Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Creştinii au prăznuit sâmbăta lui Lazăr, prietenul lui Hristos

Publicat

În sâmbăta dinaintea Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), creștinii ortodocși prăznuiesc învierea lui Lazăr. Odată cu aceasta, Biserica Ortodoxă a rânduit pomenirea morților – Sâmbăta lui Lazăr.

Lazăr era un evreu, fariseu ca și Simon, tatăl său. În viața pământească, Hristos a trecut de multe ori pe la casa acestuia, unde Lazăr locuia împreună cu cele două surori ale sale, Marta și Maria. În timp, între Hristos și cei 3 copii ai lui Simon se leagă o prietenie. Sf. Ioan, „apostolul iubirii” este cel care prezintă această minune în capitolul 11 al evangheliei sale.

Cu puțin timp înainte de Patimi, Lazăr se îmbolnăvește, iar surorile Îl anunță pe Hristos de acest lucru. Iisus nu pleacă imediat la casa prietenului său și, după două zile, le spune ucenicilor: „Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc”. Ajungând în Betania, Domnul este întâmpinat de Marta, care îi impută ușor acestuia moartea fratelui: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”, la care Iisus îi răspunde scurt că Lazăr va învia.

Întâlnindu-se și cu Maria, Iisus merge la mormântul lui Lazăr. În relatarea Sf. Ioan, urmează acum cel mai scurt verset din Sfânta Scriptură: „Și a lăcrimat Iisus”, prilej pentru iudei să remarce dragostea lui Hristos pentru Lazăr. După o rugăciune adresată lui Dumnezeu, Hristos îl cheamă pe prietenul Său: „Lazăre, vino afară!”, după care acesta iese, înfășurat fiind cu fâșiile de pânză (cum era obiceiul la evrei). După această minune, foarte mulți din cei ce-l vedeau pe Lazăr deveneau ucenici ai lui Hristos. Ca urmare, Lazăr este nevoit să plece în Insula Cipru, unde mai trăiește încă 30 de ani.

Detaliul care diferențiază această minune de celelalte învieri săvârșite de Iisus este momentul în care plânge. Prin acest afect, Iisus a demonstrat că este Dumnezeu adevărat, dar și om adevărat. Părerile exegeților referitoare la acest verset sunt, oarecum, diferite. Unii consideră că Hristos a lăcrimat văzând în ce stare poate fi adus omul, creația Sa, după chipul și asemănarea Sa. Alții văd în aceste lacrimi dovada supremă a afectelor omenești pe care le-a avut Iisus și dovada supremă a prieteniei pentru Lazăr.

„Doamne, luând pe ucenicii Tăi, ai venit în Betania, să scoli pe Lazăr; și lăcrimând pentru dânsul după legea firii omenești, ca un Dumnezeu l-ai ridicat, fiind mort de patru zile, și el a strigat Ție, Mântuitorule: Binecuvântate Doamne, slavă Ție”- stihiră de la vecernie.
În această zi, Biserica Ortodoxă face și pomenirea morților, arătând faptul că moartea fizică este legată de înviere.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax