Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Spectacole folclorice, demonstraţii culinare şi de meşteşuguri la CIUGUD, de Ziua Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial

Publicat


Ansamblul folcloric augustin bena albaVineri, 17 octombrie, în comuna Ciugud are loc un eveniment menit să marcheze Ziua Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial. De la ora 12.00, mai multe ansambluri folclorice vor susține spectacole, vor fi prezentate demonstrații culinare tradiționale și meșteșuguri populare.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba prin Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Ciugud şi va fi preluat de TVR3 şi TVR Cluj şi va prezentat de Sergiu Vitalian Vaida.

Manifestările sunt menite să readucă în atenţia publicului bogăţia şi frumuseţea patrimoniului imaterial de pe cuprinsul judeţului Alba.

Spectacolele se vor desfăşura în aer liber şi vor fi susţinute de artiştii profesionişti ai Ansamblului folcloric al Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba şi Ansamblul folcloric de artişti amatori “Doina Mureşului” din Ciugud.

Ziua Naţională a Patrimoniului Imaterial a fost sărbătorită prima dată la Alba Iulia anul trecut.

La 17 octombrie 2003, Conferința Generală a UNESCO, reunită la Paris, a deschis spre semnare Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Convenția este instrumentul legal prin care Statele Părți își asumă obligația de a proteja patrimoniul cultural imaterial, sub toate formele sale: tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, precum și tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.
Prin Legea nr. 410 din 29 decembrie 2005, România a acceptat această Convenție, iar prin depunerea instrumentelor de ratificare, în 20 ianuarie 2006, țara noastră fiind al 30-lea stat care a devenit Parte la Convenție, aceasta a intrat în vigoare pe plan universal.
Urmare a acestei convenţii, România a construit un sistem întreg de protejare și punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial aici incluzând şi faptul că nu mai puțin de 14 persoane din România au primit onorantul titlu de Tezaur Uman Viu.

Totodată, trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial românesc – ritualul Călușului, Doina și tehnica ceramicii de Horezu – au fost înscrise în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial a umanității, pentru altele fiind întocmite dosarele necesare, care urmează a fi dezbătute în cadrul UNESCO.
În perioada 2006 – 2008, România a fost vicepreședinte al Adunării Generale a Statelor Părți la Convenția pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial și membră a Comitetului Interguvernamental care asigură conducerea Adunării Generale, între sesiuni. Și înainte și după aceste perioade, România a participat la numeroase reuniuni internaționale, mondiale, europene și regionale, contribuind la perfecționarea instrumentelor de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial și la o mai bună cunoaștere a acestuia.
Prin ordin al ministrului Culturii, începând cu anul 2013, ziua de 17 octombrie a fost proclamată drept Ziua Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial și va fi celebrată în fiecare an prin derularea unor activităţi specifice.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Ocna Mureș, reabilitat parțial, NU poate trata bolnavi. ISU solicită scenariu de siguranță la foc pe toată clădirea

Publicat

spital

Reabilitarea unui etaj al Spitalului din Ocna Mureș nu poate fi finalizată și dată în folosință din cauza unor interpretări ale legilor care privesc siguranța la incendii. Practic, Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia a reabilitat etajul I al clădirii din Ocna Mureș, dar reprezentanții ISU Alba au refuzat să semneze procesul verbal la finalizarea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO Sebeșul la ceas aniversar: 775 de ani de atestare documentară a orașului

Publicat

Anul 2020 va fi marcat la Sebeș de aniversarea celor 775 de ani scurși de la prima atestare documentară a orașului, de la prima mențiune scriptică a denumirii orașului, „Malembach” într-un document papal, emis la 22 februarie 1245, în contextul refacerii comunităților transilvănene după distrugerile provocate de Marea Invazie Mongolă (1241-1245). În întâmpinarea acestei aniversări, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Consilierul lui Mircea Hava și secretarul general al AJF, momente de neuitat la urgența spitalului din Alba. Reacții pe Facebook

Publicat

coser

Două postări prin care este exprimată revolta față de modul de lucru de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Alba. Mihai Coșer, consilierul europarlamentarului Mircea Hava și Mihai Tîra – secretarul general al Asociației Județene de Fotbal au postat pe rețeaua de socializare Facebook ce au pățit când au fost nevoiți să […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăți alarmante despre coronavirus: perioada de incubație ar putea fi mai mare

Publicat

Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, potrivit mass-media de stat, citate de DPA, informează Agerpres. Cotidianul Hubei din centrul Chinei a raportat că un bărbat în vârstă de 70 de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate