Actualitate
Asociația Municipiilor din România cere Guvernului să nu mai ia din fondurile virate direct către autorităţile locale
Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Guvernului şi Parlamentului României ca prin hotărârile de guvern sau prin legislaţie să nu mai ia din fondurile care se virează direct către bugetele locale, pentru că acest lucru afectează funcţionarea proiectelor administraţiei locale.
„Solicităm Guvernului şi Parlamentului României ca prin hotărârile de guvern sau prin legislaţie să nu ne mai ia fondurile care se virează direct către bugetele locale, pentru că nu ne putem face treaba şi localităţile noastre au de suferit”, a declarat, luni, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea şi preşedinte executiv al AMR.
Potrivit edilului municipiului Oradea, autorităţile locale se bazează pe anumite venituri atunci când previzionează bugetele, fonduri necesare în aşa fel încât autorităţile locale să-şi poată duce planurile la îndeplinire.
„Eventualele dezechilibre din bugetul naţional respingem să fie rezolvate pe spatele autorităţilor locale, pentru că avem, fiecare dintre localităţi, servicii publice de onorat şi avem nevoie de resursele noastre pe care le colectăm de la cetăţenii şi companiile din teritoriul pe care îl administrăm, în aşa fel încât să le putem onora „, a mai spus preşedinte executiv al AMR.
Edilul Ilie Bolojan a dat ca exemplu taxa pe stâlp, unde propunerea administraţiilor locale este ca aceasta să se colecteze direct la bugetul localităţilor, şi nu prin Ministerul de Finanţe, iar ulterior să se redistribuie către bugetele locale
„Solicitarea noastră este ca această redistribuire să nu se facă prin Ministerul de Finanţe, aşa cum se intenţionează, ci să se colecteze direct, aşa cum se colectează taxele locale pe teritoriul fiecărei localităţi, companiile urmând să plătească direct la primăria unde au aceste investiţii. În felul acesta, sunt nişte venituri certe pentru fiecare localitate, pe care fiecare şi le poate estima pe baza declaraţiilor fiscale, dacă se aplică această taxă în continuare”, a spus primarul din Oradea.
Asociaţia Municipiilor din România (AMR), a fost înfiinţată în anul 1990 sub numele de Federaţia Municipiilor din România (FMR) de către 30 de membri asociaţi fondatori şi a funcţionat de la început ca o organizaţie pentru sprijinirea şi reprezentarea intereselor autorităţilor locale.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, FMR a devenit Asociaţia Municipiilor din România (AMR), titulatură adoptată în cadrul Adunării Generale din 11 mai 2001. Tot din anul 2001, AMR a devenit membru fondator al Federaţiei Autorităţilor Locale din România (FALR).
AMR include în prezent 103 municipii (toate municipiile), precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti rezultând un total de 109 membri.
AMR este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală şi apolitică, constituită în vederea promovării şi protejării intereselor comune ale autorităţilor administraţiei publice locale (APL), pentru soluţionarea şi gestionarea nevoilor publice în numele şi pentru interesul colectivităţilor locale.
sursa: mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News