milioane lei, însă plătise daune cifrate în jurul a 3 milioane de lei.

sursa: asfromania.ro, digi24.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement