Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociația Europeană a Industriei Miniere (EUROMINES): Nicio companie nu mai vrea să investească în mineritul din România

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia MontanaÎn contextul în care legislația și procedurile din România se mențin în aceleași forme ca în prezent, impactul industriei miniere asupra economiei în următorii 20 de ani va fi zero, susţine Corina Hebestreit, director al Euromines, Asociația Europeană a Industriei Miniere. Luni, Senatul României a respins modificarea Legii minelor.

Aceste modificări legislative au apărut ca o necesitate pentru a permite relansarea industriei miniere și pentru a evita ca proiectele miniere să aibă nevoie de legi separate, cum s-a încercat inițial în cazul exploatării de la Roșia Montană.

De altfel, subiectul Roșia Montană a devenit un laitmotiv pentru conducerea Euromines, dintr-un motiv simplu: RMGC, companie în care statul român este acționar minoritar, încearcă de 14 ani să obțină aprobarea pentru începerea exploatării de aur în Munții Apuseni, fără ca între timp să fi primit un raspuns clar, fie pozitiv, fie negativ.

Cu aceste probleme în jurul unei singure mine și cu dezbaterea nesfârșită despre cine ar trebui să zică da sau nu – Parlamentul, prim-ministrul sau altcineva, nu va fi niciun alt investitor străin care să se bage în așa ceva. Este cel mai rău lucru care i se putea întâmpla României. Dacă ar fi pus ștacheta foarte sus, cerințe foarte stricte, ceea ce în mare măsură s-a și întâmplat, ar fi fost în regulă. Dar acest ping-pong, indecizia reprezintă o otravă pentru orice investiție. Dacă nu ar fi fost de acord, Guvernul ar fi trebuit să spună încă de acum cinci-șase ani: Nu vrem, mulțumim, plecați. Acum, dintre toate companiile pe care le reprezentăm, nimeni nu mai vine în România, din cauza acestei povești

Corina Hebestreit
director Euromines

Aceasta a dat exemplul Germaniei, unde orice fel de autorizare depinde de îndeplinirea unor criterii, iar pentru evaluare și decizie există persoane desemnate precis. ”Procedura nu ajunge în Parlament, într-un consiliu, sau la un prim-ministru. Eu, ca germancă, nu pot să înțeleg asta”, a mai spus directoarea Euromines.

La nivel comunitar, Euromines lucrează la implementarea unui Parteneriat European pentru Inovație, care are ca scop asigurarea furnizării sustenabile a economiei cu materii prime, astfel încât UE să devină lider mondial în explorarea, extracția, procesarea, reciclarea și înlocuirea materiilor prime până în 2020.

Conform acestei strategii, statele membre trebuie să vină cu propuneri concrete referitoare la contribuția individuală, conform punctelor forte pe care se bazează – resurse minerale, păduri, cercetare. Aceste planuri ar putea fi eligibile pentru finanțare europeană.

”Abordarea României ar trebui să vină de la oamenii din România. Când vin în România, văd doar mine dezafectate, depozite dezafectate, peisaje triste. Acesta ar fi un subiect pe care ar trebui să îl rezolvați”, a mai spus Corina Hebestreit.

Propunerile pot fi trimise la Comisia Europeană până în ianuarie 2014 și pot aparține Guvernului, universităților sau asociațiilor profesionale.

Criza economică a relevat faptul că statele Uniunii se bazează într-o măsură mult prea mare pe importurile de materii prime, pentru  susținerea industriei și a consumului.

În ultimii ani, guvernele României s-au pronunțat pentru relansarea mineritului, pe baza a câteva elemente: prețurile materiilor prime au crescut, exploatările devin profitabile, înființarea de locuri de muncă, rezolvarea problemelor ecologice, îmbunătățirea indicatorilor macro-economici (șomaj, deficite, asigurări sociale etc.).

În România, din cele 650 de mine care funcționau în 1997, 520 au fost închise până în 2006, pentru că nu corespundeau criteriilor UE.

sursa: sursazilei.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. adela

    sâmbătă, 07.12.2013 at 14:53

    minerit??? la rosia montana aun fost incalcate toate normele legislative existente ROMANIA . AFACEREA RMGC PUTE DE CORUPTIE .CE FACE DNA-UL ?

  2. Tudor Pop

    sâmbătă, 07.12.2013 at 16:54

    Vrem minerit la Rosia Montana!!!

    • FG

      sâmbătă, 07.12.2013 at 22:41

      Las-o balta!!

