Actualitate
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Ce este autismul și cum pot fi ajutate persoanele care suferă de această boală
Organizația Națiunilor Unite a stabilit data de 2 aprilie ca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În toată lumea, în această zi, organizațiile care promovează cauza persoanelor care suferă de autism desfășoară o serie de activități, cu scopul de conștientizare a acestei boli. La fiecare 7 ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism.
Persoanele cu autism din județul Alba și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism Alba. În acest moment, la centru beneficiază de asistență 17 copii cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani.
Centrul funcționează în localitatea Alba Iulia, Str. Mihai Viteazul nr. 2 – 4 (în cadrul Centrului de Servicii Comunitare “Arnsberg”) şi oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare de dezvoltare complexă şi foarte serioasă, ce se manifesta înainte de vârsta de 3 ani și afectează capacitatea de comunicare şi de relaţionare cu cei din jur a copilului, înţelegerea lumii înconjurătoare. La acestea se adăugă interesele limitate, comportamentul repetitiv, adesea şi tulburări de natură senzorială.
Autismul (Tulburările din Spectrul Autismului-TSA) nu este un handicap intelectual şi nici boală psihică, chiar dacă, în multe cazuri – aproximativ 50% – poate fi însoţit şi de diverse grade de retard. Nu este o tulburarea rară, fiind a treia tulburare în rândul celor mai comune tulburări de dezvoltare, după retardul intelectual şi paralizia cerebrală.
Numărul copiilor afectaţi de TSA este mai mare decât al celor cu diabet, cancer sau SIDA la un loc.
Cum pot fi ajutate persoanele cu autism?
Astăzi, mai mult decat înainte, persoanele cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţia ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală.
Intervenţiile speciale şi programele educaţionale pot mări capacitatea lor de a învăţa, comunica şi relaţiona cu alţii, în timp ce se reduc severitatea şi frecvenţa comportamentelor nedorite.
Diagnosticat la timp şi având parte de intervenţie timpurie, copilul cu autism are o şansă să se poată integra în societate, să poată învăţa în şcoli normale (poate zâmbi, poate vorbi).
Citește și SĂNĂTATE.ALBA24: Centrul de consiliere pentru persoanele cu autism Alba oferă asistenţă gratuită atât copiilor, cât şi familiei
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News