Connect with us
Advertisement

Actualitate

Credincioşii catolici sărbătoresc Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului

Publicat

catedrala romano catolica pasti Credincioşii catolici și cei reformați celebrează pe 20 martie Duminica Floriilor, care amintește de intrarea Mântuitorului Cristos în Ierusalim şi marchează începutul Săptămânii Sfinte, care pregăteşte pătimirea, moartea şi învierea Domnului. Tot în aceeași zi se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului, ajunsă în acest an la cea de a XXXI-a ediţie.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă şi uneşte intrarea solemnă a lui Cristos în Ierusalim şi vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie. Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă.

Din dorința Papei Ioan Paul al II-lea, la aceeași dată se celebrează şi Ziua Tineretului. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi jubileul tinerilor, Papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe aceştia. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului.

În acest an, Sărbătoarea Floriilor şi Ziua Mondială a Tineretului au o semnificaţie deosebită, desfăşurându-se în cadrul Anului Sfânt al Milostivirii (8 decembrie 2015 – 20 noiembrie 2016).

Credincioşii catolicii obişnuiesc să celebreze Floriile printr-o procesiune în care poartă în mână ramuri de palmier sau de măslin. La întoarcerea din procesiune, se bate de  trei ori în uşa bisericii, care simbolizează poarta Paradisului, închisă după alungarea lui Adam şi a Evei. Uşa va fi deschisă pentru credincioşi, la fel cum a fost redeschisă şi poarta Paradisului prin sacrificiul de sine a lui Iisus Cristos. În biserică sunt binecuvântate ramurile de palmier sau măslin aduse de credincioşi, după care sunt arse, iar cenuşa este folosită în celebrarea zilei „Miercurea Cenuşii” din anul următor, care marchează începutul Postului Mare.

Credincioşii catolici vor serba Paştele pe data de 27 martie, cu cinci săptămâni înaintea ortodocşilor, acesta fiind cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici.

VEZI: MESAJE de FLORII 2018: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement