Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

ASTĂZI au început măsurătorile topografice și geotehnice pentru autostrada Sebeș-Turda. Vezi precizările CNADNR


Publicat

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a dat startul la măsurători topografice și geotehnice pentru proiectul „Drum-Expres Sebeș-Turda”. Tuturor proprietarilor de terenuri din localitățile pe care le va traversa viitoarea autostradă li s-a solicitat să permită accesul utilajelor pentru efectuarea studiilor necesare. 

Proiectul autostrăzii Sebeș-Turda ar putea fi finalizat în august 2013, iar, în funcție de durata procedurilor de licitație pentru atribuirea contractelor de lucrări, construcția ar putea începe anul acesta. Termenul de finalizare a noii șosele este anul 2016. Vedeți AICI prin ce localități va trece autostrada Sebeș-Turda.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, a precizat joi că în programul de investiții pe 2013 este inclusă și revizuirea studiului de fezabilitate a autostrăzii. De asemenea, acesta a menționat că, în urma discuțiilor cu mai mulți primari din localitățile ce vor fi traversate de noua șosea, îl va propune pe ministrul Dan Șova drept cetățean de onoare al acestor unități administrativ-teritoriale.

„CNADNR a transmis către CJ Alba și proprietari solicitarea de acces pe teren pentru realizarea lucrărilor de foraj și ridicărilor topografice pentru autostrada Sebeș-Turda. În adresă se precizează că CNADNR a inclus în programul de investiții pe 2013 revizuirea studiului de fezabilitate a noii autostrăzi. Am discutat deja cu mai mulți primari din localități pe traseul viitoarei autostrăzi și după contractarea lucrărilor îl vom propune de dl ministru Dan Șova ca cetățean de onoare a acestor comune și orașe. Merită din plin acest lucru”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, pe pagina sa de socializare.

Direcția Achiziții, Terenuri, Acorduri, Avize, Relocări Utilități și Protecția Mediului, Departamentul Achiziții Terenuri din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a transmis joi proprietarilor de terenuri din localitățile ce vor fi traversate de noua autostradă Sebe-Turda o solicitare de acces pe teren pentru realizarea lucrărilor de foraj și ridicări topografice aferente investiției „Drum Expres Sebeş-Turda”:

„Prin prezenta, vă informăm că CNADNR a inclus în programul de investiţii pentru anul 2013 revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru Drum Expres Sebeş – Turda, al cărui traseu se desfăşoară pe teritoriul judeţelor Alba şi Cluj.

Pentru acest proiect Consiliul Judeţean Alba a emis Certificatul de Urbanism nr. 85 din 11.04.2011, cu termen de valabilitate până la finalizarea lucrărilor.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului – cadru al documentaţiei tehnico – economice aferente investiţiilor publice, pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate, precum şi a lucrărilor proiectate anterior, este necesară actualizarea Studiului geotehnic şi topografic aferent investiţiei.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 din Legea nr. 255/2010, cu modificările şi completările ulterioare, <deţinătorii cu orice titlu ai imobilelor situate pe coridorul de expropiere, afectate de elaborarea documentaţiei de urbanism, studiului de fezabilitate – varianta finală sau a documentaţiilor topo-cadastrale, după caz, după o prealabilă şi obligatorie înştiinţare efectuată de către expropriator, sunt obligaţi să permită accesul pentru efectuarea măsurătorilor topografice, a studiilor geotehnice şi a oricăror operaţiuni necesare studiului de fezabilitate, precum şi a studiilor de teren arheologice>.

Totodată, aşa cum este precizat şi în art. 12 alin. 3 din Hotărîrea Guvernului nr. 53/2011 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 <în vederea efectuării activităţiilor prevăzute la alin. 1 şi 2, înştiinţarea efectuată de expropriator se face printr-un anunâ afişat la sediul Consiliului Local al unităţii administrativ-teritoriale / Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ce va cuprinde cel puţin amplasament lucrării şi calendarul referitor la datele în care se va permite accesul pentru activităţile respective>.

Date fiind cele prezentate mai sus şi având în vedere că studiile de teren (foraje şi ridicări topo) se vor efectua şi pe teritoriul localităţii dvs., vă rugăm să ne sprijiniţi în promovarea obiectivului menţionat mai sus şi să permiteţi liberul acces şi funcţionarea utilajelor pe amplasamentele în cauză.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Pingback: Alexandru Pereş despre proiectul autostrăzii Sebeş-Turda: “Roman şi Dumitrel, mai nou se plimbă împreună. S-au lăudat” | Alba24

 2. Sandor

  duminică, 21.04.2013 at 13:18

  daca se ramane la drum expres, atunci ce rost are la 2 drumuri paralele ?
  trebuie facute centurile ocolitoare la localitati si construit drumul existent la 4 benzi
  este cel mai corect si la jumatate pret

 3. fuscobal

  luni, 22.04.2013 at 19:02

  Drum expres si autostrada nu inseamna acelasi lucru iar pe acea instiintare apare ca drum expres. Decideti-va !

 4. Pingback: Florin Roman despre autostrada Sebeș-Turda: ” Sper ca acest proiect care înseamnă scoaterea județului din izolare să nu fie poticnit de politicieni locali” | Alba24

 5. Pingback: Clement Negruț: „Să își dea demisia toți cei care fac declarații neacoperite de fapte, inclusiv Florin Roman” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate