Eveniment
Astronomii au descoperit cea mai mare galaxie cunoscută din Univers. Cristian Presură: Este de 160 de ori mai mare decât a noastră
Astronomii au descoperit cea mai mare galaxie cunoscută din Univers, anunță fizicianul român Cristian Presură.
”Dacă galaxia noastră are 100.000 de ani lumină, cea recent descoperită are 16 milioane de ani lumină diametru! De 160 de ori mai mare decât a noastră.
Practic, dacă mergi cu viteza luminii, de 300.000 km/s, tot îți ia 16 de milioane de ani să o traversezi” a scris Presură, pe Facebook.
Noua galaxie se cheamă Alcyoneus și este o galaxie radio. Se află la 3 miliarde de ani lumină depărtare. Sau se afla, că nu știm ce s-a întâmplat în cele 3 miliarde de ani cât i-a luat luminii să vină la noi.
”Ea are în centru o gaură neagră supermasivă care atrage materia din jur într-un joc amețitor. Dar nu toată cade pradă găurii negre.
O mică parte este accelerată la viteze apropiate de cea a luminii către polii găurii negre, de unde este ejectată înapoi în spațiu de câmpuri magnetice puternice.
Materia, ionizată și accelerată în proces, emite unde radio, de unde numele galaxiei” a adăugat acesta.
Galaxia, numită Alcyoneus după fiul lui Ouranos, zeul grec primordial al cerului, a fost descoperită printr-un „noroc”, potrivit unui comunicat al Universității din Leiden din Țările de Jos.
Galaxiile radio adăpostesc găuri negre supermasive în nucleele lor. Pe măsură ce materia cade în gaura neagră, ea eliberează energie sub formă de două jeturi radio din părți opuse față de centrul galaxiei, cunoscut și ca nucleu galactic activ.
Folosind date din rețeaua de radiotelescoape Low-Frequency Array (LOFAR) situată în întreaga Europă, cercetătorii au detectat două curente masive de plasmă emise de o gaură neagră de dimensiuni mari, aparent normală, din centrul galaxiei.
Măsurând o lungime de cel puțin 16 milioane de ani lumină, aceste două curente se întind pe un diametru mul mai mare decât cel al Căii Lactee, reprezentând cea mai mare structură cunoscută de origine galactică.
Materialul aruncat în spațiu de aceste două curente cu jet include elementele de bază pentru formarea de noi stele.
Călătorind aproape cu viteza luminii, acest material se încălzește și se dizolvă în plasmă, care strălucește în lumina radio pe care LOFAR este capabil să o detecteze, potrivit Space.com.
Astronomii care foloseau radiotelescoapele nu au putut anterior să detecteze Alcyoneus. Cercetătorii au reprocesat imaginile existente ale galaxiei, dezvăluind modele noi, subtile, care au alertat echipa asupra structurii galactice masive.
Foto: captură foto – Cristian Presura
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News