  3. Delia

    sâmbătă, 07.12.2013 at 20:46

    Trebuie ca Romania sa dea drumul odata proiectului minier! 80% dintre oamenii de la Rosia Montana isi doresc acest proiect si eu le respect decizia si sunt convinsa ca stiu ei foarte bine de ce aleg asta.
    Eu sunt de parere ca avem nevoie de investitii in tara noastra si nu ca nu ne permitem sa dam cu piciorul unei oportunitati cum e acest proiect minier. Am fost la Rosia si am vazut cat de multe investitii s-au facut acolo de cand e compania miniera. Statul Roman nu va avea niciodata astfel de sume pe care sa le investeasca acolo. De aceea trebuie sa acceptam investitia si relansarea mineritului modern si sa fim cu ochii pe ei ca sa respecte toate normele pe care si le-au asumat!

  4. MGeo

    luni, 09.12.2013 at 10:52

    Dupa atatia ani de demigrare a acestei companii ma mir ca investitorii mai pot suporta si minciunile meschine si terfelirile unor personaje platite sa faca asta.
    Peste noapte, „mari ecologisti, ecoanarhisti, paramilitari”, s-au trezit ca nimic in tara nu este bun, oameni frustrati care nu sunt buni nici la sapa au iesit „cica” sa-si ceara drepturile, dar cu ce drept? Sunt buni doar de vorbe si ei cer fapte? Unde le sunt faptele lor ? Ascunsi dupa masti percum „marii actori” care traiesc in lumea teatrului si vorbesc despre realitate pe care nici macar nu sunt curiosi sa o vada. Nonsalanta cu care se exprima este de-a dreptul dezgustatoare.
    Avem nevoie de viata in aceasta tara, asta insemnand sa avem unde munci, unde trai si unde sa ne crestem copii. Resursele naturale ale tarii trebuie exploatate si numai cu investitii si investitori vom avea sansa sa iesim la liman si economic si social si cultural. Dovada sta proiectul de la Rosia Montana care a investit in oameni, in patrimoniu si, chiar daca cei multi nu recunosc, a ridicat ziona muntilor Apuseni. De astfel de investitii are nevoie Romania si nu de hipsteri si nespalati gen FanFest.

  5. Ron

    luni, 09.12.2013 at 12:04

    Oricine citeste proiectul isi da seama ca e un proiect benefic pentru zona si pentru Romania: in primul rand un beneficiu imediat prin reabilitarea mediului, investitia in patrimoniu, in infrastructura si in al doilea rand un beneficiu socio-economic major pentru o zona in care depopularea si lipsa de oportunitati sunt evidente!
    Prin Proiect, muntii Apuseni au o mare sansa sa se dezvolte!

  6. Alin Croitoru

    luni, 09.12.2013 at 14:03

    Deci se adevereste ceea ce spunem eu mai de mult,si dracu o sa fuga de noi daca acest proiect nu va porni. Acum sa fim sinceri cine ar mai investi ataia bani si timp in Romania pt a isi putea bate joc clasa politica de ei. Am totusi incredere ca se va aproba legea minelor si ca pornirea proiectului minier va duce la alte investiti in minerit.

  7. Bogdan M.

    luni, 09.12.2013 at 18:24

    Eu cred ca poate, poate o sa se aprobe proiectul, noi si daca avem un lucru bun ii dam cu piciorul….

  8. Cristi

    miercuri, 11.12.2013 at 18:21

    pai cine sa investeasca in Romania cand toti vad cu ce se confrunta investitorii care vin in tara si propuna un proiect ceva.investesc, li se promite marea cu sarea, ca o sa primeasca acordurile necesare, dar nu primesc nimic

  9. Cristi

    miercuri, 11.12.2013 at 18:22

    Cata rabdare sa mai aibe si acesti investitori care, chiar daca nu e tara lor, nu e poporul lor, vor sa faca ceva pentru a ajuta

  10. Dany Bogdan

    joi, 12.12.2013 at 16:03

    Este absolut normal ca nicio companie straina sa nu mai vrea sa investeasca in Romania, daca este hartuita la tot pasul de „salvatorii” Romaniei!

  11. Bogdan M.

    vineri, 20.12.2013 at 19:24

    In ultimii ani, 20 de cladiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate, iar pentru alte 110 cladiri sau finalizat proiectele de restaurare. De asemenea, compania miniera a efectuat lucrari de mentenanta si interventii de urgenta la peste 160 de case. Prima cladire complet restaurata din Rosia Montana a fost inaugurata in februarie 2010. Casa de la numarul 325 din Piata Veche gazduieiste acum expozitia de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”, unde turiistii pot afla informații despre istoria de 2.000 de ani a localitații isi pot ințelege ce inseamna mineritul modern.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax